JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Faksimile av fredagens oppslag i FriFagbevegelse.no

Faksimile av fredagens oppslag i FriFagbevegelse.no

Faksimile

Feil på feil, Rune Iversen

En gruppe ansatte i Attendo hjemmetjeneste tar kraftig til motmæle mot påstander bedriftens daglige leder kom med i en reportasje i FriFagbevegelse.no sist fredag.20.04.2015
12:00
20.04.2015 14:20

frifagbevegelse@lomedia.no

Vi vil gjerne få mulighet til å kommentere og motbevise påstandene som Attendo kom med i artikkelen «Brudd på loven i Attendo» som FriFagbevegelse.no publiserte 17/4-2015. Vi har dokumentasjon for å bevise alt vi sier og har sagt tidligere.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no skriver dere:

Daglig leder Rune Iversen i Attendo Hjemmetjeneste i Oslo mener beskrivelsen av hvor lange arbeidsdager de ansatte jobber ikke stemmer.

«Det gjør jo det og det står svart og hvitt på de turnuslistene og jeg som teamleder og verneombud har tatt det opp med Rune Iversen uten at noe har blitt endret. Jeg synes at det er ganske drøyt at han tørr selv om jeg har sagt i fra. Og slik praksis har vært realitet i Attendo lenge.» sier Elisabeth Skjellegård.

«Bevis snakker for seg selv, jeg har timelister og lønnslipper som viser de lange arbeidsdagene og overtid. Hvis dette stemmer ikke i følge Attendo så hvordan er det mulig?» spør Pille Viirsalu.

«Geir Hansen sier at de lange helgevakter er fremforhandlet og protokollført av Fagforbundet. Men dette stemmer ikke, protokollen er levert til Fagforbundet men har ikke blitt godkjent og kan lett bevises.» sier Laura Bakke Lillegård, tillitsvalgt i Attendo hjemmetjeneste.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no heter det videre:

Til kritikken om at han skal være mot at ansatte organsierer seg, sier han selv at han er veldig positiv til det, at rundt halvparten nå er organisert og at de nå også har valgt en lokal tillitsvalgt.

Elisabeth føler at fagorganiserte er ikke særlig likt. «Det har aldri vært noe snakk om Fagforbundet på personalmøte, aldri hørt noe om det på jobben.»

I artikkelen i FriFagbevegelse.no kan vi også lese dette:

Laura Bakke Lillegård sier at hun følte et utidig press for å komme raskt tilbake, da hun lå på sykehus før jul. Iversen mener Lillegård feiloppfattet hans melding, og at den var godt ment.

– 23-åringen har fått høre at hun er «manisk depressiv» og at «dette er ikke rette yrke for deg». Kjenner du deg igjen i disse uttalelsene?

– Dette er nok en veldig dreining av det som skjedde. Vi prøver å legge til rette for alle arbeidstakere, slik at de skal komme tilbake. Men det er ikke alltid dette er godt nok, det forstår jeg, svarer Rune Iversen.

«Jeg synes at det er helt uhørt å legge sånn press på en som ligger i sykesenga. Det er umulig å feiloppfatte en så tydelig melding.» sier Skjellegård og fortsetter. «Jeg hadde en møte med Rune Iversen på hans kontor på Hovseter der han kom med en påstand at Laura er «manisk depressiv». Jeg ble sjokkert og konfronterte han med en gang, og komme med en sånn påstand er svært farlig og ulovlig. Og selvsagt følte jeg behov å informere vedkommende. I etterkant har Rune forsøkt og endre min oppfatning men jeg vet jo hva jeg hørte.»

Om tilrettelegging for ansatte sier Elisabeth følgende: «Dessverre har jeg fått oppleve det motsatte. Jeg har vært 80% sykemeldt over en lengre periode og legen har gitt klar beskjed til arbeidsgiver at jeg skal ikke ut i feltarbeid, og at de 20% skal deles ut over to arbeidsdager. Men sjefen respekterer ikke de kravene. Jeg har vært nødt til å jobbe ute hos brukerne og ikke minst må jeg jobbe en full arbeidsdag. Det er uakseptabelt og legen har vært nødt til å kontakte NAV pga en sjef som er ikke samarbeidsvillig.»

FriFagbevegelse.no skriver videre:

Flere ansatte gir uttrykk for at de opplever et utidig press og at de ikke rekker å spise lunsj?

Iversen er ikke enig i denne beskrivelsen heller. Han mener frifagbevegelse.no burde snakke med flere av de ansatte, men erkjenner at det har vært uro på arbeidsplassen i det siste.

«Det har aldri vært tilrettelagt. Antakeligvis mener sjefen at folk skal spise mens dem kjører, det gjør i hvert fall jeg. Det er den eneste muligheten for meg å få spist lunsj i løpet av dagen.» sier teamleder Elisabeth Skjellegård.

«Det samme gjelder toalettbesøk, det finnes ikke tid for det. Jeg prøver å drikke minimalt for å holde ut dagen. Og si at man skal spørre fra flere ansatte er jo bare tull. Er det ikke tilstrekkelig at 1/3 av ansatte opplever arbeidsdagene slik?» spør Skjellegård.

«Eneste mulighet for meg å få tid for pause er hvis noen besøk blir kansellert. I turnusen står det 30 minutters pause, men i virkelighet er det aldri tilrettelagt i forhold til arbeidsliste. Jeg har begynt å loggføre mine arbeidsdager og det beviser virkeligheten. Jeg føler at helsa mi blir påvirket av det.» sier Pille Viirsalu.

«Jeg er enig med det mine kolleger sier og jeg opplever akkurat det samme fra dag til dag.» sier sykepleier Cathrine Hoaas og påpeker at det kan føre til helsemessige konsekvenser.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no kan vi også lese dette:

Laura Bakke Lillegård forteller at en vedtatt tid på 15 minutter hos bruker kan bli til 5 minutter. Kommentar?

–Vi holder vedtakstiden, men det vil jo være både pluss og minus på minutter.

«Men dagene våre er jo lagt opp på den måten at man skal besøke flest mulig brukere og bruke minst mulig tid, fordi det finnes ikke noe kjøretid. Hvis man går til en bruker som er i dårlig form og trenger ekstra bistand så har vi ikke noe tid å ga på. Og da blir det fort overtid, litt men hver dag. Jeg personlig har opplevd at sjefen forventer at et 2 timers rengjøringsoppdrag skal gjennomføres på 1,5 time.» sier teamleder Elisabeth Skjellegård.

Cathrine Hoaas er enig med Elisabeth og sier «Jeg har blitt oppfordret gjentatte ganger av avdelingsleder til sykepleie å bruke mindre tid og bli fortere ferdig med mine oppdrag.»

I FriFagbevegelse.no kommenterer Rune Iversen også påstandene om at ufaglærte må utføre sykepleieroppgaver:

– Flere hjemmehjelpere står inne for påstanden om at ansatte uten kompetanse har vært nødt til å gjennomføre sykepleieroppgaver som å stelle sår, blæreskylling og dele ut medisiner. Kommentar?

– Vi bruker multidose som kommer ferdig kontrollert og godkjent fra apoteket, som bruker normalt skal administrere selv. Det skal gi full sikkerhet og trygghet. Der trenger man ikke sykepleier.

– Hva med blæreskylling?

– Vi hadde ett tilfelle på en kritisk fredagsvakt, der dette ble utført av en ufaglært.

Men her hevder Rune Iversen at det ble gitt opplæring på forhånd, altså påstand mot påstand.

«Dette stemmer ikke» sier sykepleier Cathrine Hoaas. «Vi har mange brukerne som bruker multidose men det forekommer også pasienter som f.eks. kommer rett fra sykehuset med tabletter i dosetten, ikke i en multidose, også med medisinske preparater som inhalasjon eller marevan som kan ikke legges i multidose. Dessuten følger det med medisinark med medisiner som ufaglærte ikke har fått nødvendig opplæring for å kunne tolke og forstå.

«Samtidig er det farlig og skremmende at ufaglærte uten sårkurs steller kompliserte sår som kreftsår, leggsår daglig uten ferdigheter for å observere og dokumentere prosedyren. Blæreskylling er en prosedyre med stor ansvar og skal gjennomføres kun av autorisert helsepersonell med godkjent og dokumentert opplæring. Vi har dokumentasjon som beviser at dette har blitt gjennomført flere ganger av ufaglærte uten godkjent og dokumentert opplæring som er i strid med helsepersonelloven (§4 Forsvarlighet).»

«Og ikke minst, det finnes ikke hverken morgen-, ettermiddag- eller kveldsraporter for personalet i Attendo hjemmetjeneste. Samtidig er journalføring og journalens innhold ofte mangelfull. Noe som er i strid med helsepersonelloven (§39 Plikt til å føre journal og §40 Krav til journalens innhold m.m.)»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2015
12:00
20.04.2015 14:20Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Høyre-politikeren kommer med en advarsel til venstresida på 1. mai

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Privat

«Det er 1. mai, og jeg tenker på mamma, en vaskedame»

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Jan-Erik Østlie

«Vi er ikke alle i samme båt. Noen er i en yacht», sier Rødt-lederen i sin 1. mai-tale

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte


Flere saker