JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kristin Margrethe Johansen

LO bør åpne armene på vidt gap for frilansere

KOMMENTAR: Det er «in» å etablere egen bedrift. LO bør engasjere seg enda mer i denne næringsutviklingen.24.08.2015
12:00
10.08.2015 10:28

leif.kirknes@lomedia.no

Det er trendy å være gründer, både i Norge og internasjonalt. Innen såkalte «ikke-finansielle foretak», altså selskap som hovedsaklig produserer materielle varer og ikke-finansielle tjenester, har antall selskap med «ingen ansatte» – som typisk favner enkeltpersonsforetak – økt fra nesten 85.000 i 2012 til nesten 110.000 i 2015. Selskaper med 1-4 ansatte har økt fra 68.000 til 80.000, ifølge SSB. I 2013 var det totalt rundt 177.000 såkalt selvstendige i landet. 185.000 var tallet i 2014.

En grunn kan være at det har blitt fryktelig enkelt å oppfylle drømmen om å skape noe eget, nå som internett har blitt skikkelig brukervennlig. Terskelen for å opprette selskap har tidligere vært høy (ikke minst på grunn av papirskjemabyråkratiet), og de aller fleste har nok latt drømmen gli forbi.

Men noen har klart å bygge solide bautaer fra bunnen av likevel. For eksempel geniale garasjegründere som det perfeksjonistiske stabeistet Steve Jobs og geni-nerden Bill Gates. Og en hel del andre, selvfølgelig, også her i landet, men la oss ta disse to som eksempel, fordi garasjegründermentaliteten har visse likhetstrekk med tankesettet som preger mange av dagens gründere.

Til forskjell fra Gates og Jobs, har dagens gründere det mye enklere, nettopp på grunn av internett: formell opprettelse av selskap er noen tasteklikk unna, suksessen er bare en genial idé unna og verdensmarkedet ligger ellers like foran øynene, enten det er snakk om en bedrift som hjemmestrikker selbuvotter, har funnet opp en ekstremt fiffig teknologisk dingseboms, har laget en sykt artig mobiltelefon-app – eller bare tilbyr utleie av sin egen sjarmerende hjernekapasitet som programmerer, ekspert på sosiale medier eller komiker for den saks skyld.

Dagens gründere trenger heller ikke smiske og tigge penger fra Innovasjon Norge, Den Norske Bank, ventureselskaper eller rike forretningsmenn. Via tjenester som Kickstarter, Indiegogo og Crowdfunder kan gründere nå få finansiering ved å legge ut beskrivelse av prosjektet og hvordan det skal realiseres på nevnte sider. Sidene besøkes av skuelystne, og om de besøkende kommer over et prosjekt de synes ser kult ut, så kan de bidra med alt fra noen få til mangfoldige dollars for å støtte prosjektet. Ofte i bytte mot t-skjorter og klistremerker (for dem som gir få dollars), eller til lovnad om å motta ferdig vare (for dem som åpner lommeboka litt videre). Konseptet kalles crowdsourcing.

Ikke minst er de moderne gründerne utrolig flinke til å snakke sammen og hjelpe hverandre, via kontorfellesskap og gjennom brukergrupper som dels er på internett og dels møtes i større grupper for å snakke om utfordringer og muligheter på sosiale begivenheter, eksempelvis på en bar i Oslo (et møte der invitasjonen selvfølgelig har kommet via internett).

Det er viktig at LO kjenner sin besøkelsestid overfor «startups», som selskapene gjerne kalles i det miljøet. Og her er det tilsynelatende varierende innsats i organisasjonen. Noen forbund har allerede frilansere i stallen, blant enkelte småforbund er det sågar normalen å være frilanser fremfor ansatt - slik som hos Norsk Manuellterapeutforbund. Men blant de store forbundene er det tilsynelatende få som skriker høyt ut om muligheten for å organisere seg som frilanser, om muligheten i det hele tatt er der. Forbundet for Ledelse og Teknikk og (nytt av året) Industri Energi er to unntak blant de store.

Les også: Bill.mrk: Næringsdrivende søker fellesskap

Les også: Industri Energi åpner døra for selvstendig næringsdrivende

Å skape en skikkelig satsning på organisering av enkeltpersonsforetak er noe som kan gi fordeler for forbundene. Det aktuelle forbundet får nye medlemmer, og dermed større pondus, i tillegg til flere kroner på konto. For det lille foretaket som består av bare en person, er det på sin side ofte behov for trygghet og noen til å ta seg av relevant lobbyvirksomhet overfor Stortinget, med tanke på ting som for eksempel sikkerhet ved sykdom og uføre.

Noe av kontroversen i LO-miljøet, om det eksisterer motsigelser, er vel kanskje tanken om at frilanseren ikke er formelt ansatt, og dessuten er (sin egen) sjef. Derunder igjen kanskje at det finnes ulike grunnlag og varierende motiver for å starte enkeltpersonsforetak, noen hederlige og andre ikke så lystige:

Noen av gründerne i statistikken liker nok rett og slett følelsen av å skape noe eget, elsker å plundre med eget regnskap med de avskrivingsmulighetene det gir og setter pris på friheten det gir til å kunne tilby sine tjenester til et selskap den ene dagen, og et helt annet den andre dagen – samt ta akkurat så mye ferie man vil ha, akkurat når man vil – kort sagt være sin egen sjef. Og akkurat det må jo være opp til hver enkelt.

Men så finnes det på den andre siden også «ufrivillige gründere» – folk som har blitt sparket fra et selskap, og så hyrt inn igjen som frilansere, bare egentlig «fastlansere». Kontraktøren sparer personalutgifter som pensjon og er dessuten fleksibel til å kunne terminere kontrakten med enkeltpersonsforetaket i skumle, økonomiske tider. En variant av det fagbevegelsen kaller løsarbeidersamfunnet.

Den ser jeg helt klart er uheldig, men fenomenet må nok bekjempes på andre måter. Strengt tatt er det vel ikke lov å sparke noen på denne måte for så å leie dem inn igjen i nøyaktig samme stilling, men så er det da også opp til hver enkelt å si fra og eventuelt gå til sak. Å gå til sak er lettere med en fagforeningstilhørighet, så muligheten er der for at personen ikke fra før er tilknyttet fagbevegelsen. Eller kanskje bare ikke orker bråket det medfører.

Uansett, om man går til sak, får man kanskje tilbake jobben og saken er «løst» uten å bli selvstendig næringsdrivende. Men sjefen hater deg, og du er stemplet som bråkemaker. Går man ikke til sak, har man derimot «tapt», men har likevel fremdeles en inntekt fra samme arbeidsgiver om man takker ja til tilbudet om fastlansing – hvilket jo i det minste gir en finansiell grunnsikring.

Så dilemmaet er komplisert. Og nøyaktig like komplisert er det, uavhengig av om fagforbundene sier ja eller nei til næringsdrivende. i LOs organisasjonsprogram 2013-2017 er det påpekt følgende: «Skillet mellom arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende er ikke så tydelig som før».

Det finnes dog også en annen årsak til at LO bør engasjere seg sterkt i skapertrenden som pågår: selskaper som gjør det bra, vokser. Selskaper som vokser, får ansatte. Ansatte kan organiseres, hvilket er lettere å få til om selskapets ledelse allerede fra starten har opparbeidet innsideforståelse for LO-kulturen og forstår nytten av trepartssamarbeidet.

I denne sammenheng skal LO få skryt; Gerd Kristiansen ga i en debatt i mai i år positive signaler til frilansere, ifølge Dagens Perspektiv. Og blant det enda mer konkrete, i starten av mars kunne NRK melde:

«For å løfte fram unge næringsdrivande i Troms, skal LO no tilby eit studieprogram for gründerar.» Entreprenørskap har blitt en viktig greie også i videregående, poengterer artikkelen, og LO-sekretær i Troms, Synnøve Søndergaard, sier det treårige programmet som tar opp 12 deltakere årlig starter så snart finansieringen er på plass.

Sistnevnte er et viktig og fornuftig skritt å ta i retning av skapertrenden som tilsynelatende særlig har oppstått blant den yngre garde, det vil si opptil tidlig i 30-åra – med flest kanskje tidlig eller i midten av 20-åra, og sånn sett gjerne med svært begrenset erfaring som bedriftsleder og personalansvarlig.

Kanskje burde LO også engasjere seg direkte i startup-miljøene, for eksempel ved å høre om muligheten til å dukke opp når gründerne har inspirasjonstreff. Kanskje kan LO ha stand, kanskje kan de være der og mingle og kanskje kan LO få holde foredrag om hvordan en skal overleve som næringsdrivende og om hvordan en skal ivareta sine ansatte om bedriften plutselig er i ferd med å vokse seg til et nytt Apple.

Men da må LO samtidig være åpne for å ikke automatisk fnyse av fenomener som garasjegründermentaliteten, der folkene i enkelte av de små bedriftene blir så engasjerte i å løse arbeidsoppgaven de har foran seg akkurat der og da, at de rent glemmer at de tilnærmet uavbrutt har jobbet med problemstillingen fra klokka 13 fredag til klokka 15 på lørdag.

Akkurat dét er blant annet ikke helt utypisk blant folk som driver med programmering, og her snakker jeg av erfaring fra et tidligere liv som datanerd og (frivillig, i denne konkrete sammenheng) selvstendig næringsdrivende.

Les også: Vi skal leve av ungdommen etter oljen

24.08.2015
12:00
10.08.2015 10:28Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

TOPPSJEF: Peter Hebblethwaite, administrerende direktør i rederiet P&O Ferries, er kåret til verdens verste sjef av Den internasjonale faglige samorganisasjonen.

TOPPSJEF: Peter Hebblethwaite, administrerende direktør i rederiet P&O Ferries, er kåret til verdens verste sjef av Den internasjonale faglige samorganisasjonen.

House of Commons / Pa Photos / NTB

Sparket 800 ansatte via Zoom. Nå er han kåret til verdens verste sjef

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Aslak Bodahl

Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake

Torgny Hasås

Lærerne tapte trolig 10.000 på streiken

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

Ole Palmstrøm

NRK varsler store kutt. Slik reagerer de tillitsvalgte

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

Knut Viggen

Strømstøtte til bedriftene minner mest om Lotto, mener NHO-organisasjon


Flere saker