JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elektronæringen mangler over 4.000 arbeidstakere

- Vi ser at det er et stort behov for arbeidskraft i elektronæringen til tross for urolige tider, sier Ove Guttormsen i Nelfo. Tall fra NHOs Kompetansebarometer viser at Nelfo-bedriftene kunne ansatt 4.300 personer hvis de var tilgjengelige.
KOMPETANSE: - Våre medlemsbedrifter sliter fortsatt med å få tak i rett kompetanse, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

KOMPETANSE: - Våre medlemsbedrifter sliter fortsatt med å få tak i rett kompetanse, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

Arkivfoto: Leif Martin Kirknes

nettverk@lomedia.no

– Til tross for usikre tider med økonomisk uro, svakere lønnsomhet og redusert etterspørsel hos mange virksomheter, ser ikke dette ut til å redusere behovet for kompetanse i bedriftene i særlig grad. Våre medlemsbedrifter sliter fortsatt med å få tak i rett kompetanse, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

Det er et bilde Tore Bakke, administrerende direktør i Bravida, kjenner seg igjen i.

– Vi jobber knallhardt for å skaffe nok folk med den riktige kompetansen. Det er ikke lett, men vi vet at vi er en god arbeidsplass med mange karrieremuligheter. Dessuten satser vi veldig bevisst for å rekruttere flere kvinner. Det er viktig for oss, sier Bakke.

Han anslår at Bravida trenger om lag 500 nyansatte i år.

Kompetansebarometeret viser at det er de største bedriftene som sliter mest med å skaffe nok folk.

7 av 10 har behov for mer kompetanse

Nelfo er den landsforeningen som har en av de høyeste andelene udekket kompetansebehov. 67 prosent av de spurte svarer at de i noen eller stor grad har et udekket kompetansebehov.

– Det viser hvor delt markedet er. Høy rente og prisstigning preger deler av elektronæringen, men det er store variasjoner. Vi ser at markedet for nybygg og hytter går ned, mens for eksempel d norske rehabiliterings-, ombyggings og tilbyggsmarkedet (ROT) holder seg. Dessuten utgjør nybygg bare en mindre del av det totale elektromarkedet, sier Guttromsen.

Elektronæringen omsetter for om lag 80 milliarder krone årlig. Av dette markedet utgjør nybygg og private boliger rundt en tiendedel, det betyr at mange elektrobedrifter har flere ben å stå på og er ikke så utsatt i nedgangstider.

Ni av ti er lærebedrifter

Hele 9 av 10 elektrobedrifter er lærebedrifter. Det er det høyeste antallet sammenlignet med alle NHOs landsforeninger og utgjør en andel på 16 prosent av lærebedriftene totalt.

- Vi er gode på å ta inn lærlinger i bedriftene. Det tror jeg henger sammen med at vi er et regulert fag og at vi derfor må utdanne de folkene vi trenger selv, men det er jo tydelig at behovet er større enn det vi klarer å utdanne, sier Guttormsen.

Rekrutterer fra utlandet

60 prosent av Nelfo-bedriftene svarer at de må rekruttere fra utlandet for å få dekket kompetansebehovet.

61 prosent svarer at det er utfordrende å forstå og vurdere utdanning fra utlandet.

Hele 77 prosent svarer at det er viktig at det finnes offentlige godkjenningsordninger av utdanning fra utlandet.

Dette gjelder de bedriftene som har svart i stor, noen eller liten grad.

Kunstig intelligens vil være viktig

38 prosent av elektrobedriftene svarer at de mangler IKT-kompetanse i bedriften, og det er de største virksomhetene som melder at behovet er størst.

46 prosent av alle NHO-bedriftene som har svart sier at de i noen eller stor grad mangler kompetanse inne kunstig intelligens (KI), tett fulgt av mangel på kompetanse om digital sikkerhet (43 prosent).

Virksomhetene som har tatt i bruk KI peker på et ønske om å effektivisere arbeidsprosesser og forbedre innsikt/beslutningsstøtte.

- KI gjør oss bedre i stand til å gjennomføre det grønne skiftet. Teknologien hjelper oss å bruke energien enda mer effektivt og vi kan redusere materialbruk i installasjoner, bygg og infrastruktur, sier Ove Guttormsen.

43 prosent av bedriftene svarer at KI vil være viktig for bedriftens fremtidige vekst og konkurranseevne.

42 prosent mener at KI vil endre oppgavene i bedriften.

Kilde: Nelfo

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse