JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Digitalisering

Flere har fått bredbånd, men forskjellene øker mellom by og land

Allianse ber regjeringen øke tilskuddsordning for bredbånd til én milliard kroner for 2022-25.
VERDISKAPING: En framskynding av gigabit-samfunnet til 2025 vil gi en mervekst i verdiskaping i fastlandsøkonomien på 75 milliarder kroner.

VERDISKAPING: En framskynding av gigabit-samfunnet til 2025 vil gi en mervekst i verdiskaping i fastlandsøkonomien på 75 milliarder kroner.

Knut Viggen

nettverk@lomedia.no

Ferske data fra Nasjonal Kommunikasjonsmynighet (NKOM) viser at ni av ti husholdninger og mer enn åtte av ti bedrifter nå har tilgang til bredbånd med gigabithastigheter.

Men det er fremdeles store forskjeller mellom by og land, melder Nelfo, en landsforening i NHO som organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene i tillegg til systemintegratorene.

I spredtbygde områder har bare 70 prosent den samme tilgangen.

– Norge er et langstrakt land med et spredt bo- og arbeidsmarked, skal vi ha attraktive distrikt må vi også sikre god nok bredbåndsinfrastruktur i hele landet, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

Flere har fått gigabithastigheter

Veksten i fiberdekningen per 30. juni 2022 er på hele seks prosentpoeng sammenlignet med fjoråret, og denne veksten bidrar til at 97 prosent av de som bor i byer og tettbygde områder i Norge har tilgang til gigabithastigheter.

For kablete nett er det abonnement basert på fiber eller kabel-TV-nett som gir tilgang til hastigheter på 1 gigabit per sekund og mer. Trådløst bredbånd kan i dag være et alternativ for å tilby hastigheter inntil 100 megabit per sekund.

Nye tjenester øker behovet

Metauniverset med kunstig og utvidet virkelighet (AR og VR), høyoppløselig streaming (8k+) og jobbsamhandling med digitale 3D modeller vil kreve høyere hastigheter, og det er derfor viktig at det stadig bygges ut fiber eller annen teknologi som vil håndtere fremtidens behov.

– Skal Norge fortsatt være i front på digitale tjenester og verdiskapning må vi ta steget inn i gigabit-samfunnet raskere enn i dag, sier Guttormsen.

Gigabitsamfunnet må realiseres i 2025

– Vi må bygge bredbåd med tanke på fremtidens behov, mener Nelfo, som sammen med 17 andre organisasjoner samlet seg våren 2021 og ba politikerne bli med å legge til rette for at Norge blir et gigabitsamfunn i 2025.

Netteierne investerer med ordinære kundevilkår 12-14 milliarder kroner i året. Den statlige bredbåndsstøtten er likevel et viktig bidrag for å få utbyggingen til alle, der de bor og arbeider.

Alliansen har derfor bedt derfor politikerne øke tilskuddsordningen for bredbånd i statsbudsjettet til én milliard kroner per år, i perioden 2022-2025.

Gigabitsamfunnet kan operasjonaliseres ved at minimum 95 prosent av alle husholdninger, private og offentlige virksomheter har tilgang til bredbånd med minst 1 gbit/s nedlastingshastighet og de resterende inntil fem prosent har tilgang til bredbånd med minst 100 mbit/s nedlastingshastighet.

Samfunnsnytten er enorm

Samfunnsnytten til digitalisering og digital infrastruktur uten flaskehalser er veldig stor. På oppdrag fra Nelfo, NHO, KS og Abelia har Samfunnsøkonomisk Analyse (SØA) sett på hva en raskere utbygging vil kunne bety.

En framskynding av gigabit-samfunnet til 2025 vil gi en mervekst i verdiskaping i fastlandsøkonomien på 75 milliarder kroner.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse