JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi skal gjenerobre verden

MALMØ: ITF-president Paddy Crumlin satte fyr på transportkongressen i Malmø.
Paddy Crumlin tok salen med storm da han hilste kongressen til Den Nordiske Transportarbeiderføderasjonen i går kveld.

Paddy Crumlin tok salen med storm da han hilste kongressen til Den Nordiske Transportarbeiderføderasjonen i går kveld.

Roy Ervin Solstad

csd@lomedia.no

res@lomedia.no

For et drøyt to år siden stod presidenten i Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen, ITF, Paddy Crumlin på Youngstorgets talerstol og dundret løs mot utnyttelsen av arbeidstakere over hele verden. Den svært taleføre australieren lot ikke arbeidsgiverne slippe unna da han møtte sine egne under kongressen til NordiskTransportarbeiderføderasjon, NTF, sin kongress i Malmö heller. Men han tok seg også tid til å skryte av vertskapet under festmiddagen torsdag kveld.

– Det er første gang jeg er i Malmø, men jeg føler at jeg er sammen med familien min her, sa Crumlin.

Ønsket endring

I fire år har Crumlin sittet som president i ITF. Han mener at det ikke var en gitt sak at han ble valgt, men det var endringene i Europa som var utslaget for at han fikk den støtten som krevdes og at medlemmene i Norden også var delaktige. I talen uttalte han at han er stolt av NTFs medlemmer.

– Dere i Norden har stolte fagforeningstradisjoner, dere tror på utdanning til alle, dere tror på at de rikeste skal skattes mest og dere tror på likestilling, sa han og viste til at i Norden finner vi flere kvinnelige forbundsledere.

Crumlin utfordret delegatene til å fortsette å fronte fagbevegelsen.

– Vi må stå sammen og vi må fortsette å jobbe for at fagbevegelsen skal gjenerobre verden for den arbeidende mann og kvinne, sa Crumlin til stående ovasjoner og tilrop fra transportarbeidernes tilitsvalgte.

Transportarbeiderstudie

I tillegg til ITF-toppene Paddy Crumlin og Stephen Cotton, var også generalsekretær i Den Europeiske Transprotarbeiderforbundet, Eduardo Chagas, på plass i Malmø. Som sine kolleger fra ITF, takket han de nordiske forbundene for jobben de gjør for å bedre transportarbeidernes situasjon.

- De nordiske transportarbeiderorganisasjonene har vært svært aktive i mange ulike kampanjer, og sammen med dem vil vi i ETF stå i front for å beskytte transportarbeidernes fundamentale rettigheter, sa Chagas.

Han varslet samtidig at ETF nå jobber med å få på plass en forskningsrapport om situasjonen til transportarbeiderne i Europa.

- Det vil bli en akademisk studie som vi holder på å finne finansiering til, sa han.

Problemet, ifølge Chagas, er nemlig at den økonomiske krisen går mest ut over arbeiderne.

- Krisen er et resultat av mer enn 30 år med nyliberal politikk. Den internasjonale kapitalen fortsetter å utnytte arbeiderne, men svaret må komme fra en sterk fagbevegelse. Vi trenger både strengere regler og mer demokratisk kontroll av arbeidslivet, poengterte Chagas.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse