JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solberg blir ny direktør i Norsk Industri

Harald Solberg overtar som Norsk Industri-sjef etter Stein Lier-Hansen. Dette sier LO-toppene.
Harald Solberg overtar etter Stein Lier-Hansen, som gikk av etter 17 år som Norsk Industris leder i desember i fjor.

Harald Solberg overtar etter Stein Lier-Hansen, som gikk av etter 17 år som Norsk Industris leder i desember i fjor.

Rederiforbundet

tonje@lomedia.no

eline.lonna@lomedia.no

Harald Solberg (47) går fra stillingen som leder Norges Rederiforbund og blir ny Norsk Industri-topp.

– Industrien trenger mange nye hoder og hender i årene framover. Dette er arbeidsplasser som vil bidra til betydelig innovasjon og spille en avgjørende rolle i den grønne omstillingen av samfunnet. Å kunne hjelpe tusenvis av industribedrifter med å sikre gode rammevilkår, er svært motiverende og en stor utfordring som jeg gleder meg til å ta fatt på, sier Solberg i en pressemelding.

Gammel kjenning

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi & Forbundet for Ledelse og Teknikk ønsker å gratulere Solberg med ny jobb. Forbundet organiserer ansatte innenfor både Norges Rederiforbunds områder og Norsk Industris områder. Solberg er dermed en gammel kjenning.

– Vi kjenner Solberg fra Rederiforbundet, som også er en viktig motpart og samarbeidspartner for oss. Relasjonen med ham oppleves som positiv. Solberg er klar i talen og vant med oss som forbund. Vi håper på samme tone og samarbeid med ham i den nye rollen hans, sier Alfheim.

Forbundslederen er følgelig spent på hvem som overtar roret i Rederiforbundet.

Eggum klar for samarbeid

Solberg har seks måneders oppsigelsestid og ser dermed ikke ut til å få meg seg årets lønnsforhandlinger mellom Norsk Industri og arbeidsgiverorganisasjonene. Fellesforbundets forbundsleder Jørn Eggum vil møte Solberg i tarifforhandlinger fra neste år.

– Fellesforbundet og Norsk Industri har gjennom frontfaget et særegent ansvar for lønnsdannelsen i Norge, og dette er et ansvar vi forvalter sammen, sier Eggum via e-post.

Eggum ser fram til å bygge et godt samarbeid med den nye Norsk Industri-toppen.

– Vi har jobbet sammen i styrer, råd og utvalg, og nå skal vi jobbe sammen for rammevilkårene i industrien. Jeg ønsker Harald Solberg lykke til i en viktig jobb for bedriftene, våre medlemmer og det norske samfunnet, sier han.

Norsk Sjømannsforbund har også vært en sentral samarbeidspartner og motpart til Rederiforbundet.

NSF-leder Kurt Inge Angell har satt stor pris på det gode samarbeidet med Harald Solberg.

– Vi har stått langt fra hverandre, men også vært enige, eller i alle fall hatt forståelse for hverandres synspunkter. 

Angell vil spesielt trekke fram den gode dialogen og samarbeidet de har hatt det siste året om det psykososiale arbeidsmiljøet om bord og likestilling og trakasseringsarbeidet NSF startet med i begynnelsen av 2023.

– Jeg håper ikke at hans jobbskifte skal bli et tap norske sjøfolk. Jeg er sikker på at Harald har satt sine spor i Rederiforbundet som vil bli ført videre. Og så vil jeg gratulere Norsk Industri. I Solberg har de fått en dyktig og kunnskapsrik leder, sier Angell.

Bred erfaring

Solberg har bakgrunn som politiker og leder i norsk organisasjons- og næringsliv. Han har vært vararepresentant på Stortinget for Vestfold KrF, rådgiver ved Statsministerens kontor og statssekretær i Finansdepartementet. Han startet i Rederiforbundet i 2011 som direktør for næringspolitikk og kommunikasjon. Han ble administrerende direktør Rederiforbundet i januar 2018. Han har seks måneders oppsigelsestid.

– Norsk industri er meget fornøyd med å ha funnet en svært godt kvalifisert person til å overta som administrerende direktør etter Stein Lier-Hansen. Industrien står overfor mange utfordringer, og trenger en tydelig stemme til å fremme gode løsninger. Harald Solberg er den rette personen til å lede dette arbeidet, og som styreleder ser jeg fram til å samarbeide med han, sier styreleder Ståle Kyllingstad i Norsk Industri i pressemeldingen.

 Solberg overtar stillingen etter Stein Lier-Hansen, som i desember i fjor gikk av etter 17 år som leder av Norsk Industri.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse