JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GLEDE: Ansatte i Øvre Eiker Energi - og Morten Lystad (Ap) - samlet utenfor rådhuset i Hokksund rett etter at kommunestyret stemte ned forslaget om å selge selskapet.

GLEDE: Ansatte i Øvre Eiker Energi - og Morten Lystad (Ap) - samlet utenfor rådhuset i Hokksund rett etter at kommunestyret stemte ned forslaget om å selge selskapet.

Knut Viggen

Energimontørene er glade over at det ble et nei til salg av Øvre Eiker Energi

På trappa på rådhuset i Hokksund feiret medlemmene i EL og IT-klubben at Øvre Eiker Energi fortsatt skal bestå som selvstendig selskap og at det ikke blir solgt til Ringerikskraft.


12.04.2018
11:50
21.08.2023 17:14

knut.viggen@lomedia.no

– Dette blir som å kjøre hjem etter å vunnet en viktig fotballkamp, sa godt fornøyde EL og IT-medlemmer i Øvre Eiker Energi etter at kommunestyret i går vendte tommelen ned for salg av bedriften. Avstemningen endte med et nei-flertall på 20 mot 16 stemmer for salg.

Dermed er foreløpig sluttstrek satt for en sak som har skapt bitter kamp og store politiske bølger i Buskerud-kommunen.

Morten Lystad, varamann for Arbeiderpartiet i kommunestyret og aktiv i blant annet forbundets ungdomsutvalg, var blant flere som var oppe på talerstolen for å argumentere mot salg.

Morten Lystad (Ap) på talerstolen i kommunestyresalen.

Morten Lystad (Ap) på talerstolen i kommunestyresalen.

Knut Viggen

– Energi er noe av det beste man kan investere i, sa Lystad blant annet. Og tror et møte på aldershjemmet om 40 år - med gruppeleder i Høyre Adrian Tollefsen - like godt kan ende med at de sier til hverandre "jammen var det bra at vi ikke solgte e-verket den gangen".

Han og gruppeleder for Ap, Niclas Tokerud, fikk klapp på skulderen og skryt for innsatsen i gårsdagens møte av de fremmøtte montørene på rådhustrappa i Hokksund.

Unntatt offentlighet

– I denne saken har det vært mye som har vært hemmeligstemplet og holdt unna offentligheten. Først den siste uken har for eksempel salgssummen vært kjent. Fra posisjonen har det vært argumentert sterkt for et salg, det har vært innlegg på innlegg i avisene lokalt og det har vært et stort engasjement fra begge sider, forteller Lystad.

Han sier det også er argumentert med at et salg ville være til fordel for de ansatte i selskapet, og motsatt en ulempe for de samme hvis det ikke ble salg.

– Oppslutningen fra arbeiderne her i dag viser vel at disse argumentene ikke holder. I EL og IT-klubben har det aldri vært tvil om hva de har ment om dette, sier Lystad. Han sier klubbleder Geir Wamstad har gjort en viktig, men vanskelig, jobb under denne prosessen og at han fortjener ros og honnør for å ha stått i mot.

Svekket inntjening

Øvre Eiker Energi er et energiselskap som i dag er 100 prosent eid av Øvre Eiker kommune. Selskapet eier kraftstasjoner i Vestfossen og Skotselv og en tredel av kraftproduksjonen i Hellefossen. Selskapet disponerer også kraft som produseres i Døvikfoss, Ramfoss og Dystufoss kraftverker. Selskapet har konsesjon på distribusjon av strøm i Øvre Eiker kommune og eier og drifter også strømnettet i kommunen.

GODT SYNLIGE: Ansatte i Øvre Eiker Energi kom i godt synlige arbeidsklær for å følge kommunestyremøtet i Hokksund.

GODT SYNLIGE: Ansatte i Øvre Eiker Energi kom i godt synlige arbeidsklær for å følge kommunestyremøtet i Hokksund.

Knut Viggen

Styret og ledelsen i selskapet har siden 2014 argumentert med at nye rammebetingelser svekker inntjeningen. Samtidig har eieren, Øvre Eiker kommune, fått store økonomiske utfordringer, de har lånt mye penger og trenger sårt utbytte fra energiselskapet.

Det er imidlertid de siste årene blitt redusert fra et toppunkt på fem millioner kroner per år, til kun 1,5 mill. kroner i 2017. For 2016 er det enda ikke utbetalt utbytte.

485 mill. kroner

Kommunen startet en prosess med verdivurdering og salg i 2016. Flere interessenter meldte seg, blant dem Ringerikskraft, som ble vurdert til å ha det beste tilbudet. Det ble utarbeidet en intensjonsavtale om salg med Ringerikskraft og fremforhandlet en salgsavtale. Summen som er blitt forsøkt holdt hemmelig, skal etter det Nettverk erfarer ligge på 485 mill. kroner. Verdien på selskapet er anslått til rundt 700 mill. kroner, fra det tallet må det trekkes fra blant annet gjeld og pensjonsforpliktelser.

Saksordfører og gruppeleder i Høyre, Adrian Tollefsen, kalte i går denne saken for den vanskeligste som noen gang er diskutert i kommunestyret siden Øvre og Nedre Eiker ble delt i to i 1885.

"Kommunens oljefond"

Han argumenterte sterkt for et salg og begrunnet det med hensynet til kommunens fremtidige økonomi. Han mener Øvre Eiker Energi vil møte større utfordringer i framtida enn de gjør nå, at avtalen sikrer fortsatt drift i Hokksund, en minimum berdskap som i dag, de ansatte sies ikke opp samtidig som Øvre Eiker kommune sikres kontroll over både konsesjoner og vannuttak.

– Årsaken til at Høyre vil selge er ikke fortiden, det handler om å se framover. Denne kommunen trenger en sikrere og mer langsiktig avkastning, sa Tollefsen.

Ja-tilhengerne ønsket å sette bruke salgssummen til å opprette et fond. Dette fondet, populært kalt "kommunens nye oljefond", skulle sikre langt høyere avkastning enn det utbyttet fra energiselskapet gir.

Takket de ansatte

Med seg inn i kommunestyret hadde politikerne både med seg rådmannens anbefaling om et salg og innstillingen fra eierutvalget i kommunen, som landet på et nei til salg. Niclas Tokerud (Ap) støttet eierutvalgets innstilling.

– Vi vil takke de ansatte i Øvre Eiker Energi for tålmodigheten i en krevende tid. For oss har det vært ekstremt viktig å lytte til hva de ansatte har å si. Arbeiderpartiet har siden forslaget først ble lansert stått fjellstøtt mot et salg. I dag skal vi endelig stoppe denne prosessen. Endelig skape mot blant de folkevalgte, sa Tokerud.

Tøffe debatter

Han sier prosessen har tæret på, og det har vært tøffe debatter.

– Usikkerheten om framtida er ikke enkel å forholde seg til. Jeg vil oppfordre kommunestyresalen til ikke å gå inn på noen omkamp. Det oppfattes som ekstra forargende at styreleder og daglig leder går ut i media (innlegg Drammens Tidende 9.4. red. anm.) og synser om fondsforvaltning. Det er vanskelig når så mye har vært omfattet av taushetsplikt. Å kun holde diskusjonen på et rent prinsipielt nivå fungerer ikke når man skal gjennomføre gode demokratiske prosesser, sa Tokerud og mente hensynet til taushetsplikten har gjort det vanskelig å være folkevalgt.

– Jeg tror på de ansatte i Øvre Eiker energi jeg. Jeg tror selskapet har en stor verdi, det ser vi på interessen - det ligger stor verdier i selskapet. Jeg håper at vi nå kan sette et punktum, heller enn et komma for denne saken. At vi jobber sammen med det selskapet vi har. Det fortjener våre ansatte, sa Tokerud.

Ombestemte seg

Senterpartiet fulgte i lang tid fondssporet i denne saken og sørget for at det lenge var et politisk flertall for salg. Knut Kvale (Sp) sier årsaken til at Senterpartiet til slutt landet på et nei handler om prinsipper.

– Når Tollefsen sier at kommunen anser dette som et finansielt eierskap, glemmer han historien oppe i dette. Det er et strategisk eierskap. De gamle gutta tenkte riktig da de i sin tid bestemte seg for å etablere et eget e-verk i kommunen. Hvis vi hadde hatt et finansielt eierskap hadde dette glippet for lengst. Det strategiske eierskapet har vært grunnlaget for velferdssamfunnet i lang tid, sa Kvale.

Han stiller seg tvilende til den langsiktige verdien av et fond.

– Svakheten ved sånne fond er at de har en tendens til å bli borte. og vi tror ikke dette fondet vil kunne bestå i all fremtid. Vi må betale for å sitte med eierskap, det er det mange av oss som gjør også privat. Det er sånn det er, sa Kvale.

En stor snakkis

Han sier saken mildt sagt har vært en stor snakkis i bygda.

– Det er mange med brei bakgrunn der ute og det har, for å si det forsiktig, ikke vært noe noe stort folkekrav om å selge.

Kvale viser til at det er mange kommuner som gjennom årenes løp har solgt sine kraftressurser.

– Vi behøver ikke å gå lenger enn til Kongsberg. Der er status på kommuneøkonomi nokså lik den vi har her i Øvre Eiker. Eiendomssporet er det bøtter og spann av høyrekommuner som har innført her i landet, sa Kvale.

Han tar selvkritikk på at de kunne ha stoppet denne prosessen tidligere.

– Men det ragnarrokket vi har vært gjennom her har tross alt gitt veldig mye positivt for innbyggere og politikere i kommunen.

Ikke-tema for KrF

Kristelig Folkeparis representant, Kjell Erland Grønbech, var også en av dem som stemte nei, selv om de ellers er med i det politiske samarbeidet med Høyre og Frp i kommunen.

– Vi gikk inn i et politisk samarbeid der salg av e-verket ikke var tema. I forbindelse med kommunereformen valgte Øvre Eiker kommune å stå alene, noe som ikke gjør den økonomiske situasjonen noe bedre. Men KrF har hele tiden vært tydelig på at det ikke har vært aktuelt for oss med noe salg. Fallrettigheten skal være i folkets eie og er den viktigste ressursen på kloden. Det er hele tiden økende behov for energi, sa Grønbech.

Han viste til at store investeringsbehov i selskapet har tappet likviditeten til selskapet.

– Disse er gjort i en vanskelig tid – men de er gjort! Poengterte Grønbech og mente en investering alltid blir gjort for å øke inntekter. Samtidig går ikke kraftprisene akkurat ned.

– Utidig mørklegging

– Tåkelegging og mørklegging av et selskap som har vært drevet av dyktige ansatte er utidig. I denne prosessen har det virket som om vi blir sittende med et selskap med enorme behov, nærmest på konkursens rad. Store utfordringer mellom ledelse og ansatte gir heller ikke gode utviklingsmuligheter for en bedrift. Men der Høyre og Frp bare ser problemer, ser vi muligheter. Her ønsker man at salget skal løse all kommunens utfordringer. Jeg ønsker å be de ansatte om unnskyldning for den belastningen de er blitt utsatt for i denne prosessen. Det er helt uaktuelt for Krf å gå inn for salg, sa Grønbech.

AVSTEMNING: Nei-resultatet blir klart. I midten sitter blant andre Frp-representantene, som stemte ja til salg.

AVSTEMNING: Nei-resultatet blir klart. I midten sitter blant andre Frp-representantene, som stemte ja til salg.

Knut Viggen

12.04.2018
11:50
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker