JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener forbud ga færre kunder

Salgstall viser at røykeforbudet ikke har påvirket serveringsbransjen negativt, men oppfatningen blant ansatte i bransjen er den motsatte.

Det viser en studie som forskere ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har publisert i tidsskriftet Scandinavian Journal of Public Health.

– Konklusjonen er at å spørre de ansatte er en dårlig kilde, og at det må brukes andre indikatorer, sier forskningsleder ved SIRUS, Karl Erik Lund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er første gang det er påvist en slik forskjell i holdninger og faktiske tall i forhold til røykeloven.

6 av 10

En tidligere studie fra SIRUS viser at røykeloven ikke har hatt langtidseffekt på omsetningen til restauranter og puber.

I den nye studien sier derimot nær 6 av 10 av de spurte ansatte at røykeloven har ført til en reduksjon i antall kunder.

Forskerne fant også at de som i utgangspunktet var negative til røykeloven oftere rapporterte at loven hadde hatt en negativ økonomisk effekt enn de som var nøytrale eller positive til loven.

I studien har et tilfeldig utvalg av 516 ansatte ved skjenkesteder rapportert om sin holdning til forbudet mot innendørs røyking kort tid før den trådte i kraft i juni 2004. Ett år senere uttrykte de samme respondentene sin oppfatning om endringene i kundetilstrømmingen ved deres arbeidsplass.

Oppmerksomhet

Lund trekker også paralleller fra studien til alkoholpolitiske vedtak i norske kommuner.

– Nå som man står overfor en situasjon der mange kommuner vil redusere skjenketidene, frykter mange at dette vil påvirke omsetningen. Så skal man se på om det å redusere skjenketidene vil ha effekt på omsetningen, må man se på tallene, ikke spørre de ansatte hva de tror og mener, sier Lund.

Han sier røykestudien har fått oppmerksomhet i mange andre land, der det nå diskuteres hvorvidt en lignende røykelov som Norge har, skal innføres.

– I alle de landene pågår nøyaktig den samme diskusjonen som her da loven ble innført, og som for eksempel USA opplevde da loven ble innført der. Men ikke alle land har like ordnede forhold som Norge når det kommer til rapportering av omsetning. Derfor kommer denne undersøkelsen til å bli brukt internasjonalt, sier Lund, som har publisert studien sammen med SIRUS-forsker Ingeborg Lund. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse