JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT: – Glad for SV-forslag om mer offentlig eierskap til vindkrafta

Både EL og IT Forbundet og LO har programfestet at vindkraft og vannkraft skal likestilles. Nå håper de på støtte fra regjeringspartiene.
Jan Olav Andersen under LO-kongressen i fjor, der formuleringen rundt offentlig eierskap til vindkrafta også kom inn i LOs handlingsprogram.

Jan Olav Andersen under LO-kongressen i fjor, der formuleringen rundt offentlig eierskap til vindkrafta også kom inn i LOs handlingsprogram.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Vi er glade for at dette forslaget kommer opp igjen, etter at et tilsvarende forslag fra SV ble nedstemt i Stortinget i 2018, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Til dagens Klassekampen sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, at partiet vil legge fram et forslag om at vindkraft skal underlegges samme krav til eierskap som vannkraft, noe som vil innebære mer offentlig eierskap.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski.

Leif Martin Kirknes

Ifølge Klassekampen vil forslaget bety at minimum to tredeler av alle nye vindkraftanlegg skal eies av enten stat, fylkeskommunene eller kommunene – og vil at det skal gjelde også ved fornying av konsesjoner.

– Hvis utenlandske eiere sender overskudd fra vindkraften ut av landet, skaper det mistillit. Da blir det enda mindre ønskelig for folk og lokalsamfunn å avstå områder til vindkraft, sier Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson.

– Kan få ned konfliktnivået

For Jan Olav Andersen er dette godt nytt og helt i tråd med det som har vært EL og IT Forbundets standpunkt i en årrekke.

Han understreker at EL og IT Forbundet lenge har hatt samme holdning, nemlig at vindkraft og vannkraft skal underlegges samme krav til eierskap.

– Dette er et av tiltakene som vi håper og tror vil få ned konfliktnivået når det gjelder vindkraft og samtidig sikre offentlig kontroll over kraftressursene, sier Andersen.

Formuleringen "Vindkraft må likestilles med vannkraft" har vært en del av forbundets handlingsplan siden 2019. I forbindelse med siste års LO-kongress kom også formuleringen inn i LOs handlingsprogram.

– Her er det med andre ord brei støtte å få fra fagbevegelsen, og en god grunn for også de andre regjeringspartiene til å støtte dette, sier Andersen.

Bør det lovreguleres?

I dag er rundt halvparten av vindkraftanleggene i Norge offentlig eid, med Statkraft som den største eieren. Eierskapsbegrensingene for vannkraften er i dag lovregulert, det er den ikke når det gjelder vindkraft.

– Vi arrangerte så tidlig som i 2019 et møte i forbindelse med Arendalsuka med tittelen "Hvem skal eie vinden?". Problemstillingen er ikke blitt mindre aktuell i etterkant, mener forbundslederen.

– Ønsker mer offentlig eierskap

De to regjeringspartiene vil imidlertid ikke forplikte seg, ifølge Klassekampen..

– Vi er tydelig på at fellesskapet skal ha kontroll på energiressursene, om det er vind- eller vannkraft. Når det gjelder nye vindkraftprosjekter på land, er det viktig å legge til rette for offentlig eierskap» skriver Marianne Sivertsen Næss (Ap), leder av energikomiteen på Stortinget, til Klassekampen.

Også Gro-Anita Mykjåland, Sp-medlem i den samme komiteen, legger vekt på at partiet ønsker mer nasjonal kontroll og eierskap.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse