JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møtes i Nydalen i Oslo

Flere kompliserte saker skal drøftes når de borgerlige partiene møtes på Radisson Blu i Nydalen i Oslo.

– Alle må mene at de får mer ut av å sitte i regjering enn å stå utenfor, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Selv om valgresultatet på papiret skulle tilsi mest makt til Høyre, litt mindre til Frp og minst til Venstre og KrF, vil ikke Solberg gå inn på hva resultatet av stortingsvalget har å si for styrkeforholdet mellom partene, skriver Aftenposten.

– Noe vil avspeile styrkeforholdet, så vil noe avspeile alternativmulighetene til de ulike partiene. Sitter du i en regjering, må du sikre at alle mener de får mer ut av å sitte i regjering enn de ville gjort ved ikke å sitte i regjeringen: Da vil ulike partier ha ulike forhandlingskort, sier Solberg.

– Les også: – Gir oss ikke på bompenger

Hun sier Venstre og KrF helt klart vil ha utbytte av å sitte i regjering.

– Det er noen saker sentrum er nødt til å sitte i regjering for å få gjennomslag for, der verken Venstre eller KrF har med seg flertallet på Stortinget. Da kan de få mer ved å sitte i regjering, sier landets neste statsminister.

Hun vil ikke si hvilke saker dette dreier seg om, men hun fastslår at et klart flertall på Stortinget er for konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Her er det stor avstand mellom KrF og Venstre, som er motstandere av oljeboring, og Høyre og Frp som sier et klart ja.

– Les også: - Høyre avlyser tapte saker

Andre saker som kan være harde nøtter å knekke under sonderingssamtalene som starter mandag morgen, er handlingsregelen, veibygging og -finansiering, asyl-, bistands- og alkoholpolitikk samt ultralyd, egg- og sæddonasjon.

Erna Solberg uttrykte fredag tro på at samtalene ender i reelle forhandlinger, men sa hun også hadde en Plan B.

– Hvis vi kommer i en slik situasjon at enkelte ikke ønsker å fortsette samtalene, bør vi likevel ha samarbeidsplattformer som sikrer at politikk avklares for en ny regjering. Jeg ønsker meg en sterkere binding i en slik situasjon enn hva tilfellet har vært før, sa Solberg til NTB.

– Les også: Splid i KrF

Sonderingssamtalene regnes som den mest utfordrende delen av regjeringsforhandlingene og starter på på Radisson Blu i Nydalen i Oslo klokken 12.30 mandag.

– Det er nettopp under sonderingssamtalene at de virkelig tøffe takene kommer, fastslår Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

– Selve regjeringsforhandlingene er mer som en sjarmøretappe å regne. Nå skal man finne ut om det i det hele tatt er grunnlag for et regjeringssamarbeid, og alle de vanskelige sakene skal på bordet, sa Ryssdal til NTB søndag.

Ryssdal sier han ikke blir overrasket om sonderingene pågår i flere uker. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse