JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KARAVANEN: Fra karavanen som 17. januar ankom grensen mellom Honduras og Guatemala.

KARAVANEN: Fra karavanen som 17. januar ankom grensen mellom Honduras og Guatemala.

Radio Progreso

Der ingen ble nevnt - men alle glemt

Om de som ble rammet av orkanen i Honduras, som ingen fikk med seg01.02.2021
15:35
02.02.2021 09:12

Seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp. Beate Thoresen, skrev denne teksten etter å ha sett TV-bildene fra grensen mellom Honduras og Guatemala i januar. En karavane med anslagsvis 9.000 mennesker på vei mot et nytt og bedre liv ble brutalt stanset 17. januar.

Bakgrunnen for folkevandringen er blant annet to ødeleggende orkaner, som har skjedd i et land preget av vanstyre og vold.

BROSJYRE: En migrant studerer en brosjyre om Mexico på vei fra Honduras og mot nord. For mange migranter stopper ferden lenge før de når Mexico eller målet for svært mange, USA.

BROSJYRE: En migrant studerer en brosjyre om Mexico på vei fra Honduras og mot nord. For mange migranter stopper ferden lenge før de når Mexico eller målet for svært mange, USA.

Radio Progreso

"Da karavanen av migranter fra Honduras nådde Guatemala søndag 17. januar ble de møtt med vold, slag og tåregass. Blant de skadde er barn, eldre og kvinner. Migrantene hadde ikke spist på to dager og har måttet forlate hjemlandet på grunn av skadene etter orkanen og flommen i november, vold og en regjering som ikke bryr seg.

De guatemalanske myndighetene begrunner undertrykkelsen ved å hevde at migrantene bryter biosikkerhetstiltakene som pandemien pålegger fordi migrantene ikke har testet seg for Covid-19. Migrantene sier på sin side sier at de etter å ha blitt rammet av orkanene ikke engang har penger å kjøpe mat, og enda mindre til å ta testen, som koster penger i Honduras. Migrantene ber Verdens helseorganisasjon om å bistå for å få en medisinsk undersøkelse.

Ved ankomst i Guatemala ba migrantene om få snakke med migrasjonsrepresentantene slik at volden opphører og deres universelle rett til å migrere blir respektert.

Rammet av orkaner

I november 2020 forverret situasjonen i Honduras seg drastisk da landet ble truffet av to orkaner og massive regnskyll, først Eta den 4. november, så Iota to uker senere. Det skjedde mens verden var opptatt av valget i USA og fikk knapt noen oppmerksomhet, men for de som har blitt rammet er det dramatisk. Befolkningen på den karibiske kysten av Mellom-Amerika opplevde jordskred, massiv flom, de vasset i vann til under armene og mange ble sittende isolert i ukesvis. Fortsatt står vannet på jordene til småbøndene og slam gjør det umulig å dyrke uten en større opprydding. Mange har gjeld på jorda, eller må betale leie, men står uten muligheter til å betale når avlingene har gått tapt og inntektene har falt bort. Norsk Folkehjelp har flere partnere i området, blant dem bondeorganisasjonen CNTC i Progreso fylke. De anslår at deres medlemmer har mistet 95% av sine avlinger inkluder frukttrær, korn, husdyr, og fisk. Nesten alle har mistet både hjem og eiendeler.

CNTC Progreso

I denne situasjonen var det folk lokalt som svarte på katastrofen. Lokalbefolkningen og deres organisasjoner reddet folk som satt på hustak med båt, de samlet inn mat og klær og delte det lille de hadde. Norsk Folkehjelps partnere forteller at regjeringen har glimret med sitt fravær og at det kom lite eller ingen hjelp utenfra.

Møtt av politi og soldater

Bildene som nå kommer fra grensen mellom Honduras og Guatemala viser store mengder folk, det antydes 9.000, som fortvilet prøver å fortsette sin ferd. De kommer i plastsandaler og dårlige sko. De blir møtt av politi og soldater som banker løs på de som prøver å ta seg gjennom raden av bevæpnet politi med skjold. Karavanen kommer midt under pandemien, der ingen land ønske folkemengder som krysser grenser. Guatemala har også inngått en avtale med USA om å være et såkalt sikkert tredjeland. De som kommer fra Honduras har ingen ønsker om å bli i Guatemala. De søker arbeid, en inntekt som kan brødfø familien og beskyttelse mot volden i hjemlandet. Det finner de ikke i Guatemala.

Vanstyre, vold og fattigdom

Det er ikke første gangen det går karavaner av migranter/flyktninger fra Honduras for situasjonen i landet har vært preget av vanstyre, vold og fattigdom lenge. Etter en kort reformperiode, kom kuppet i 2009, og Honduras opplevde store sosiale og politiske tilbakeslag. Nye lover ble vedtatt som begrenser offentlig deltakelse, hindrer åpenhet i forvaltningen av statlige ressurser og liberaliserer økonomien.

20 januar ble Joe Biden innsatt som president i USA. Han har gitt signaler om en endring i politikken. Han har ikke Trumps tro på å bygge en mur mot Mexico, men har gitt uttrykk for at det er nødvendig å gjøre noe med årsakene til at migrantene kommer og antydet mer bistand til regionen. I perioden 2017-2018 ble over 600 barn skilt fra sine foreldre som resultat av Trumps migrasjonspolitikk. Foreldrene til barna har fortsatt ikke blitt funnet og barna ikke gjenforent. Biden har sagt at det er en prioritet å løse dette. De fleste kommentatorer er enige i at Biden kommer til å ha det meste av sin oppmerksomhet rettet mot interne forhold i landet, av forståelige grunner. Resten av verden har sin oppmerksomhet rettet mot USA. Det må kanskje en karavane til for å få oppmerksomhet rundt den kritiske situasjonen i Honduras. Men kanskje er selv det ikke nok.

Mange vil bli

Vi vet at de 9000 som nå går mot USA lider en ublid skjebne og flere av dem vil ikke komme fram til grensen i nord.

Rapportene fra Norsk Folkehjelps partnere viser også mange helst vil bli. De skulle gjerne ha fått ryddet jordene og sådd igjen, fått ettergitt gjelden, bygd opp huset eller funnet en jobb i Honduras. I krisen folk står i er det mange som ser samhold og organisering som nødvendig for å komme videre – stille krav overfor myndigheter og bygge opp lokalsamfunnet.

Småbønder i en av Norsk Folkehjelps samarbeidspartnere, CNTC Progreso, er noen av de som er aller hardest rammet av orkanene. De krever nå at myndighetene bistår med nødhjelp og oppryddingstiltak etter orkanene, gjeldsslette for jord de ikke lenger kan dyrke, og jordreform som svar på krisen og marsjen mot nord.

Dette er konkrete tiltak som Norge bør presse på for i samtaler med honduranske myndigheter, men også ovenfor Bidens nye administrasjon i USA. Myndighetene i Honduras må ta ansvar og ta tak i korrupsjon, narkoøkonomiens dominans og fravær av tiltak mot pandemi og etter orkanen. Vi må også holde presset opp for at valgene i november blir rettferdige demokratiske. Nå er det på tide med en reaksjon mot honduranske myndigheter og aktiv støtte organisasjonene."

Radio Progreso

Hjelpen kommer fram

EL og IT Forbundet støtter Norsk Folkehjelps arbeid i Honduras. Før jul organiserte forbundet en en ekstraordinær innsamling blant medlemmer og tillitsvalgte, klubber og distrikter som ga 60.000 kroner.

Så langt har Norsk Folkehjelp overført rundt 200.000 kroner ekstra til partnere i Guatemala og Honduras. Pengene EL og IT samlet inn gikk inn i dette. Nødhjelpsstøtten har gått til partnernes arbeid med å dele ut mat, klær, medisin, vann. Her er en oversikt over partnernes orkan-innsats i Honduras:

• MADJ – bevegelsen for menneskeverd og rettferdighet.

Mat, drivstoff, madrasser, sinkplater og utstyr/redskaper

• CNTC El Progreso – Nasjonal bondeforening, fylkeslaget El Progreso.

Klær, madrasser, utstyr, redskaper, drivstoff, såkorn, matvarer, medisin

• COPINH – Rådet for urfolk og folkelige organisasjoner i Honduras.

Nødhjelp

• ERIC – organisasjon knyttet til Radio Progreso.

Mat, vann

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.02.2021
15:35
02.02.2021 09:12Mest lest

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Kvinnedagen:

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Tormod Ytrehus

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Helge Rønning Birkelund

– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

Saipem

To oljearbeidere får èn million i erstatning etter å ha jobbet 12-timers vakter 8 uker i strekk

 Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Roy Ervin Solstad

Rødt-forslag vil gi arbeidsgiver mer makt over arbeiderne, advarer fagforeningsveteran

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.

Berit Roald / NTB

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik (70) medlem i Sp. Hvordan kunne det skje?

Kommentar

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Leif Martin Kirknes

«Høyre skjøt seg i foten»


Flere saker