JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ove Guttormsen i Nelfo:

- Enhver bedrift som tapper seg selv for kompetanse vil få problemer

Reguleringer må til for å røske opp i bemanningsbyråsituasjonen i elektrobransjen, mener Jan Olav Andersen i EL og IT. Ove Guttormsen i Nelfo tror elektroselskapene selv ser at overdreven bruk av innleie ikke er bærekraftig for bedriftens fremtid.
KAMERATSLIG: Det var ikke akkurat munnhuggeri og håndgemeng-tilstander mellom Jan Olav Andersen og Ove Guttormsen. De er egentlig enige om mye, men er litt uenige om løsningene.

KAMERATSLIG: Det var ikke akkurat munnhuggeri og håndgemeng-tilstander mellom Jan Olav Andersen og Ove Guttormsen. De er egentlig enige om mye, men er litt uenige om løsningene.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I dag møttes EL og IT-leder Jan Olav Andresen Nelfo-leder Ove Guttormsen til debatt. Blant temaene som ble diskutert var bruk av innleide elektrikere en sentral del. På den fronten uttrykte Guttormsen tiltro til at Nelfo-bedriftene selv forstår hvilken risiko det innebærer å ha overdreven bruk av innleie.

- Til syvende og sist har fornuften en tendens til å seire. Enhver bedrift som tapper seg selv for kompetanse vil få problemer. Jeg har tiltro til at våre medlemmer forstår det. Jeg tror enhver bedrift har konkurransekraft i form av ansiennitet, sier han.

- Om du ikke har kompetansen i egne rekker gir du potensielt fra deg konkurransen til bedriften.

Går an å forby

Andersen sier seg enig i at kompetanse er nøkkelen, men er ikke like optimistisk i det øvrige som Guttormsen.

- Jeg tror ikke nødvendigvis den fornuftsbaserte automatikken Guttormsen skisserer slår til. Jeg tror man må ha en mer systematisk tilnærming, sier han om innleieproblematikken som han nå anser som et trussel etter utviklingen på den fronten siden starten av 2000-tallet.

- Det går jo faktisk an å forby bruken av bemanningsbyrå. Det var jo slik frem til år 2000. I den perioden bygde elektrikerbransjen noen av de største prosjektene i industrien, sier EL og IT-lederen og viser blant annet til oljebransjen.

Frykter fragmentert fag

På det område er han klar på hva han ønsker seg: reguleringer. I tillegg skulle han gjerne sett et bedre samarbeid de to organisasjonene i sammen når det kommer til etter- og videreutdanning.

- Det er vi som skal forestå det grønne skiftet og digitalisering, og da trengs betydelig kompetanse. Det er viktig at denne kompetansen kommer alle til gode og løfter hele bredden. Da tror jeg det er viktig å ikke basere hele driften på utleie, sier Andersen, som frykter bedrifter der noen elektrikere har kompetanse til å gjøre de avanserte oppgavene mens andre leies inn til å gjøre den rutinemessige biten av arbeidet slik som kabelgatelegging.

- For oss er det et poeng at det skal være et helhetlig fag, i stedet for å si at dette er fag og på det rundt trenger du ikke fagbrev.

Felles regler

Etter og videreutdanning er Guttormsen for, men reguleringer har han ikke tro på som løsning.

- Jeg er av fundamental oppfatning av at bemanningsbyråene må ha samme vilkår som enhver annen bedrift. Det kan ikke være slik at de har et eget sett med regler, sier han.

Det er behov for flere arbeidstakere med fagbrev elektro, konstaterer Guttormsen, og der strekker ikke antall elektrikere eller antallet lærlinger til. På det punktet er Andersen enig. Men så er de litt uenige på løsningen. At det kan være behov for innleie fra tid til annen er de også i prinsippet enige om.

Andersen mener noen elektrobedrifter leier inn i langt større grad enn de bør.

- Vi må ha slutt på at bedriftene kan dekke sin ordinære arbeidskraft gjennom bemanningsforetak, sier Andersen.

Kvalitet som fortrinn

I stedet for å leie inn arbeidskraft som ofte er av utenlandsk opprinnelse ser Andersen heller at de utenlandske arbeiderne som skal hjelpe å bygge landet får seg fast jobb i elektrikerselskapene slik at de kan tilegne seg norsk språk og kultur og tettere integrering mot det norske. Han minner om at det finnes arbeidsplasser der ansatte fra samme selskap knapt snakker sammen på samme arbeidsplass fordi de ikke har noe fast kollegialt samhold. At det går på produktiviteten løs er Andersen skråsikker på.

Videre frykter han for rekruttering til elektrofaget om det ikke er noe kollegialt samarbeid der ute. Man risikerer at elektroutdanning ikke blir attraktivt nok å søke seg til, og da er man ute å kjøre mener Andersen. Han frykter dessuten at innleie kan gå på kvaliteten løs. Kvalitet må norske selskaper ha for å hevde seg i kampen mot internasjonale selskaper, mener Andersen, for det er ikke mulig å konkurrere på lønn.

Guttormsen er enig i at kvalitet er et konkurransefortrinn i norsk elektrobransje. Men innleie mener han må være greit så lenge det er fornuftig og innenfor lovlige former.

- EL og IT og Nelfo er nok enige om at innleie fra bemanningsbransjen har altfor stort omfang i vår bransje og at det er en utfordring å opprettholde og utvikle kompetanse og kvalitet. Men vi har nok en vei å gå før vi blir enige om hva vi gjør med det, oppsummerer Andersen.

Lærlingkvalitet

Ungdomsleder i EL og IT Dagfinn Svanøe skyter inn et spørsmål til Guttormsen der han spør hva som skjer med kvaliteten på lærlingtiden i en bransje der det gjennom en rapport er fastslått at det i Oslo benyttes 44 prosent innleie i elektroprosjekter.

- Jeg blir litt bekymret, sier Svanøe.

Guttormsen må gi ham et poeng der.

- Har du så høy andel innleie i et prosjekt er det problematisk å gi lærlingene på prosjektet god opplæring, erkjenner han.

Nelfo forfølger et annet spor på den fronten.

- Vi jobber med å få lærlingandelen prosjekter til å gjelde fag og ikke prosjektet. Sånn det er nå kan du gå inn i et prosjekt der alle lærlingene er hos kokken på kjøkkenet, sier han.

Videre minner han om at reglene er klare.

- Har du lærlinger er du forpliktet til å ivareta opplæringen. Jeg kan ikke garantere at det ikke jukses, men har du lærlinger er vi klokkerklare på at de skal ivaretas.

STILTE SPØRSMÅL: Dagfinn Svanøe hadde spørsmål til Ove Guttosmen. Det var mange fra EL og IT-undgommen til stede. Morten Lystad stilte også spørsmål. Forbundssekretær Jan Henrik Larsen tok også ordet under seansen.

STILTE SPØRSMÅL: Dagfinn Svanøe hadde spørsmål til Ove Guttosmen. Det var mange fra EL og IT-undgommen til stede. Morten Lystad stilte også spørsmål. Forbundssekretær Jan Henrik Larsen tok også ordet under seansen.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse