JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

EL og IT har brutt IKT-forhandlingene med Abelia

Sier de er skuffet over manglende fremdrift.
Geir Aasen i forhandlings-modus i 2022. (Arkivfoto)

Geir Aasen i forhandlings-modus i 2022. (Arkivfoto)

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

I dag, torsdag, klokka 18, melder EL og IT Forbundet om brudd i forhdandlingene om IKT-overenskomsten med Abelia, altså den mest sentrale lønns- og arbeidsordningsavtalen for mange av IT-medlemmene i forbundet.

– Vi er svært skuffet over fremdriften og hvor lite imøtekommende motparten var i disse forhandlingene. Det kom til et punkt hvor vi ikke så noen annen løsning enn å la meklingsinstituttet bistå, sier forbundssekretær Geir Aasen til elogit.no.

Det er 118 bedrifter på avtalen og 1.190 medlemmer.

Lavlønte

Kravene har ifølge Aasen handlet om økt kjøpekraft for medlemmene og forbedringer i avtaleteksten. Men Aasen hevder motparten ikke ønsket å diskutere endringer som er viktige for medlemmene i EL og IT.

Forhandlingene startet i går. I en artikkel publisert tidligere i dag, mens det tilsynelatande var bedre stemning mellom partene, forklarte Aasen at IT-bransjen generelt har god lønn, men at enkelte også tjener svært dårlig.

– IT-bransjen generelt er veldig godt betalt, men det gjelder dessverre ikke alle. Verken bransjen eller Abelia bør kunne stå inne for at vi har medlemmer som lever på på SSBs definisjon av lavtlønn – spesielt ikke i dyrtiden vi nå er inne i. En bransje som skriker etter flere hoder kan ikke belage seg på minstelønninger.

Mekling

Nå går oppgjøret inn i køen hos Riksmekleren.Det ble for øvrig brudd og møte hos Riksmekleren også i 2020 for EL og IT og Abelia.

Ellers ruller EL og ITs forhandlinger på energioverenskomsten med Fornybar Norge (NHO) videre, den har også deadline denne uka.

Mens elektriker-oppgjøret (LOK) nærmer seg mekling. Det skjer mandag til tirsdag neste uke, med streikefare for 2747 elektrikere neste onsdag.

Les også: 2747 elektrikere kan være i streik fra 29. mai

Travel avtalebok

Riksmekleren har mye å gjøre om dagen. Blant annet går fristen for mekling i lønnsoppgjøret for statsansatte ut i dag, samt Oslo kommune-ansatte, og det er ellers flere enn bare elektrikerne som står foran IKT-oppgjøret i køen.

Men det pågår ingen konflikter så langt, ifølge Riksmeklerens nettside.

Telenor-oppgjøret fra IT-miljøet i EL og IT har allerede vært gjennom kverna, der ble det også enighet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse