JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skviser ut arvesølvet

Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland har nærmest blitt berømt for sitt utsagn i VG om at «Vi skal skvise så mye tannkrem ut av tuben at Ap ikke får puttet det tilbake.» Hun snakket om privatisering.

Kristin Margrethe Johansen

anders.hauge.eltvik@lomedia.no

Selv om utsagnet kan virke som det kommer fra et lite barn som er hjemme alene, er budskapet hennes dypt alvorlig. Det er fryktelig vanskelig å få tannpasta tilbake i tuben.

Halvparten av aksjene i Entra eiendom er solgt. Næringsministeren mener fordelene med salg er «økt mangfold» og at private eiere kan være «tettere på» enn staten.

For Entras del, er noen av de nye eierne John Fredriksen-kontrollerte Gerevan Holding på Kypros, flere JP Morgan-selskap fra USA, Storbritannia og Luxembourg, Citibanks avdeling i Kuwait og The Bank of New York.

Det blir spennende å se hvordan disse selskapene kommer tett på utviklingen av Entras 108 bygg, med blant annet Posthuset i Tromsø og sveitservillaen i St. Hans gate 1 i Kristiansand i porteføljen.

Salg av Flytoget og deler av Statskog er de høyaktuelle saker nå, når eierskapsmeldingen er under behandling i Stortinget.

Flytoget presterer rimelig bra. Om for eksempel kinesiske eiere klarer å forbedre dagens punktlighet på 97,2 prosent er vanskelig å spå om. Men om de skulle klare det, må det norske folk vite at det prisen for denne prosenten er tapt kontroll over et selskap som frakter 6,5 millioner mennesker årlig, gir en trygg og god jobb til 350 ansatte og betalte utbytte som staten kan bruke til velferd på 170 millioner kroner i 2013.

Det er ikke akkurat mange gode argumenter for å selge. Det som står igjen, er et innstendig ønske om å gjøre staten så liten som mulig.

Og det er grunn god nok for regjeringa.

Warning
Annonse
Annonse