JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Faksimile av fredagens oppslag i FriFagbevegelse.no

Faksimile av fredagens oppslag i FriFagbevegelse.no

Faksimile

Feil på feil, Rune Iversen

En gruppe ansatte i Attendo hjemmetjeneste tar kraftig til motmæle mot påstander bedriftens daglige leder kom med i en reportasje i FriFagbevegelse.no sist fredag.20.04.2015
12:00
20.04.2015 14:20

frifagbevegelse@lomedia.no

Vi vil gjerne få mulighet til å kommentere og motbevise påstandene som Attendo kom med i artikkelen «Brudd på loven i Attendo» som FriFagbevegelse.no publiserte 17/4-2015. Vi har dokumentasjon for å bevise alt vi sier og har sagt tidligere.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no skriver dere:

Daglig leder Rune Iversen i Attendo Hjemmetjeneste i Oslo mener beskrivelsen av hvor lange arbeidsdager de ansatte jobber ikke stemmer.

«Det gjør jo det og det står svart og hvitt på de turnuslistene og jeg som teamleder og verneombud har tatt det opp med Rune Iversen uten at noe har blitt endret. Jeg synes at det er ganske drøyt at han tørr selv om jeg har sagt i fra. Og slik praksis har vært realitet i Attendo lenge.» sier Elisabeth Skjellegård.

«Bevis snakker for seg selv, jeg har timelister og lønnslipper som viser de lange arbeidsdagene og overtid. Hvis dette stemmer ikke i følge Attendo så hvordan er det mulig?» spør Pille Viirsalu.

«Geir Hansen sier at de lange helgevakter er fremforhandlet og protokollført av Fagforbundet. Men dette stemmer ikke, protokollen er levert til Fagforbundet men har ikke blitt godkjent og kan lett bevises.» sier Laura Bakke Lillegård, tillitsvalgt i Attendo hjemmetjeneste.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no heter det videre:

Til kritikken om at han skal være mot at ansatte organsierer seg, sier han selv at han er veldig positiv til det, at rundt halvparten nå er organisert og at de nå også har valgt en lokal tillitsvalgt.

Elisabeth føler at fagorganiserte er ikke særlig likt. «Det har aldri vært noe snakk om Fagforbundet på personalmøte, aldri hørt noe om det på jobben.»

I artikkelen i FriFagbevegelse.no kan vi også lese dette:

Laura Bakke Lillegård sier at hun følte et utidig press for å komme raskt tilbake, da hun lå på sykehus før jul. Iversen mener Lillegård feiloppfattet hans melding, og at den var godt ment.

– 23-åringen har fått høre at hun er «manisk depressiv» og at «dette er ikke rette yrke for deg». Kjenner du deg igjen i disse uttalelsene?

– Dette er nok en veldig dreining av det som skjedde. Vi prøver å legge til rette for alle arbeidstakere, slik at de skal komme tilbake. Men det er ikke alltid dette er godt nok, det forstår jeg, svarer Rune Iversen.

«Jeg synes at det er helt uhørt å legge sånn press på en som ligger i sykesenga. Det er umulig å feiloppfatte en så tydelig melding.» sier Skjellegård og fortsetter. «Jeg hadde en møte med Rune Iversen på hans kontor på Hovseter der han kom med en påstand at Laura er «manisk depressiv». Jeg ble sjokkert og konfronterte han med en gang, og komme med en sånn påstand er svært farlig og ulovlig. Og selvsagt følte jeg behov å informere vedkommende. I etterkant har Rune forsøkt og endre min oppfatning men jeg vet jo hva jeg hørte.»

Om tilrettelegging for ansatte sier Elisabeth følgende: «Dessverre har jeg fått oppleve det motsatte. Jeg har vært 80% sykemeldt over en lengre periode og legen har gitt klar beskjed til arbeidsgiver at jeg skal ikke ut i feltarbeid, og at de 20% skal deles ut over to arbeidsdager. Men sjefen respekterer ikke de kravene. Jeg har vært nødt til å jobbe ute hos brukerne og ikke minst må jeg jobbe en full arbeidsdag. Det er uakseptabelt og legen har vært nødt til å kontakte NAV pga en sjef som er ikke samarbeidsvillig.»

FriFagbevegelse.no skriver videre:

Flere ansatte gir uttrykk for at de opplever et utidig press og at de ikke rekker å spise lunsj?

Iversen er ikke enig i denne beskrivelsen heller. Han mener frifagbevegelse.no burde snakke med flere av de ansatte, men erkjenner at det har vært uro på arbeidsplassen i det siste.

«Det har aldri vært tilrettelagt. Antakeligvis mener sjefen at folk skal spise mens dem kjører, det gjør i hvert fall jeg. Det er den eneste muligheten for meg å få spist lunsj i løpet av dagen.» sier teamleder Elisabeth Skjellegård.

«Det samme gjelder toalettbesøk, det finnes ikke tid for det. Jeg prøver å drikke minimalt for å holde ut dagen. Og si at man skal spørre fra flere ansatte er jo bare tull. Er det ikke tilstrekkelig at 1/3 av ansatte opplever arbeidsdagene slik?» spør Skjellegård.

«Eneste mulighet for meg å få tid for pause er hvis noen besøk blir kansellert. I turnusen står det 30 minutters pause, men i virkelighet er det aldri tilrettelagt i forhold til arbeidsliste. Jeg har begynt å loggføre mine arbeidsdager og det beviser virkeligheten. Jeg føler at helsa mi blir påvirket av det.» sier Pille Viirsalu.

«Jeg er enig med det mine kolleger sier og jeg opplever akkurat det samme fra dag til dag.» sier sykepleier Cathrine Hoaas og påpeker at det kan føre til helsemessige konsekvenser.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no kan vi også lese dette:

Laura Bakke Lillegård forteller at en vedtatt tid på 15 minutter hos bruker kan bli til 5 minutter. Kommentar?

–Vi holder vedtakstiden, men det vil jo være både pluss og minus på minutter.

«Men dagene våre er jo lagt opp på den måten at man skal besøke flest mulig brukere og bruke minst mulig tid, fordi det finnes ikke noe kjøretid. Hvis man går til en bruker som er i dårlig form og trenger ekstra bistand så har vi ikke noe tid å ga på. Og da blir det fort overtid, litt men hver dag. Jeg personlig har opplevd at sjefen forventer at et 2 timers rengjøringsoppdrag skal gjennomføres på 1,5 time.» sier teamleder Elisabeth Skjellegård.

Cathrine Hoaas er enig med Elisabeth og sier «Jeg har blitt oppfordret gjentatte ganger av avdelingsleder til sykepleie å bruke mindre tid og bli fortere ferdig med mine oppdrag.»

I FriFagbevegelse.no kommenterer Rune Iversen også påstandene om at ufaglærte må utføre sykepleieroppgaver:

– Flere hjemmehjelpere står inne for påstanden om at ansatte uten kompetanse har vært nødt til å gjennomføre sykepleieroppgaver som å stelle sår, blæreskylling og dele ut medisiner. Kommentar?

– Vi bruker multidose som kommer ferdig kontrollert og godkjent fra apoteket, som bruker normalt skal administrere selv. Det skal gi full sikkerhet og trygghet. Der trenger man ikke sykepleier.

– Hva med blæreskylling?

– Vi hadde ett tilfelle på en kritisk fredagsvakt, der dette ble utført av en ufaglært.

Men her hevder Rune Iversen at det ble gitt opplæring på forhånd, altså påstand mot påstand.

«Dette stemmer ikke» sier sykepleier Cathrine Hoaas. «Vi har mange brukerne som bruker multidose men det forekommer også pasienter som f.eks. kommer rett fra sykehuset med tabletter i dosetten, ikke i en multidose, også med medisinske preparater som inhalasjon eller marevan som kan ikke legges i multidose. Dessuten følger det med medisinark med medisiner som ufaglærte ikke har fått nødvendig opplæring for å kunne tolke og forstå.

«Samtidig er det farlig og skremmende at ufaglærte uten sårkurs steller kompliserte sår som kreftsår, leggsår daglig uten ferdigheter for å observere og dokumentere prosedyren. Blæreskylling er en prosedyre med stor ansvar og skal gjennomføres kun av autorisert helsepersonell med godkjent og dokumentert opplæring. Vi har dokumentasjon som beviser at dette har blitt gjennomført flere ganger av ufaglærte uten godkjent og dokumentert opplæring som er i strid med helsepersonelloven (§4 Forsvarlighet).»

«Og ikke minst, det finnes ikke hverken morgen-, ettermiddag- eller kveldsraporter for personalet i Attendo hjemmetjeneste. Samtidig er journalføring og journalens innhold ofte mangelfull. Noe som er i strid med helsepersonelloven (§39 Plikt til å føre journal og §40 Krav til journalens innhold m.m.)»

20.04.2015
12:00
20.04.2015 14:20Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Per Flakstad

Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

Eirik Dahl Viggen

Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare


Flere saker