JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vask av smittetøy:

Inger Hilde vasker klær til sykehus: – Jeg blir nesten satt ut over hvor viktig jobb vi gjør

Vaskerioperatør Inger Hilde Dreyer jobber med å sikre sykehus og helseinstitusjoner rent arbeidstøy, sengesett og tekstiler.
Inger Hilde Dreyer er renholdsoperatør og tillitsvalgt i Industri Energi hos Nor Tekstil i Molde. Hun og andre ansatte gjør en livsviktig jobb med å levere rene tekstiler til sykehus og helseinstitusjoner (Foto: Inger Hilde Dreyer.)

Inger Hilde Dreyer er renholdsoperatør og tillitsvalgt i Industri Energi hos Nor Tekstil i Molde. Hun og andre ansatte gjør en livsviktig jobb med å levere rene tekstiler til sykehus og helseinstitusjoner (Foto: Inger Hilde Dreyer.)

Trond Elstad

trond.elstad@lomedia.no

Hun er tillitsvalgt og vaskerioperatør for Industri Energi hos vaskeriet Nor Tekstil i Molde.

Dreyer er ikke den som fremhever seg selv, men er glad for at mange setter pris på den jobben de på vaskeriet gjør i den vanskelige korona-tiden.

– Vi ser jo at uten oss kan ikke helsepersonell få rent tøy og utføre sine livsviktige arbeidsoppgaver. Når jeg tenker over det, blir jeg nesten satt ut over hvor viktig den jobben som vi gjør, er for alle i helsevesenet. Vi gjør alt vi kan for å beskytte oss i produksjonen, forteller hun.

De ansatte unngår å gi klemmer og hilse på hverandre, holder god avstand og bruker mye Antibac.

– Vi har det travelt i disse dager. Det skal være sikkert og visst, sier den vaskeriansatte.

Rent tøy

Vaskeriene har søkt regjeringen om å bli en bransje som har en samfunnskritisk funksjon. Industri Energi, Norsk Renseri og Vaskeriforening og Norsk Vaskeriers Kvalitetstilsyn har møttes og utarbeidet en felles søknad angående «Bekreftelse på arbeid innen samfunnskritisk funksjon».

Kjetil Tvedt, bransjesjef for Norsk Renseri- og vaskeriforening sier at det er hverdagshelter som nå står på for sine bedrifter.

– Vi er i tett kontakt med myndighetene, og håper på at vaskeriene så snart som mulig kommer inn under kategorien samfunnskritisk funksjon. I likhet med ansatte i helsevesenet, gjør de ansatte i vaskeriene en fenomenal jobb, sier han.

Det er kritisk at ansatte ved vaskeriene får levert sine barn i barnehage eller på skolen.

– Ansatte får levert barna i barnehagen i hvert fall, sier Dreyer.

Vaskeriene vasker skittentøy og leverer rent tøy til mange viktige helseinstitusjoner, blant annet alt sengetøy og arbeidsklær til de ansatte og pasienter ved landets sykehus. Nor Tekstil i Molde leverer tekstiler til sykehusene i helse Midt-Norge, men også helseinstitusjonene i mange kommuner.

Mye smittetøy

Nor Tekstil har også omfattende rutiner på vask av smittetøy. På sine hjemmesider skriver bedriften at de må forberede seg på økt vask av smittetøy.

p

«Dette er tekstiler som krever mer omfattende vaskeprosesser enn øvrige tekstiler. Vi forventer et økende volum på dette området fra helseforetak, men også fra øvrige kunder som normalt ikke har smittetøy. Det er viktig å få fram at i Nor Tekstil håndterer vi smittetøy hver eneste dag, også under normale forhold. Med andre ord er dette noe vi har lang erfaring med og gode rutiner på.»

Tvedt sier at den største utfordringen for vaskeriene er å sikre leveringsdyktighet. I det ligger at man ved et utbrudd av koronasmitte risikerer at mange av vaskeriets ansatte blir syke samtidig.

– Vaskeriet vil da kunne få utfordringer med å levere rene tekstiler til kunder, og da spesielt sykehus som har et særskilt behov, sier han.

Noen vaskerier, som levere til hoteller har permittert ansatte. Har dere full oversikt?

– Nei, det har vi ikke, men vi vet at om lag halvparten av vaskeriene hadde permittert ansatte torsdag i forrige uke, sier han.

Vanskelig tid

Som mange andre i Norge har også Dreyer opplevd at det blir avlysninger av planlagte reiser.

– Bransjekonferansen til Industri Energi på båten fra Oslo-Kiel ble avlyst 10. mars. Det samme ble ansatte-konferansen til Nor Tekstil. Jeg har også bestilt flybillett i mai til Leknes. Jeg har hytte i Lofoten, som jeg kjøpte av mitt søskenbarn. Lofoten er paradis på jord, og det er fred og ro der. Noen finere plass vet jeg ikke om finnes. Nå vet jeg ikke om jeg kan dra dit en gang i mai. Det er en vanskelig tid for alle. Jeg er sikkert ikke alene om å gruble over om det er mulig å få til ferie som planlagt, sier hun.

Dreyer har voksne barn, og er også bestemor.

– Nå kan jeg heller ikke besøke eller få besøk av barnebarn. Det er en uvirkelig tid. Heldigvis har jeg nok garn i huset, for jeg er en ivrig strikker. Eller kan man jo ta en tur i fjellet og marka, sier hun.

Dreyer følger mye med i mediene p grunn av koronaviruset.

– Det er skremmende det som skjer i Sør-Europa og USA nå. Håper virkelig ikke det blir så ille i Norge, og at de inngripende tiltakene myndighetene har iverksatt vil gi positiv effekt, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse