JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Faksimile av fredagens oppslag i FriFagbevegelse.no

Faksimile av fredagens oppslag i FriFagbevegelse.no

Faksimile

Feil på feil, Rune Iversen

En gruppe ansatte i Attendo hjemmetjeneste tar kraftig til motmæle mot påstander bedriftens daglige leder kom med i en reportasje i FriFagbevegelse.no sist fredag.20.04.2015
12:00
20.04.2015 14:20

frifagbevegelse@lomedia.no

Vi vil gjerne få mulighet til å kommentere og motbevise påstandene som Attendo kom med i artikkelen «Brudd på loven i Attendo» som FriFagbevegelse.no publiserte 17/4-2015. Vi har dokumentasjon for å bevise alt vi sier og har sagt tidligere.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no skriver dere:

Daglig leder Rune Iversen i Attendo Hjemmetjeneste i Oslo mener beskrivelsen av hvor lange arbeidsdager de ansatte jobber ikke stemmer.

«Det gjør jo det og det står svart og hvitt på de turnuslistene og jeg som teamleder og verneombud har tatt det opp med Rune Iversen uten at noe har blitt endret. Jeg synes at det er ganske drøyt at han tørr selv om jeg har sagt i fra. Og slik praksis har vært realitet i Attendo lenge.» sier Elisabeth Skjellegård.

«Bevis snakker for seg selv, jeg har timelister og lønnslipper som viser de lange arbeidsdagene og overtid. Hvis dette stemmer ikke i følge Attendo så hvordan er det mulig?» spør Pille Viirsalu.

«Geir Hansen sier at de lange helgevakter er fremforhandlet og protokollført av Fagforbundet. Men dette stemmer ikke, protokollen er levert til Fagforbundet men har ikke blitt godkjent og kan lett bevises.» sier Laura Bakke Lillegård, tillitsvalgt i Attendo hjemmetjeneste.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no heter det videre:

Til kritikken om at han skal være mot at ansatte organsierer seg, sier han selv at han er veldig positiv til det, at rundt halvparten nå er organisert og at de nå også har valgt en lokal tillitsvalgt.

Elisabeth føler at fagorganiserte er ikke særlig likt. «Det har aldri vært noe snakk om Fagforbundet på personalmøte, aldri hørt noe om det på jobben.»

I artikkelen i FriFagbevegelse.no kan vi også lese dette:

Laura Bakke Lillegård sier at hun følte et utidig press for å komme raskt tilbake, da hun lå på sykehus før jul. Iversen mener Lillegård feiloppfattet hans melding, og at den var godt ment.

– 23-åringen har fått høre at hun er «manisk depressiv» og at «dette er ikke rette yrke for deg». Kjenner du deg igjen i disse uttalelsene?

– Dette er nok en veldig dreining av det som skjedde. Vi prøver å legge til rette for alle arbeidstakere, slik at de skal komme tilbake. Men det er ikke alltid dette er godt nok, det forstår jeg, svarer Rune Iversen.

«Jeg synes at det er helt uhørt å legge sånn press på en som ligger i sykesenga. Det er umulig å feiloppfatte en så tydelig melding.» sier Skjellegård og fortsetter. «Jeg hadde en møte med Rune Iversen på hans kontor på Hovseter der han kom med en påstand at Laura er «manisk depressiv». Jeg ble sjokkert og konfronterte han med en gang, og komme med en sånn påstand er svært farlig og ulovlig. Og selvsagt følte jeg behov å informere vedkommende. I etterkant har Rune forsøkt og endre min oppfatning men jeg vet jo hva jeg hørte.»

Om tilrettelegging for ansatte sier Elisabeth følgende: «Dessverre har jeg fått oppleve det motsatte. Jeg har vært 80% sykemeldt over en lengre periode og legen har gitt klar beskjed til arbeidsgiver at jeg skal ikke ut i feltarbeid, og at de 20% skal deles ut over to arbeidsdager. Men sjefen respekterer ikke de kravene. Jeg har vært nødt til å jobbe ute hos brukerne og ikke minst må jeg jobbe en full arbeidsdag. Det er uakseptabelt og legen har vært nødt til å kontakte NAV pga en sjef som er ikke samarbeidsvillig.»

FriFagbevegelse.no skriver videre:

Flere ansatte gir uttrykk for at de opplever et utidig press og at de ikke rekker å spise lunsj?

Iversen er ikke enig i denne beskrivelsen heller. Han mener frifagbevegelse.no burde snakke med flere av de ansatte, men erkjenner at det har vært uro på arbeidsplassen i det siste.

«Det har aldri vært tilrettelagt. Antakeligvis mener sjefen at folk skal spise mens dem kjører, det gjør i hvert fall jeg. Det er den eneste muligheten for meg å få spist lunsj i løpet av dagen.» sier teamleder Elisabeth Skjellegård.

«Det samme gjelder toalettbesøk, det finnes ikke tid for det. Jeg prøver å drikke minimalt for å holde ut dagen. Og si at man skal spørre fra flere ansatte er jo bare tull. Er det ikke tilstrekkelig at 1/3 av ansatte opplever arbeidsdagene slik?» spør Skjellegård.

«Eneste mulighet for meg å få tid for pause er hvis noen besøk blir kansellert. I turnusen står det 30 minutters pause, men i virkelighet er det aldri tilrettelagt i forhold til arbeidsliste. Jeg har begynt å loggføre mine arbeidsdager og det beviser virkeligheten. Jeg føler at helsa mi blir påvirket av det.» sier Pille Viirsalu.

«Jeg er enig med det mine kolleger sier og jeg opplever akkurat det samme fra dag til dag.» sier sykepleier Cathrine Hoaas og påpeker at det kan føre til helsemessige konsekvenser.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no kan vi også lese dette:

Laura Bakke Lillegård forteller at en vedtatt tid på 15 minutter hos bruker kan bli til 5 minutter. Kommentar?

–Vi holder vedtakstiden, men det vil jo være både pluss og minus på minutter.

«Men dagene våre er jo lagt opp på den måten at man skal besøke flest mulig brukere og bruke minst mulig tid, fordi det finnes ikke noe kjøretid. Hvis man går til en bruker som er i dårlig form og trenger ekstra bistand så har vi ikke noe tid å ga på. Og da blir det fort overtid, litt men hver dag. Jeg personlig har opplevd at sjefen forventer at et 2 timers rengjøringsoppdrag skal gjennomføres på 1,5 time.» sier teamleder Elisabeth Skjellegård.

Cathrine Hoaas er enig med Elisabeth og sier «Jeg har blitt oppfordret gjentatte ganger av avdelingsleder til sykepleie å bruke mindre tid og bli fortere ferdig med mine oppdrag.»

I FriFagbevegelse.no kommenterer Rune Iversen også påstandene om at ufaglærte må utføre sykepleieroppgaver:

– Flere hjemmehjelpere står inne for påstanden om at ansatte uten kompetanse har vært nødt til å gjennomføre sykepleieroppgaver som å stelle sår, blæreskylling og dele ut medisiner. Kommentar?

– Vi bruker multidose som kommer ferdig kontrollert og godkjent fra apoteket, som bruker normalt skal administrere selv. Det skal gi full sikkerhet og trygghet. Der trenger man ikke sykepleier.

– Hva med blæreskylling?

– Vi hadde ett tilfelle på en kritisk fredagsvakt, der dette ble utført av en ufaglært.

Men her hevder Rune Iversen at det ble gitt opplæring på forhånd, altså påstand mot påstand.

«Dette stemmer ikke» sier sykepleier Cathrine Hoaas. «Vi har mange brukerne som bruker multidose men det forekommer også pasienter som f.eks. kommer rett fra sykehuset med tabletter i dosetten, ikke i en multidose, også med medisinske preparater som inhalasjon eller marevan som kan ikke legges i multidose. Dessuten følger det med medisinark med medisiner som ufaglærte ikke har fått nødvendig opplæring for å kunne tolke og forstå.

«Samtidig er det farlig og skremmende at ufaglærte uten sårkurs steller kompliserte sår som kreftsår, leggsår daglig uten ferdigheter for å observere og dokumentere prosedyren. Blæreskylling er en prosedyre med stor ansvar og skal gjennomføres kun av autorisert helsepersonell med godkjent og dokumentert opplæring. Vi har dokumentasjon som beviser at dette har blitt gjennomført flere ganger av ufaglærte uten godkjent og dokumentert opplæring som er i strid med helsepersonelloven (§4 Forsvarlighet).»

«Og ikke minst, det finnes ikke hverken morgen-, ettermiddag- eller kveldsraporter for personalet i Attendo hjemmetjeneste. Samtidig er journalføring og journalens innhold ofte mangelfull. Noe som er i strid med helsepersonelloven (§39 Plikt til å føre journal og §40 Krav til journalens innhold m.m.)»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2015
12:00
20.04.2015 14:20Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper


Flere saker