JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elektrikernes lønnsoppgjør går til mekling

Etter fire dager endte forhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO Elektro med brudd.
Landsoverenkomsten for Elektrofagene (LOK), omfatter rundt 15.000 medlemmer i EL og IT Forbundet. (Illustrasjonsfoto)

Landsoverenkomsten for Elektrofagene (LOK), omfatter rundt 15.000 medlemmer i EL og IT Forbundet. (Illustrasjonsfoto)

Petter Pettersen

knut.viggen@lomedia.no

Landsoverenkomsten for elektrofag (LOK) er tariffavtalen som regulerer lønns- og arbeidsbetingelsene til de fleste elektrikerne i Norge.

Den omfatter rundt 15.000 medlemmer i EL og IT Forbundet.

– Vi kom til et punkt hvor vi innså at vi måtte ha hjelp fra en tredjepart for å komme videre, sier Ove Guttormsen, adm. direktør i Nelfo/NHO Elektro.

Partene har forhandlet hele denne uken og møtes hos Riksmekleren i slutten av mai.

Les: Dette er EL og IT Forbundets krav til LOK-oppgjøret

EL og IT gikk inn i forhandlingene med krav om økt kjøpekraft for medlemmene, samt forbedringer på flere deler av avtalen.

– Arbeidsgiverne ville ikke møte oss på noen av våre krav. Vi har derfor bestemt oss for å bryte forhandlingene og gjøre et nytt forsøk med Riksmeklerens bistand.

Det sier forbundsleder Geir Ove Kulseth, som ledet forhandlingsdelegasjonen til forbundet.

Hovedkravet for elektrikerne er økt kjøpekraft, altså at lønnsøkninga må bli høyere enn årets prisstigning.

Det er også fremmet en rekke andre krav fra EL og IT for alt fra bas-tillegg til reisetidsbestemmelser og korte velferdspermisjoner for ting som tannlege og kiropraktor.

Mye lest: Eimante (24) lever så sparsommelig hun kan – likevel strekker ikke elektrikerlønna til

Diskuterte krav i fjor høst

Under elektrikernes landstariffkonferanse i fjor, der lønnsoppgjør diskuteres, ble det særlig luftet frustrasjoner rundt manglende uttelling i lokale forhandlinger.

LOK er en såkalt normallønnsavtale, det vil si at lønna forhandles sentralt. Avtalen åpner opp for at det også kan gis lokale tillegg, men disse forhandlingene har de siste årene ikke gitt noen særlig uttelling lønnsmessig, ifølge elektrikerne.

Også lønnsutviklingen i mellomoppgjørene har av forskjellige årsaker vært altfor dårlig, mente landstariffkonferansen og det er bakgrunnen for at de valgte nettopp forbedringer av reguleringsbestemmelsene i paragraf 15 som prioritert lønnskrav.

Forbundsleder Geir Ove Kulseth uttalte følgende ved forhandlingsstart mandag:

– Årene som har gått siden forrige hovedoppgjør gitt stadig økende kostnader på nødvendige varer og tjenester i samfunnet. Å styrke medlemmene økonomi gjennom høyere lønn er derfor en prioritet i dette oppgjøret.

Vil endre på lønnsregulering

I hovedoppgjøret forhandles lønna på LOK for det kommende året, men tariffavtalen sier også noe om hvordan lønna skal reguleres året etter – i mellomoppgjørene.

– Vi ønsker blant annet å endre grunnlaget for lønnsregulering i mellomoppgjørene. Vi ser at måten dette har blitt gjort på ikke har gitt ønska lønnsutvikling for våre medlemmer, sier Kulseth.

Forhandlingsutvalget i EL og IT består av forbundsleder Geir Ove Kulseth, Øivind Wallentinsen, Emil Haugen, Espen Andersen, Leif-Egil Thorsen, Tore Sunde, Erik W. Johnsgård, Torstein Kiland, Atle Rasmussen, Eystein Garberg, Knut-Richard Slettebø, Karsten Amble Bøe (1. vara), Bjørn Fornes, Kim Andre Arnesen og Heidi Lie.

Dato for meklingen er ikke fastsatt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse