JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BYTTER BEITE: Rogalands representant, Geir Pollestad, går fra næringskomiteen til finanskomiteen. Men Senterpartiet skal fortsatt kjempe for sjøfolk, lover Pollestad.

BYTTER BEITE: Rogalands representant, Geir Pollestad, går fra næringskomiteen til finanskomiteen. Men Senterpartiet skal fortsatt kjempe for sjøfolk, lover Pollestad.

Nanna Aanes Wolden

Sjøfolkas venn

De siste åtte årene har han ledet Stortingets næringskomite, og mange mente tiden var inne for å bli kjørt av svarte biler frem og tilbake til kongens bord. Slik ble det ikke. I stedet skal han og Marit Arnstad styre den tredje største grupperingen i Stortinget i sammen. Samtidig skal han selv ta sete i den mektige finanskomiteen de fire neste årene.25.10.2021
12:59
25.10.2021 12:59

Vi snakker om Geir Pollestad (43). Rogalandrepresentanten som tross sin relativt unge alder allerede har over ti år med erfaring fra Stortinget. I tillegg har han erfaring fra flere år i regjeringsapparatet som både politisk rådgiver og statssekretær fra tidligere. En parlamentariker med både kløkt og erfaring som for flere år siden fikk en gryende interesse for landets sjøfolk. Spesielt saken knyttet til organiseringen av arbeidsmarkedet til sjøs i Norge interesserte juristen, som nå er bosatt på Bryne. Men også i spørsmål som omhandler tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk, den mye omtalte Color Line saken og i en rekke andre spørsmål så har han systematisk talt sjømannens sak i parlamentet.

Komlett næringsklynge

– Hvorfor denne interessen for sjøfolkene Pollestad?

– Sjøfolkene er grunnlaget for en av de viktigste norske næringene; den maritime næringen. En svært fascinerende næringsklynge som faktisk er helt komplett her hjemme i Norge. Og helt i kjernen av denne næringen finner vi sjøfolkene. Så ja, for meg er det selvsagt å ta godt vare på denne yrkesgruppen, starter en offensiv Pollestad.

Tydeligere parti

Ikke bare sjøfolkene, men alle vanlige arbeidsfolk har fått mye oppmerksomhet fra Senterpartiet de siste årene. Pendlerne, industriarbeideren, og ja sjøfolkene.

– Er det et nytt Senterparti vi ser Pollestad?

– Jeg er ikke helt sikker på at det er et nytt Senterparti, men at vi har blitt tydeligere i disse spørsmålene er riktig. For Senterpartiet er det viktig med en balansert politikk. Gode rammevilkår for næringsdrivende skal gå hånd i hånd med ryddige og skikkelige forhold på arbeidsplassen. Sjøfolka har passet godt inn i vårt arbeid for å bruke en aktiv politikk for å sikre norske arbeidsplasser. I tillegg mener vi samfunnet som sådan har blitt for «teoritungt». Med det mener vi at de vanlige folka som faktisk utfører jobben, det være helsearbeideren, læreren, bonden, snekkeren eller sjømannen ikke blir sett og lyttet til i tilstrekkelig grad. Vi har sett dette ved flere anledninger de senere årene. For Senterpartiet, som vil ha en politikk for hele Norge, så er det en selvfølge at vi ser alle, ikke bare noen. Politikere må i langt større grad lytte, ikke belære, sier en engasjert Pollestad.

Inspirert av Sjømannsforbundet

– Men hvorfor startet du å interessere deg for saken knyttet til lønns- og arbeidsvilkår for sjøfolk?

– Jeg var relativt fersk som leder av næringskomiteen samtidig som Sjømannsforbundet trappet opp sitt arbeide med denne saken. Ansettelsen av Stian Grøthe, som jeg kjente godt fra før, gjorde også saken langt bedre tilgjengelig for meg som politiker. Den maritime politikken kan i utgangspunktet være litt diffus, men jeg opplevde å få god hjelp til å konkretisere den. Erfaringene med å jobbe med Sjømannsforbundet både i denne saken, Color Line saken samt i andre saker har vært entydig positive. Man kan stole på fakta og fremstillingen av sakene som kommer fra Sjømannsforbundet, og det er faktisk helt avgjørende viktig for meg som stortingsrepresentant, sier Polestad og fortsetter.

– Og så handler jo denne saken om noe så grunnleggende som rettferdighet. Hvorfor i all verden skal ikke jeg som folkevalgt i Norge forsøke å skape rammevilkår som sikrer norsk lov og norske kjøreregler? Det burde jo være en selvfølge for alle, men dessverre har jo denne saken vist meg at det ikke er tilfelle.

– Hva mener du med det Pollestad?

– I første runde kjempet vi sammen med sjøfolkene om å få belyst saken så grundig som mulig gjennom å utrede spørsmålet. Rett og slett å få kunnskap på bordet. Dette var Høyre og Frp imot! Det er nå i ettertid helt umulig å forstå. Deretter når kunnskapen foreligger, og det både er mulig samt hensiktsmessig så fortsetter de samme partiene å kjempe imot. For meg og Senterpartiet så er en slik tilnærming veldig fremmed. Min tilnærming har hele tiden vært først kunnskap, deretter beslutning.

Positivt av Ap

– Og nå mener du saken er klar for beslutning?

– Utvilsomt. Dette er også klart nedfelt i regjeringsplattformen. I Senterpartiet er dette en sak vi har stor utålmodighet knyttet til. Partene har jo vært involvert flere ganger allerede. Jeg mener det her bare er å knytte sokkelen til det allerede pågående lovarbeidet i departementet samtidig som man bruker partene for å få utformet dette lovverket på en best mulig måte. Siden så mye arbeid allerede er gjort så ser jeg for meg at resten av jobben kan gjøres relativt raskt, mener Pollestad.

– Jeg oppfatter det også som positivt at Arbeiderpartiet har lagt ansvaret for den maritime politikken til sin nestleder, sier Pollestad.

Forlater ikke sjøfolkene helt

– Er det sånn at du nå mønstrer helt av på «sjøfolkas fartøy» i og med at du bytter komite og får andre og viktigere oppgaver?

– Jeg bytter over til finanskomiteen, men min interesse for maritim næring og sjøfolkene blir selvsagt ikke borte av den grunn. Jeg mener kampen for norske sjøfolk også handler om noe større, nemlig om vi i Norge skal gjøre jobbene våre selv eller ikke. I saker som er viktige for sjøfolkene så vil jeg fortsatt gjøre det jeg kan. Man skal heller ikke glemme at Senterpartiet også har den nye lederen av næringskomiteen i Willfred Nordlund. En mann jeg kan gi mine beste skussmål til. Men uansett, min dør er alltid åpen for sjøfolka, slår Pollestad fast.

BESØKER SJØFOLK: Geir Pollestad har i årene på Stortinget engasjert seg for sjøfolk. Her besøker han sjøfolk om bord på Troms Offshores supplyskip Troms Arcuturus.

BESØKER SJØFOLK: Geir Pollestad har i årene på Stortinget engasjert seg for sjøfolk. Her besøker han sjøfolk om bord på Troms Offshores supplyskip Troms Arcuturus.

Tri Nguyen Dinh

Norsk kompetanse er avgjørende

– Til slutt Pollestad, hva mener du er maritim nærings viktigste utfordringer i tiden som ligger foran oss?

– Å ivareta den gode næringen samtidig som man gjennomfører en nødvendig omstilling i det grønne skiftet. Det være seg havvind, mineraler på havbunnen, nytt og mer miljøvennlig drivstoff på fartøy, flåteoppgradering og lignende. Næringen står ovenfor mange utfordringer, men diskusjonen om den maritime næringen må ikke bare handle om å redusere utslipp. Det må også handle om å løse vanskelige oppdrag på havet over hele verden. For å få til dette trenger vi kompetansen til norske sjøfolk. Derfor mener Senterpartiet at krav til norske lønns- og arbeidsvilkår på kyst og sokkel, kombinert med en styrket og konkurransedyktig tilskuddsordning blir helt avgjørende fremover, avslutter Pollestad.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.10.2021
12:59
25.10.2021 12:59Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape den gullkantede AFP-pensjonen

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før


Flere saker