JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Faksimile av fredagens oppslag i FriFagbevegelse.no

Faksimile av fredagens oppslag i FriFagbevegelse.no

Faksimile

Feil på feil, Rune Iversen

En gruppe ansatte i Attendo hjemmetjeneste tar kraftig til motmæle mot påstander bedriftens daglige leder kom med i en reportasje i FriFagbevegelse.no sist fredag.20.04.2015
12:00
20.04.2015 14:20

frifagbevegelse@lomedia.no

Vi vil gjerne få mulighet til å kommentere og motbevise påstandene som Attendo kom med i artikkelen «Brudd på loven i Attendo» som FriFagbevegelse.no publiserte 17/4-2015. Vi har dokumentasjon for å bevise alt vi sier og har sagt tidligere.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no skriver dere:

Daglig leder Rune Iversen i Attendo Hjemmetjeneste i Oslo mener beskrivelsen av hvor lange arbeidsdager de ansatte jobber ikke stemmer.

«Det gjør jo det og det står svart og hvitt på de turnuslistene og jeg som teamleder og verneombud har tatt det opp med Rune Iversen uten at noe har blitt endret. Jeg synes at det er ganske drøyt at han tørr selv om jeg har sagt i fra. Og slik praksis har vært realitet i Attendo lenge.» sier Elisabeth Skjellegård.

«Bevis snakker for seg selv, jeg har timelister og lønnslipper som viser de lange arbeidsdagene og overtid. Hvis dette stemmer ikke i følge Attendo så hvordan er det mulig?» spør Pille Viirsalu.

«Geir Hansen sier at de lange helgevakter er fremforhandlet og protokollført av Fagforbundet. Men dette stemmer ikke, protokollen er levert til Fagforbundet men har ikke blitt godkjent og kan lett bevises.» sier Laura Bakke Lillegård, tillitsvalgt i Attendo hjemmetjeneste.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no heter det videre:

Til kritikken om at han skal være mot at ansatte organsierer seg, sier han selv at han er veldig positiv til det, at rundt halvparten nå er organisert og at de nå også har valgt en lokal tillitsvalgt.

Elisabeth føler at fagorganiserte er ikke særlig likt. «Det har aldri vært noe snakk om Fagforbundet på personalmøte, aldri hørt noe om det på jobben.»

I artikkelen i FriFagbevegelse.no kan vi også lese dette:

Laura Bakke Lillegård sier at hun følte et utidig press for å komme raskt tilbake, da hun lå på sykehus før jul. Iversen mener Lillegård feiloppfattet hans melding, og at den var godt ment.

– 23-åringen har fått høre at hun er «manisk depressiv» og at «dette er ikke rette yrke for deg». Kjenner du deg igjen i disse uttalelsene?

– Dette er nok en veldig dreining av det som skjedde. Vi prøver å legge til rette for alle arbeidstakere, slik at de skal komme tilbake. Men det er ikke alltid dette er godt nok, det forstår jeg, svarer Rune Iversen.

«Jeg synes at det er helt uhørt å legge sånn press på en som ligger i sykesenga. Det er umulig å feiloppfatte en så tydelig melding.» sier Skjellegård og fortsetter. «Jeg hadde en møte med Rune Iversen på hans kontor på Hovseter der han kom med en påstand at Laura er «manisk depressiv». Jeg ble sjokkert og konfronterte han med en gang, og komme med en sånn påstand er svært farlig og ulovlig. Og selvsagt følte jeg behov å informere vedkommende. I etterkant har Rune forsøkt og endre min oppfatning men jeg vet jo hva jeg hørte.»

Om tilrettelegging for ansatte sier Elisabeth følgende: «Dessverre har jeg fått oppleve det motsatte. Jeg har vært 80% sykemeldt over en lengre periode og legen har gitt klar beskjed til arbeidsgiver at jeg skal ikke ut i feltarbeid, og at de 20% skal deles ut over to arbeidsdager. Men sjefen respekterer ikke de kravene. Jeg har vært nødt til å jobbe ute hos brukerne og ikke minst må jeg jobbe en full arbeidsdag. Det er uakseptabelt og legen har vært nødt til å kontakte NAV pga en sjef som er ikke samarbeidsvillig.»

FriFagbevegelse.no skriver videre:

Flere ansatte gir uttrykk for at de opplever et utidig press og at de ikke rekker å spise lunsj?

Iversen er ikke enig i denne beskrivelsen heller. Han mener frifagbevegelse.no burde snakke med flere av de ansatte, men erkjenner at det har vært uro på arbeidsplassen i det siste.

«Det har aldri vært tilrettelagt. Antakeligvis mener sjefen at folk skal spise mens dem kjører, det gjør i hvert fall jeg. Det er den eneste muligheten for meg å få spist lunsj i løpet av dagen.» sier teamleder Elisabeth Skjellegård.

«Det samme gjelder toalettbesøk, det finnes ikke tid for det. Jeg prøver å drikke minimalt for å holde ut dagen. Og si at man skal spørre fra flere ansatte er jo bare tull. Er det ikke tilstrekkelig at 1/3 av ansatte opplever arbeidsdagene slik?» spør Skjellegård.

«Eneste mulighet for meg å få tid for pause er hvis noen besøk blir kansellert. I turnusen står det 30 minutters pause, men i virkelighet er det aldri tilrettelagt i forhold til arbeidsliste. Jeg har begynt å loggføre mine arbeidsdager og det beviser virkeligheten. Jeg føler at helsa mi blir påvirket av det.» sier Pille Viirsalu.

«Jeg er enig med det mine kolleger sier og jeg opplever akkurat det samme fra dag til dag.» sier sykepleier Cathrine Hoaas og påpeker at det kan føre til helsemessige konsekvenser.

I artikkelen i FriFagbevegelse.no kan vi også lese dette:

Laura Bakke Lillegård forteller at en vedtatt tid på 15 minutter hos bruker kan bli til 5 minutter. Kommentar?

–Vi holder vedtakstiden, men det vil jo være både pluss og minus på minutter.

«Men dagene våre er jo lagt opp på den måten at man skal besøke flest mulig brukere og bruke minst mulig tid, fordi det finnes ikke noe kjøretid. Hvis man går til en bruker som er i dårlig form og trenger ekstra bistand så har vi ikke noe tid å ga på. Og da blir det fort overtid, litt men hver dag. Jeg personlig har opplevd at sjefen forventer at et 2 timers rengjøringsoppdrag skal gjennomføres på 1,5 time.» sier teamleder Elisabeth Skjellegård.

Cathrine Hoaas er enig med Elisabeth og sier «Jeg har blitt oppfordret gjentatte ganger av avdelingsleder til sykepleie å bruke mindre tid og bli fortere ferdig med mine oppdrag.»

I FriFagbevegelse.no kommenterer Rune Iversen også påstandene om at ufaglærte må utføre sykepleieroppgaver:

– Flere hjemmehjelpere står inne for påstanden om at ansatte uten kompetanse har vært nødt til å gjennomføre sykepleieroppgaver som å stelle sår, blæreskylling og dele ut medisiner. Kommentar?

– Vi bruker multidose som kommer ferdig kontrollert og godkjent fra apoteket, som bruker normalt skal administrere selv. Det skal gi full sikkerhet og trygghet. Der trenger man ikke sykepleier.

– Hva med blæreskylling?

– Vi hadde ett tilfelle på en kritisk fredagsvakt, der dette ble utført av en ufaglært.

Men her hevder Rune Iversen at det ble gitt opplæring på forhånd, altså påstand mot påstand.

«Dette stemmer ikke» sier sykepleier Cathrine Hoaas. «Vi har mange brukerne som bruker multidose men det forekommer også pasienter som f.eks. kommer rett fra sykehuset med tabletter i dosetten, ikke i en multidose, også med medisinske preparater som inhalasjon eller marevan som kan ikke legges i multidose. Dessuten følger det med medisinark med medisiner som ufaglærte ikke har fått nødvendig opplæring for å kunne tolke og forstå.

«Samtidig er det farlig og skremmende at ufaglærte uten sårkurs steller kompliserte sår som kreftsår, leggsår daglig uten ferdigheter for å observere og dokumentere prosedyren. Blæreskylling er en prosedyre med stor ansvar og skal gjennomføres kun av autorisert helsepersonell med godkjent og dokumentert opplæring. Vi har dokumentasjon som beviser at dette har blitt gjennomført flere ganger av ufaglærte uten godkjent og dokumentert opplæring som er i strid med helsepersonelloven (§4 Forsvarlighet).»

«Og ikke minst, det finnes ikke hverken morgen-, ettermiddag- eller kveldsraporter for personalet i Attendo hjemmetjeneste. Samtidig er journalføring og journalens innhold ofte mangelfull. Noe som er i strid med helsepersonelloven (§39 Plikt til å føre journal og §40 Krav til journalens innhold m.m.)»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2015
12:00
20.04.2015 14:20Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

skjermdump fra nettsida vaskehjelp.no

Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor


Flere saker