JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Milliardsatsing mot lakselus

I løpet av 2010 skal oppdrettsnæringen i Norge bruke 1 milliard kroner på å bli kvitt lakselus.

Det opplyser informasjonssjef Are Kvistad i Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening (FHL).

Det er dobbelt så mye som i fjor.

Mattilsynet som er ansvarlig for kontrollen med merdene i landets oppdrettsanlegg, legger onsdag fram tall basert på telling i 94,96 prosent av anleggene.

Samordnet avlusing

– Denne uken starter den samordnede vinteravlusingen i alle oppdrettsanlegg fra Rogaland til Nordland, sier assisterende direktør Ove Fjetland i Mattilsynet til NTB. Avlusingen skal være gjennomført i løpet av januar.

– Vinteravlusingen og våravlusingen er de viktigste tiltakene før smolten av villaks går ut til våren, sier Fjetland.

Are Kvistad i FHL sier det ikke er noen lusekrise langs hele kysten, men at situasjonen har vært problematisk denne vinteren i områdene fra Nordmøre til søndre deler av Nordland.

Kvistad mener bruken av 1 milliard kroner viser at næringen tar lusa alvorlig.

– Det er først og fremst av hensyn til villaksen vi gjør dette. Når vi har nådd målet på 0,1 lus per fisk, betyr det at bare hver 10. laks har ei lus på seg. Det er ikke noe problem for næringen som sådan, men vi vil vise ansvar og ikke ha på samvittigheten at villaksen blir rammet, sier han.

Stor oppmerksomhet

Årsaken til den store oppmerksomheten rundt lakselusa er først og fremst at man frykter for at stammen av villaks skal bli ødelagt. Samtidig er det åpenbart at lakselusa har fått ekstra oppmerksomhet fordi fiskeriministeren er medeier i oppdrettsanlegg der lusenivået denne høsten har vært for høyt.

Det var imidlertid den nye fiskeriministeren som fastsatte den nye forskriften om gjennomføring av samordnede vinter- og våravlusninger i 2010. Forskriften kom den 22. desember i fjor og legger til rette for den mest omfattende avlusning til nå. Så langt har hun høstet lite positiv oppmerksomhet for dette.

Nye metoder

Kvistad sier det etter hvert må utvikles nye og bedre metoder for å bekjempe lakselus. Bruk av leppefisk er en biologisk avlusningsmetode som har gitt spesielt gode resultater nordpå.

Forskningsrådet har bevilget 40 millioner kroner til å utvikle mekaniske avlusningsmetoder, men det er uklart hvor effektive de vil være, sier Kvistad.

Tidligere var det tilsettinger i fiskefôret som tok knekken på lakselusa, men etter hvert er den blitt resistent mot flere av de stoffene som før tok knekken på parasitten. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse