JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre vil svekke refusjonsordningen for sjøfolk

De borgerlige partiene har presentert sine alternative statsbudsjett. Høyre og Venstre vil svekke refusjonsordningen. Frp vil derimot styrke den.
ROS OG RIS: Administrerende direktør Hans Sande i Norsk Sjøoffisersforbund er misfornøyd med Høyre og Venstres alternative statsbudsjett, men er godt fornøyd med forslaget til Fremskrittspartiet.

ROS OG RIS: Administrerende direktør Hans Sande i Norsk Sjøoffisersforbund er misfornøyd med Høyre og Venstres alternative statsbudsjett, men er godt fornøyd med forslaget til Fremskrittspartiet.

Sissel M. Rasmussen

Høyre og Venstre legger Solbergregjeringens siste forslag til grunn på nettolønn, altså med et tak på 189.000 kroner, i forslag til statsbudsjett. Regjeringen Støre foreslår i sitt budsjett et tak på 220.000 kroner. 

Sjømannsorganisasjonene har allerede gått hardt ut mot regjeringens forslag fordi det ikke blir prisjustert neste år.

Frp ønsker på sin side å styrke ordningen med å fjerne alle tak, ifølge sitt alternative budsjett.

- Vi ser at Frp ønsker å styrke refusjonsordningen for sjøfolk (den såkalte nettolønnsordningen), noe de også gjorde da de satt i regjering, mens Høyre og Venstre ønsker å svekke den, sier administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund Hans Sande.

Han understreker at nettolønnsordningen må forbedres for å sikre at den oppfyller sitt formål. 

- Målet med tilskuddsordningen er å fremme maritim virksomhet. Tilskuddet skal bidra til å opprettholde norsk maritim kompetanse, rekruttere norske sjøfolk og sikre at norske rederier har konkurransedyktige vilkår sammenlignet med andre land, påpeker Sande. 

Han mener ordningen også må utvides til å omfatte offshorefartøy konstruert for å betjene offshore vindparker.

- Her må vi begynne å bygge grønn kompetanse. Skal Norge lykkes innen havvind så må vi få på plass norsk kompetanse, sier Sande.

GRØNN FRAMTID: - Nettolønnsordningen må utvides til også å omfatte offshorefartøy konstruert for å betjene vindparker.

GRØNN FRAMTID: - Nettolønnsordningen må utvides til også å omfatte offshorefartøy konstruert for å betjene vindparker.

Tri Nguyen Dinh

Leder for politikk og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund, Stian Grøthe, støtter Sande og legger til:

– Frp har hatt høy tillit og troverdighet i saken om nettolønnsordningen. De har tidligere vist i praksis at de faktisk prioriterer saken når de forhandler om budsjettet. Når det gjelder Høyre og Venstre er det synd at to partier som ønsker å forstå norsk næringsliv og i utgangspunktet ønsker næringslivet alt godt, går seg vill i teoribøkene om næringslivsnøytralitet istedenfor å se hva som fungerer i praksis, sier Grøthe.

Samtidig som Grøthe berømmer Frp i saken om refusjonsordningen, ønsker han at partiet også støtter sjøfolk i saken om norske lønns- og arbeidsvilkår langs kysten og på norsk sokkel.

– I dette viktige spørsmålet har Frp til nå motarbeidet sjøfolkene. Jeg vil innstendig oppfordre Frp til å ta en ny og bred runde i partiet, med basis i kunnskap, for å se om de kan lande på sjøfolkenes side også i denne saken, sier Grøthe.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse