JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den siste paternoster

HEIS SVEIS: Elipseformet pariserhjul, ekstremsport eller bare effektiv transport? Bedøm selv! Se videoen!

leif.kirknes@lomedia.no

Det er flere heiser i Landbrukets hus, men en av dem er ytterst spesiell. Det er Norges siste person-paternosterheis som fortsatt er i aktiv drift.

«Pater Noster» betyr «fader vår». Heistypen består av to rader med en tilsynelatende evigvarende remse åpne kupeer, den ene raden går oppover, den andre går nedover.

I konseptet hopper du inn i en heis i fart i etasjen du er, og hopper ut - stadig i fart - når du er i ønsket etasje. Det går altså ikke an å praie en heis. Til gjengjeld kommer det hele tiden en ny kupé om du ikke rakk å komme deg inn, så du slipper å vente lenge. På bunnen og toppen sirkulerer heisene. Hva som skjer med kupeen når de gjør dette, er en myteomspunnet affære, sjekk videoen over for fasit!

I en serie videoer vil Nettverk besøke Norges mest spektakulære heiser. I første episode stiftet vi nærmere bekjentskap til publikumsheisen hos Teknisk Museum, mens vi i andre episode så på den gigantiske kulisseheisen til Det Norske Teatret.

PS. Selv om de tradisjonelle paternosterne for personer ikke lenger produseres, ryktes det via internett at Hitachi

vurderer en revidert comeback. Det produseres også paternoster-aktige heiser
som brukes til logistikk.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse