JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her sier Høyre ja til krav om norske vilkår på kysten

Under en politisk debatt kom det fram at også Høyres representant støtter krav om norske vilkår på norske båter langs norskekysten.
Samtlige svarte bekreftende på at det skal stilles krav om norske vilkår på passasjerskip som går i fast rute i Helgelandskysten. Jitse Buitink (SV), Odd Arnold Skogsholm (Ap), Joakim Sennesvik (h), Kim A. Haugan (Sp), Per Gunnar Skåtom (R) og Ronny Sandøy (FrP).

Samtlige svarte bekreftende på at det skal stilles krav om norske vilkår på passasjerskip som går i fast rute i Helgelandskysten. Jitse Buitink (SV), Odd Arnold Skogsholm (Ap), Joakim Sennesvik (h), Kim A. Haugan (Sp), Per Gunnar Skåtom (R) og Ronny Sandøy (FrP).

Tri Nguyen Dinh

tri@omedia.no

Høyre har hele veien stilt seg tvilende til et krav om norske lønns- og arbeidsvilkår på norskekysten. De var også det partiet på Stortinget som den gang gikk imot å utrede muligheten for et slikt krav, og har blitt beskyldt for å kjempe imot et slikt krav.

Daværende næringsminister Monica Mæland (H) gikk så langt som å hevde at norske lønns- og arbeidsforhold til vanns var proteksjonisme, og var i tvil om loven er nødvendig for rettferdig konkurranse for maritime tjenester i norske farvann og på norsk sokkel.

Ja, er svaret

Men under en politisk paneldebatt i Bodø, der samtlige partier var representert, var det bred politisk enighet om å stille krav til norske vilkår ved frakt av passasjerer i fast rute.

Også Høyres representant, Joakim Sennesvik, var enig i at man må stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår på passasjerbåter som opererer i Norge.

Deltakerne fikk spørsmål fra salen:

Hvis deres parti styrte fylkestinget og det kom en søknad fra et rederi om frakt av passasjerer i fast rute langs kysten, vil da ditt parti stille krav til norske vilkår for å gi tillatelsen?

Samtlige partier sa ja, selv etter at det ble opplyst at det etter yrkestransportloven kun er krav til norske vilkår dersom tillatelsen er gitt etter offentlig anbudskonkurranse.

– Hvis man tar utgangspunkt i premissene i spørsmålet som ble stilt, at det er et utenlandsk rederi som operer med passasjertrafikk i fast rute langs Helgelandskysten og som går permanent i Norge, så vil jeg som fylkespolitiker stille krav om at båten blir drevet med norske lønns- og arbeidsvilkår, sier Sennesvik.

Han understreker at han ikke har satt seg inn i det generelle kravet om norske lønns- og arbeidsvilkår langs kysten, og på norsk sokkel, og vil ikke uttale seg om en slik lov er riktig eller ikke.

– Mitt svar er som fylkestingspolitiker, og som fylkestingspolitiker er vi ansvarlig for rutetransport og passasjertrafikken i fylket. Skal man bedrive passasjertrafikk i Norge skal det være på norske vilkår, mener jeg. Om et slikt krav også skal gjelde for fraktefartøy og servicefartøy, vil jeg ikke komme inn på i nåværende tidspunkt, sier Sennesvik.

Han vil ta dette videre med sentrale Høyrepolitikere, men understreker at han han stor tillit til de i partiet som jobber med dette på Stortinget.

–  De har gjort og gjør et grundig arbeid.

Vil videreformidle til partiet

Representanten for et annet parti som har vært usikker på dette spørsmålet, Ronny Sandøy fra FrP, var klinkende klar under denne debatten.

– Så vidt jeg vet er det åpning for en slik lov i EØS-avtalen, da skal vi ikke redd for å innføre det. Det er slike lover andre steder i verden, at de tar vare på sine sjøfolk. Vi må også lage en lov som beskytter nordmenn og norske arbeidsplasser, sier Sandøy og innrømmer:

– Jeg er klar over at det finnes sentrale folk i partiet som ikke er i «sync» med sjøfolkene, så dette må partiet ta en skikkelig runde på. Jeg vil være helt sikker på, og jobbe for, at FrP skal være sjøfolkenes parti. Vi har en sjømann fra Nordland, Dagfinn Olsen, som er på Stortinget. Med han må jeg ta tak i dette og videreformidle viktigheten av en slik lov, sier Sandøy som selv er yrkesaktiv sjømann.

KLART JA: FrPs Ronny Sandøy i Nordland FrP, er helt klar på at det må stilles krav om norse lønns- og arbeidsvilkår for å beskytte norske sjøfolk og havnasjonen Norge.

KLART JA: FrPs Ronny Sandøy i Nordland FrP, er helt klar på at det må stilles krav om norse lønns- og arbeidsvilkår for å beskytte norske sjøfolk og havnasjonen Norge.

Privat

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse