JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KUTTER HARDT: 170 Telenor-årsverk skal bort i høst, det samme skal 85 konsulentstillinger.

KUTTER HARDT: 170 Telenor-årsverk skal bort i høst, det samme skal 85 konsulentstillinger.

Silje Kirknes Delgado (illustrasjon)

EL & IT i Telenor frykter selskapet bommer om nedbemanning

Telenor skal kutte 255 årsverk. En risiko for at bedriften igjen forregner seg på effekten av tiltakene, ifølge konserntillitsvalg Per Gunnar Salomonsen.17.09.2015
14:12
17.09.2015 15:18

leif.kirknes@lomedia.no

Det var i går via aviser som ABC Nyheter at det ble kjent at Telenor skal kutte i staben. 170 årsverk og 85 konsulenter fjernes fra kontorene i Telenors mobil- og fastnettavdelinger.

– Noe av bemanningskuttet kommer som følge av flytting av arbeidsoppgaver til India. Dette omtales ofte som global sosial dumping. Dette skjer fremfor å satse på egne ansatte i Norge, forklarer konserntillitsvalgt Per Gunnar Salomonsen via en pressemelding.

– Skader ryktet

De resterende 150 årsverkene, pluss de 85 konsulentene, anser selskapet som overtallige – ifølge Salomonsen har selskapet kommet frem til at de får for lite å gjøre på jobben en gang i fremtiden.

– Offshoring og denne måten å definere overtallighet på har EL & IT Forbundet i Telenor alltid vært uenig i. Det er kun når ansatte av ulike årsaker opplever arbeidsbortfall at vi aksepterer at det er en overtallighet, sier han.

– At bedriften velger å sette bort arbeid til lavkostland fremfor å satse på egne ansatte i Norge skader omdømmet til bedriften.

Frykter Telenor bommer

Men Salomonsen legger til at denne konkrete overtallighetskalkylen har en viss risiko.

– EL & IT Forbundet påpeker risikoen for at bedriften igjen forregner seg på effekten av tiltakene og vi kan ikke se at bedriften kan vise til et tilsvarende arbeidsbortfall. Det er derfor ikke grunnlag for nedbemanningen på nåværende tidspunkt.

Salomonsen frykter at bortfallet av stillingene vil føre til at den gjenværende staben må jobbe overtid for å dekke opp for det som ble borte.

– Dette har EL & IT Forbundet i Telenor alltid vært imot. Det er kun når ansatte av ulike årsaker ikke har oppgaver at vi aksepterer at det er en overtallighet, sier Salomonsen.

Over tid

Dessuten mener den konserntillitsvalgte at kuttene kommer vel brått på.

– Det er EL & IT Forbundets oppfatning at Telenor ville vært tjent med å la organisasjonen tilpasse seg over tid. Fremtidens utfordringer hadde vært bedre ivaretatt ved å ha fokus på kompetanseutvikling av egne ansatte og at bedriften burde redusert bemanningen over tid med hverdagsrasjonaliseringer, sier han.

Salomonsen ser heller ikke at Telenor lider noen nød økonomisk sett, som reelt tvinger selskapet til å hive ut 170 fast ansatte i løpet av høsten.

– Dette er ansatte som har gitt store deler av sin yrkesdeltakelse i selskapets tjeneste, sier Salomonsen.

– Etter EL & IT Forbundets oppfatning er dette et uttrykk for en kynisk holdning hvor profittjag går foran ansvaret for lojale medarbeidere og norske arbeidsplasser i en tid hvor arbeidsløsheten i Norge øker.

Derfor må Telenor kutte

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge, Torild Lid Uribarri, forklarer kuttene.

– Hvorfor kommer disse kuttene?

– Telekombransjen utvikler seg svært raskt, og konkurransen er sterk både nasjonalt og internasjonalt. Det er i underkant av tre år siden vi introduserte 4G, og allerede har 9 av 10 tilgang på 4G med Telenor i Norge. Dette illustrerer hvor fort utviklingen har gått, og vi tror utviklingstakten vil øke de neste årene, sier Kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge, Torild Lid Uribarri.

– Dette, og det faktum at vi eier samfunnskritisk infrastruktur, krever at vi har en virksomhet hvor både sikkerhet, kvalitet og effektivitet er ivaretatt på best mulig måte. Med endringene vi nå gjør, reduserer vi kompleksiteten internt og sikrer effektive prosesser. Vi reduserer blant annet antall nivåer i organisasjonen, vi slår sammen like funksjoner og samler fagmiljøer. Med denne endringen i struktur og arbeidssett har vi behov for færre medarbeidere til å utføre oppgavene.

– Men Telenor har jo solide finansielle muskler?

– Telenor skal fortsatt være en vekstbedrift i et marked som flater ut. Vi må modernisere oss og reduserer driftskostnadene kraftig over de neste årene for å skape rom for investeringer i infrastruktur og utvikling av innovative tjenester. Det er slik at de organisasjoner som lykkes i et krevende marked, er de som tør å endre seg. Og det er nettopp i gode tider vi har mulighet til å gjøre omfattende endringer, slik at vi kan ivareta arbeidsplasser og vårt viktige samfunnsoppdrag også i tiden fremover.

– Ryddige prosesser

– Hvorfor så mange som må gå på en gang?

– Viser til svar på det første spørsmålet; Med endringene vi nå gjør, reduserer vi kompleksiteten internt og sikrer effektive prosesser. Vi reduserer blant annet antall nivåer i organisasjonen, vi slår sammen like funksjoner og samler fagmiljøer. Med denne endringen i struktur og arbeidssett har vi behov for færre årsverk, sier Uribarri.

– Organisasjonsendringer og overtallighet er krevende for de som blir berørt, og vår jobb er nå å sørge for gode og ryddige prosesser med god informasjon. Vi ser nå på hvordan vi kan løse deler av overtalligheten med naturlig avgang, AFP-avtaler eller andre løsninger. Vi vil også fortsette å redusere bruken av eksterne konsulenter.

– Er Telenor sikre på at det ikke blir slik at den gjenværende staben fremover blir nødt til å jobbe masse overtid for å dekke opp for arbeidsoppgavene fra dem som mister jobben?

– Endringene vi nå gjennomfører innebærer redusert kompleksitet, mer effektive og mer automatiserte arbeidsprosesser. Samtidig samler vi like funksjoner og vi samler fagmiljøer. Dette betyr også at oppgavene vil forandre karakter. Samtidig er vi veldig oppmerksomme på at implementering av nye arbeidsprosesser og nye systemer vil være krevende i en overgangsfase. Bemanningsreduksjoner er krevende, først og fremst for de som berøres direkte, men også for de som er igjen og skal tilpasse seg nye roller og arbeidsprosesser. Vi skal legge vekt på å ivareta både medarbeidere og kunder på best mulig måte.

Lever i og med endring

– EL & IT mener profittjag går foran ansvar for lojale medarbeider og norske arbeidsplasser i krisetider, har dere noen kommentar til denne påstanden/ytringen?

– Telenor er en bedrift som lever i og med endring. Slik har det vært, og slik vil det fortsatt være. Men mens store endringsprosesser tidligere skjedde over lang tid, kjennetegnes dagens teknologi- og markedsutvikling av hyppige taktskifter. Vi har gjennom 160 år løpende tilpasset oss realitetene i markedet, med stadig tøffere konkurranse både nasjonalt og internasjonalt. Vi har utfordringer som vi nå må ta tak i for å være konkurransedyktige og kunne ivareta arbeidsplasser og vårt viktige samfunnsoppdrag også i tiden fremover.

– Dere får kritikk for å offshore noen av stillingene. På hvilken måte er det riktig å offshore disse stillingene?

– TCS (indiske Tata Consultancy Services, journ.anm.) har verktøy og metodikk for å gjennomføre produktforenkling, prosessdesign og IT-transformasjon. Derfor er de en god samarbeidspartner for oss. De arbeidsoppgavene vi overfører til TCS er standardiserte oppgaver, som i dag ikke fyller hele stillinger, men er spredt over et stort antall medarbeidere/stillinger. Dette er prosesser, systemer og oppgaver som vi i dag har utfordringer med å løse på en effektiv måte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2015
14:12
17.09.2015 15:18Mest lest

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Børge Sandnes/Colourbox

Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærlıng

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO


Flere saker