JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsdagen jeg aldri glemmer

Tor-Kristian lærte noe da han sto og skuffa «mannskit»

Hvem: Tor-Kristian Indbjør
Hva: Dykker, ROV-pilot, skipsmann
Hvor: Arctic Dive i Kirkenes
Tor-Kristian Indbjør husker godt da septiktanken om bord ble overfylt, og han måtte trå til og skuffe «mannskit» ut av båten.

Tor-Kristian Indbjør husker godt da septiktanken om bord ble overfylt, og han måtte trå til og skuffe «mannskit» ut av båten.

Yngve Grønvik

Fortalt til Petter Pettersen, petter@lomedia.no

På en jobb våren 2019 oppdaget jeg og kollegaen min Anders at det var masse vann i gangen på båten, som vi jobba og bodde på. Det sto rundt 10 centimeter oppover veggene.

Vannet hadde kommet opp fra sluket under vaskemaskinen og tørketrommel, og vi fant ganske raskt ut at det var septiktanken som var full og som måtte tømmes. Vi fordelte arbeidet mellom oss – jeg tok roret, og Anders gikk ned for å se om han kunne finne ut av problemet.

Da jobba jeg på båten vår som går fast i Tromsø. Der jobba vi tre uker på og tre uker av. Vi bodde om bord på arbeidskatamaranen mens vi gjorde service og vedlikehold på oppdrettsanleggene til Lerøy Aurora. Våre hovedoppgaver om bord var ROV-inspeksjon av nøter og anlegg, yrkesdykk for å utbedre feil under vann, samt bistå med serviceoppdrag når det var behov.

Dette var siste dag av skiftet vårt, så vi var høvelig gira på å komme hjem. Vi var på vei mot Tromsø for å bytte med det neste skiftet da vi oppdaga alt vannet i gangen. Vi har begge jobba på båten lenge, så vi hadde god erfaring med lensing av «septiken» – trodde jeg.

På båten bor vi tre menn i tre uker, så septiktanken på 1 kubikk fylles ganske fort. Vi tømmer normalt sett tanken én gang om dagen, da det er regler for hvor dette kan utføres ute på sjøen.

Rundt tre kvarter etter at Anders gikk ned for å prøve løse det, hadde jeg ikke sett eller hørt noe. Så jeg sakka farten og gikk ned for å se til ham. Da jeg kom ned måtte jeg bare le, han satt på dørken og så litt forfjamset ut. Septiktanken som min kollega mente han hadde lenset tidligere, var nå helt overfylt og pumpa fikk ikke tømt den. Noe var åpenbart feil. Problemet kunne ligge flere steder – i tanken, slangen fra tanken til pumpa eller i selve pumpa. Kollegaen min hadde starta med pumpa. Men der det normalt skulle renne vann ut, viste det seg å være trykk med «noe attåt» – papir og skit – som min kollega fikk rett på seg.

Vi var begge usikre på hvordan vi skulle løse situasjonen, så jeg foreslo å ta en lunsj og diskutere neste steg i «dritjobben». Da vi hadde spist, tok jeg på meg oljehyre, hansker og støvler, og teipa de fast i hverandre så det ikke skulle lekke inn.

Jeg endte opp med å tømme ut hele tanken i båten, for så å få sjekket om det var noe som tetta den i utløpet. Lukta under dette tidspunktet samsvarer med navnet til tanken «septiktank», det var ille. Jeg fant ikke noe som tetta i verken tanken eller slangen. Men da jeg startet med pumpa så jeg at rotoren inni var full av papir.

Høvelig fornøyd med å ha fikset problemet kom jeg på at alt innholdet i tanken lå i kjølen. Så da var det bare å få lenset ut alt fra kjølen og starte med nedvasking.

I ettertid har jeg alltid passet på å sjekke tanken etter tømming selv om det ikke har vært jeg som har tømt den, for en slik jobb har jeg ikke behov for flere ganger. Men alt i alt ble vi begge litt visere og mer påpasselig med tanke på hvilket papir som blir brukt under dobesøk.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse