JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jenie Sand (28), helsefagarbeider på bolig for utviklingshemmede.

Jenie Sand (28), helsefagarbeider på bolig for utviklingshemmede.

Privat

Helsefagarbeider Jenie føler seg lurt: – Hvis jeg visste om tredelt foreldrepermisjon før jeg ble gravid, hadde jeg nok ventet

Dagens samfunn gjør det vanskelig å få barn hvis du har trang økonomi, mener Jenie Sand (28).14.02.2019
13:01
10.04.2019 20:37

hanna.skotheim@fagbladet.no

Tredelt foreldrepermisjon skaper debatt blant Fagforbundets medlemmer og splitter Arbeiderpartiet. Mens en politiker mener ordningen er kvinnefiendtlig, mener en annen at den er fleksibel. Midt blant dem er det helt vanlige mødre og fedre som sliter med å få hverdagen og privatøkonomien til å gå opp.

En av dem som er imot tredelingen, er Jenie Sand (28), som har termin i juni.

– Hvis jeg visste om tredelingen før jeg ble gravid, hadde jeg nok ventet. Dagens samfunn gjør det vanskelig å få barn hvis du har trang økonomi, arbeider til ugunstige arbeidstider og/eller er selvstendig næringsdrivende. Jeg føler meg lurt, sier Sand til Fagbladet.

Samboeren til Sand er fotballspiller. Tar han 15 uker permisjon, må han gi opp karrieren, så det er uaktuelt. Likevel sitter Sand igjen med bare 31 uker permisjon. Hun har ikke økonomisk kapasitet til å ta ulønnet permisjon, og hun kan ikke ta ut ferie da hun bare har en 40 prosent stilling som helsefagarbeider.

Siden Sand jobber turnus i en bolig med utagerende brukere 30 minutter hjemmefra, er det også vanskelig for henne å skulle amme babyen på jobb.

Selv om Sand har ammet i 31 uker før hun begynner å jobbe, betyr ikke det at hun er ferdig. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Helsedirektoratet anbefaler at barn ammes hele det første året og gjerne lenger, hvis mor og barn trives med det. Selv om kvinner har lovfestet rett til betalt ammefri, er det ikke alle arbeidsplasser som legger like godt til rette for det.

Saken fortsetter under bildet.

REAGERER: Unni Dyrvik Wisnes er en av mange som reagerer på ordningen med tredelt foreldrepermisjon. Hun har delt sin mening på Facebook-gruppa "Permisjon burde foreldre fordele".

REAGERER: Unni Dyrvik Wisnes er en av mange som reagerer på ordningen med tredelt foreldrepermisjon. Hun har delt sin mening på Facebook-gruppa "Permisjon burde foreldre fordele".

Skjermdump

Ikke løst kabalen

Iselin Vålbekken Sundet (29) er av dem som tror det blir vanskelig å skulle amme når hun er tilbake på jobb i mars. Da skal hun begynne som pedagogisk leder i ny barnehage. Selv om arbeidsgiver legger til rette for at hun skal få amme, har ikke Sundet samvittigheten til å gjøre det.

– Vi er vanligvis tre voksne på ni barn. Skal vi liksom plutselig være to voksne på ni barn mens jeg ammer?

– Så hva gjør du da?

– Nei, pappaen må bare prøve å gi datteren vår flaske selv om hun verken vil ha det eller smukk. Vi har vel egentlig ikke klart å løse den kabalen enda.

Saken fortsetter under bildet.

Iselin Vålbekken Sundet (29) er pedagogisk leder i barnehage. Datteren Solveig er syv måneder og en dag når Sundet er ferdig i mammapermisjon.

Iselin Vålbekken Sundet (29) er pedagogisk leder i barnehage. Datteren Solveig er syv måneder og en dag når Sundet er ferdig i mammapermisjon.

Privat

Mannen til Sundet er selvstendig næringsdrivende og har ikke mulighet til å ta pappapermisjon av økonomiske årsaker. Han har heller ikke mulighet til å skulle kjøre de 45 minuttene til og fra Sundets jobb slik at hun får ammet. De er derfor helt avhengig av hjelp fra besteforeldre.

– Jeg kunne tatt ulønnet permisjon, og jeg hadde sikkert fått det av min nye arbeidsgiver. Samtidig synes jeg det er dumt å skulle gjøre det når jeg skal ut i ny jobb.

Både Sand og Sundet støtter pappapermisjon så lenge det passer med begges arbeidshverdag og er økonomisk mulig. Det er ikke tilfelle for de unge kvinnene. Derfor skulle de gjerne hatt friheten til å bestemme foreldrepermisjonen selv.

Delt syn i Ap

1. juli 2018 trådte tredeling av foreldrepermisjonen i kraft. Det var bare KrF som stemte imot endringen den gang, men nå er det også stadig flere i Arbeiderpartiet som tar til orde for at tredelingen må vurderes på nytt. Fylkesordføreren i Trondheim, Tore O. Sandvik, er en av dem.

– Den nye ordningen er kvinnefiendtlig, og den rammer lavtlønnsyrkene mest, sier Sandvik til Fagbladet.

Sandvik ser at mødre stadig tar med ulønnet permisjon som et svar på regelendringen, og det bekymrer han.

Undergraver likestilling

I dag er fedre forbeholdt 15 uker permisjon. Også mor er forbeholdt 15 ukers omsorgspermisjon med den nye ordningen pluss tre uker før fødsel. Dersom hun føder før termin, forsvinner imidlertid inntil tre uker av denne permisjonstiden. De 16 resterende ukene kan foreldrene fordele etter eget ønske.

– Få forstår at Stortinget nå i praksis forbeholder flere uker til far etter fødsel enn til mor. Det er på grunn av den lovpålagte og ofte betalte omsorgspermisjonen til far 14 dager etter fødsel, sier Sandvik, som mener pappapermen er for lang.

Det er ulike oppfatninger om tredelingen fremmer eller reverserer likestillingen. Selv mener Sandvik at ordningen undergraver likestillingen.

– Mor og far er like verdifulle for barnet, men det første leveåret trenger mor mer tid med barnet enn far, selv om mange ønsker å dele tiden likt. Hvordan foreldre bør dele tiden, vet de best selv.

– Føler meg lurt

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, støtter Sandvik. Hun sa til Fagbladet i november at hun er bekymret for at ordningen fører til at flere kvinner tvinges raskere ut i jobb enn de er klare for og uten at forholdene er lagt til rette for det.

Nord er ikke alene om å være bekymret. Ifølge en uhøytidelig spørreundersøkelse Fagbladet har kjørt på Facebook kommer det fram at 77 prosent er imot ordningen, mens 23 prosent er for. Det er et helt tilfeldig utvalg personer som har stemt.

– Langt fra splittet

Fagbladet har delt Sand og Sundets bekymringer med stortingsrepresentant, Anette Trettebergstuen (Ap). Hun er blant dem i Arbeiderpartiet som støtter tredelt foreldrepermisjon. Som småbarnsmor, har hun stor forståelse for at det er vanskelig å få hverdagen til å gå opp.

– Fleksibilitet er viktig. Derfor har vi en svært fleksibel ordning, sier hun og forklarer:

– Foreldrepermisjonen kan trekkes over tre år. For de som synes 49 uker blir for kort tid, har de mulighet til å heller ta 59 uker med 80 prosent lønn. Siden totalsummen du får utbetalt ved 100 prosent lønn er større enn den en får ved 59 uker og 80 prosent lønn, har jeg forståelse for at noen heller vil kombinere full lønn med noen måneder ulønnet permisjon og dermed få større utbetaling. Det er også mulig at begge parter er hjemme i til sammen 150 prosent hvis de ønsker det.

Selv om det er uenigheter omkring tredelingen innad i Arbeiderpartiet, mener Trettebergstuen at partiet er langt fra splittet.

– Det har alltid vært ulike meninger om disse temaene, men vi er langt fra splittet.

I 2013 kuttet Høyre fedrekvoten fra 14 til 10 uker. LO, NHO og foreldre landet over var blant dem som reagerte på dette.

– Dessverre greide vi ikke å stoppe høyreregjeringens sine kutt, men nå er vi endelig tilbake hvor vi var i 2013 pluss en uke til. Det tror jeg de fleste i både Ap og LO er veldig fornøyd med, sier Trettebergstuen.

– Mette Nord har sagt at tredelingen kan være enkel å løse for de med akademiske yrker fordi de kan ha barnet på jobb og amme der. Men det er mange kvinner som ikke har en slik jobb. Har dere glemt de?

– På ingen som helst måte. Derfor må vi legge press på arbeidsgiverne for å legge til rette for dette. Også pleie- og omsorgssektoren trenger de flinkeste folka. Derfor må sektoren innse at de må legge til rette for at dyktige unge kvinner som vil ha barn både kan jobbe og få barn.

Tredelt foreldrepermisjon

Dagens fedre og mødrekvote er utvidet til 15 uker fra 10 uker.

Den totale foreldrepengeperioden er ikke utvidet og forblir på 49 uker med 100 prosent dekningsgrad og 59 uker med 80 prosent dekningsgrad.

Perioden foreldrene fritt kan dele seg imellom er 16 uker ved valg av 100 prosent dekning og 26 uker ved 80 prosent dekning.

Ved valg av 80 prosent dekning får både mor og far 19 uker.

I tillegg til at fedre har 15 uker, tar de fleste ut to ukers lovfestet omsorgspermisjon rett etter fødsel.

Mor har også 15 uker, pluss tre uker før fødsel. Dersom hun føder før termin, forsvinner imidlertid inntil tre uker av denne permisjonstiden.

(infotjenester.no)

– Få forstår at Stortinget nå i praksis forbeholder flere uker til far etter fødsel enn til mor

Tore O. Sandvik, fylkesordføreren i Trondheim

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.02.2019
13:01
10.04.2019 20:37Mest lest

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Stein Inge Stølen

Selskapet stjal lønn fra de ansatte, men kjører fortsatt for Postnord

Håvard Sæbø

– Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

Aslak Bodahl

Bedrift la ned hovedkontoret - alle ansatte bedt om å jobbe hjemmefra

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Martin Guttormsen Slørdal

Brenna lover billigere barnehage: – Bare å glede seg til budsjettet

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

Eivind Olai Kristiansen

Forskerforbundet vil sikre høytlønte i staten: Vurderer Akademikernes tariffavtale

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

Innleieforbud i Oslo ikke nok: – Blir det forbud, flytter bare byråene ut

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no


Flere saker