JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL & IT fronter krav om pensjonsoppgjør i 2016

Bedre pensjonsordninger i privat sektor kan bli førstekrav fra EL & IT Forbundet i neste års lønnsoppgjør.
PENSJON: EL & IT-samling i Bergen i 2013. For to år siden vedtok landstariffkonferansen i LOK at pensjon skulle være hovedkrav under Hovedoppgjøret. I år reises trolig pensjonskravet på nytt.

PENSJON: EL & IT-samling i Bergen i 2013. For to år siden vedtok landstariffkonferansen i LOK at pensjon skulle være hovedkrav under Hovedoppgjøret. I år reises trolig pensjonskravet på nytt.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

I dag starter den første av i alt tre landstariffkonferanser i EL & IT Forbundet. Det er delegater som representerer den største av forbundets overenskomster, Landsoverenskomsten for Elektrofagene (LOK), som møtes til en fire dager lang konferanse på Lillestrøm i formiddag.

For to år siden var det pensjon og tiltak mot sosial dumping som opptok LOK'erne. Det er fortsatt høyt prioriterte tariffkrav, selv etter at Landsoverenskomsten nå i år er blitt allmenngjort.

EL & IT Forbundet gjennomfører en grundigere tariffprosess enn de fleste LO-forbund, og involverer medlemmer og tillitsvalgte lokalt helt ned på klubbnivå. Forut for dagens landstariffkonferanse er det kommet inn en rekke krav og uttalelser fra distrikt, klubber og fagforeninger som i løpet av fire dager skal debatteres og drøftes av delegatene. Til slutt ender det opp med en liste med prioriterte krav. Samme mal vil også energi og IKT følge når de samles til konferanser neste måned.

Ikke nok støtte

I 2013 endte EL & IT Forbundet opp med et tariffvedtak om samordnet oppgjør i Hovedoppgjøret året etter. Også Handel og Kontor ivret sterkt for et oppgjør om tjenestepensjoner og et felles løft fra fagbevegelsen for å sikre medlemmer i privat sektor langt bedre pensjonsbetingelser enn dagens ordninger. Ønsket om samordnet oppgjør falt fordi det ikke samlet nok støtte fra det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet.

Les også: Handel og Kontor stevner LO for retten

Pensjonskrav

I år kan det bli et nytt forsøk på å samle LO om pensjonskrav. Tilbakemeldingene fra de største fagforeningene innen innstallasjon er klare på at det i år er pensjon som er viktigste krav. Skulle det likevel ende opp med et forbundsvist oppgjør, som sist, er det kampen for faste ansettelser, arbeid utenbys og heving av fastlønn som fremstår som de viktigste kravene.

Allerede i ettermiddag samles delegatene på Lillestrøm for å diskutere pensjon.

Les også: Her blir det krangler mellom regjeringa og fagbevegelsen

Etter- og videreutdanning

Senere i dag blir det også debatt om etter- og videreutdanning. Det er en sak med lange tradisjoner i forbundet. Få LO-forbund bruker så mye ressurser på utdanningsspørsmål og kvalifikasjonskrav, og er så opptatte av kompetanse og status innen sine fag, som EL & IT Forbundet. Det gjelder særlig innen innstallasjon og energi. I 1996 gikk forløperen til EL & IT, NEKF, til en åtte uker lang streik for å sikre medlemmene rett til etter- og videreutdanning.

Les også: – AFP-tap er en skam for fagbevegelsen

Sosial dumping

Tirsdagen åpnes med debatt om utviklingen i arbeidslivet. Den vil nok preges av permitteringer og oppsigelser i olje- og verftsbransjen, problemer i forbindelse med innleie, sosial dumping og ikke minst EØS-spørsmålet. Allerede i 2011 vedtok LOK'erne en anbefaling om å skrote EØS-avtalen, nettopp på bakgrunn av frykten for økt sosial dumping. Landsmøtet i EL & IT Forbundet ble i vår det tredje LO-forbundet som vedtok at Norge burde gå ut av EØS-avtalen og finne andre måter å samarbeide med EU på som bedre sikret rettighetene til arbeidstakerne. Nylig vedtok Fellesforbundets landsmøte, med knapt flertall, ja til EØS, men med noen klare forbehold.

Les også: – Robert Eriksson kutter trygda til arbeidsløse hvis de ikke vil flytte

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse