JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet mener oljefondet må respektere folkeretten og investere mer i fornybar energi

EL og IT Forbundet mener Statens pensjonsfond utland - verdt 9.000 milliarder kroner - må investere mer i fornybar energi og forvaltes ut fra strengere etiske retningslinjer. Stikkordet her er Palestina.
PALESTINA: Landsbyen Qibya på palestinsk side. Fra EL og ITs besøk i Palestina i juni 2011.

PALESTINA: Landsbyen Qibya på palestinsk side. Fra EL og ITs besøk i Palestina i juni 2011.

Bjørn Fornes

nettverk@lomedia.no

I dag deltok EL og IT Forbundet, sammen med flere andre LO-forbund på høring i Stortinget om pensjonsfondet. Det er særlig spørsmålet om investeringer i selskaper som har eller bidrar til aktiviteter på okkuperte områder i Palestina og større investeringer i fornybar energi som opptar forbundet.

Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet og pensjonsfondet, er verdens største statlige investeringsfond. Det har mer enn svimlende 9000 milliarder investert i bedrifter og obligasjoner over hele verden. Forvaltningen er gjenstand for en årlig behandling i Stortinget gjennom en melding fra regjeringen.

EL og IT Forbundet mener at fondet må investere mer i fornybar energi og forvaltes ut fra strengere etiske retningslinjer.

Større investeringer i fornybar energi

EL og IT mener det er gode signaler i meldingen på miljøsiden. "Regjeringen åpner for investeringer i såkalt unotert infrastruktur for fornybar energi (ting som ikke er på børs red. anm.). Den vil også doble maksgrensen for investeringer innenfor miljøfeltet, som er bedrifter eller bransjer innenfor miljømandatet til fondet, som er beskrevet slik":

«Investeringene skal rettes mot miljøvennlige eiendeler eller teknologi, som kan forventes å gi en klar miljøgevinst, slik som klimavennlig energi, energieffektivisering, karbonfangst og lagring, vannteknologi og håndtering av avfall og forurensning.»

EL og IT mener verden trenger mer fornybar energi, og det er et vekstområde.

– Derfor er det en klok endring, både av hensyn til avkastning, nye jobber og klima, mener EL og IT Forbundet.

Maksgrensen for slike investeringer settes på 120 mrd, en dobling av dagens grense, men utgjør fortsatt kun 1,3 prosent av fondet, skriver forbundet. EL og IT Forbundet mener at grensen bør økes ytterligere i årene som kommer.

Ut av selskaper som bryter folkeretten

EL og IT Forbundet viste i høringen til LO-kongressens vedtak om Palestina fra 2017. Det er som følger: «LO ber norske myndigheter om å sikre at statens pensjonsfond og norske selskaper ikke styrker okkupasjonen gjennom handel med og investeringer i selskaper som har eller bidrar til aktiviteter på okkupert område».

EL og IT Forbundet krevde i høringen at pensjonsfondet forvaltes ut fra tydeligere etiske retningslinjer, slik at Norge unngår eller trekker investeringer i bedrifter som bryter med folkeretten eller menneskerettighetene.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse