JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet: – Nå må det tas politisk styring i energipolitikken

Forbundet mener Energikommisjonens rapport er en marsjordre til politikerne: Mer kraft, mer nett og mer energieffektivisering, så raskt som mulig.
DET HASTER: Mer kraft, mer nett og mer energieffektivisering må til for å få fart på energipolitikken, mener EL og IT Forbundet.

DET HASTER: Mer kraft, mer nett og mer energieffektivisering må til for å få fart på energipolitikken, mener EL og IT Forbundet.

ARKIVFOTO: Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Nå haster det med politisk styring og klare prioriteringer, og det må alle partier både i og utenfor regjering bidra til. Vi har ikke tid til noe annet, sier forbundsleder Jan Olav Andersen, i en kommentar fra forbundet i forbindelse med lanseringen av rapporten fra regjeringens energikommisjon i dag.

Hovedkonklusjonen i rapporten er at det er behov for et kraftig taktskifte i energipolitikken hvis vi skal bevare forsyningssikkerheten, nå klimamålene og sikre fortsatt kraftoverskudd og konkurransedyktig industri i Norge.

– Skal vi få til et rettferdig grønt skifte med fortsatt rimelig kraftpriser og nye grønne arbeidsplasser vil det kreve store mengder ny fornybar kraft og utbygging av strømnettet. Energikommisjonens rapport gir oss en oppskrift, men det skjer ikke av seg selv. Alle partier på Stortinget er enige om målene, men nå må det handling til, og vi forventer en plan som kan sikre minst 20 TWh energisparing og 40 TWh økt fornybar kraftproduksjon innen 2030 slik kommisjonen peker på, sier forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen

For å oppnå tilstrekkelig tilgang på fornybar energi ønsker kommisjonen en kraftig satsing på energieffektivisering, økt produksjon fra solkraft, regulerbar vannkraft og vindkraft både på land og til havs, samt økt kapasitet i strømnettet.

EL og IT Forbundet har lenge advart mot konsekvensene av en for passiv energipolitikk. Ferske prognoser viser at Norge kan gå mot et kraftunderskudd allerede i 2027.

– Hvis ikke vi makter å produsere nok strøm til å dekke eget forbruk vil vi gjøre oss mer avhengig av import fra utlandet, og konkurransefordelen med lavere kraftpriser enn våre naboland vil forsvinne. Fravær av et kraftig taktskifte nå kan på sikt bety slutten for Norge som industrinasjon, sier Andersen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse