JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norges første havvindauksjon er gjennomført:

EL og IT Forbundet mener regjeringen leverer det den har lovet

Forbundslederen mener utbyggingen av Sørlige Nordsjø II vil være viktig for elektrifiseringen, men at det også må investeres i et strømnett som kan distribuere kraften.
BETYDELIG: - Havvindutbyggingen i Sørlige Nordsjø II vil være et betydelig bidrag til å opprettholde kraftbalansen når både transport og industri skal elektrifiseres frem mot 2040, sier forbundsleder Geir Ove Kulseth. 

BETYDELIG: - Havvindutbyggingen i Sørlige Nordsjø II vil være et betydelig bidrag til å opprettholde kraftbalansen når både transport og industri skal elektrifiseres frem mot 2040, sier forbundsleder Geir Ove Kulseth. 

Ole Berg-Rusten/NTB

knut.viggen@lomedia.no

Onsdag ble historiens første auksjon om retten til å bygge havvind på norsk sokkel gjennomført. Eiersammenslutningen Ventyr SN II AS vant. Vinnerbudet i auksjonen er 115 øre/kWh. To aktører deltok i auksjonen, som startet mandag 18. mars.

I auksjonen kunne de kvalifiserte aktørene konkurrere om statsstøtte. Auksjonen bidrar til at det ytes så lite statsstøtte som mulig. Stortinget har bestemt at den øvre rammen for støtte fra staten er på 23 milliarder kroner.

– Et betydelig bidrag

– Her har regjeringen levert det de har lovet. Havvindutbyggingen i Sørlige Nordsjø II vil være et betydelig bidrag til å opprettholde kraftbalansen når både transport og industri skal elektrifiseres frem mot 2040. Nå ser vi frem til at de også kommer i gang med tildeling av Utsira Nord, og vi har forventninger om jevnlige tildelingsprosesser de neste årene, sier forbundsleder Geir Ove Kulseth i EL og IT Forbundet.

Med en effekt på 1400MW inn til fastlandet vil Sørlige Nordsjø II være det største enkeltkraftverket i Norges historie.

– Skal vi virkelig lykkes må regjeringen også sørge for at vi har et strømnett som er i stand til å distribuere kraften dit den trengs når den trengs. Da må det investeres nå, fortsetter han.

– En milepæl

– Dette er en milepæl i regjeringens havvindsatsing, og i dag har vi tatt et stort seg videre i arbeidet med å utvikle havvind i Norge, sa energiminister Terje Aasland på gårsdagens pressekonferanse.

Også statsminister Jonas Gahr Støre er glad for at auksjonen førte til et vinnerbud.

– Dette er en gledens dag. Denne regjeringen har jobbet med å realisere havvind i Norge siden dag én, og i dag har vi gjennomført den første vellykkede auksjonen. Norge har havområder med rike vindressurser, og en leverandørindustri med verdensledende teknologikompetanse. Det skal vi bygge videre på i årene som kommer med utlysning av nye arealer og nye auksjoner, sa statsminister Jonas Gahr Støre. 

Regjeringen har en ambisjon om å tildele areal tilsvarende 30 000 MW innen 2040.

I februar ble til sammen fem aktører kvalifisert til å delta i auksjonen. Disse hadde dokumentert at de oppfyller minimumskriteriene for bærekraft og positive ringvirkninger, samt prekvalifiseringskriteriet om gjennomføringsevne.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse