JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT og Kaba Møllerundall møtes hos meklingsmannen:

Høyt konfliktnivå mellom fagforening og bedrift

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag mener bedriften tyr til sleipe triks og bedriver streikebryteri. Bedriften mener fagforeningen trakasserer uorganiserte.
I DRAMMEN: Eystein Garberg i demonstrasjon mot Kaba i drammen 29. november.

I DRAMMEN: Eystein Garberg i demonstrasjon mot Kaba i drammen 29. november.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I dag klokka 11 møttes EL og IT og Kaba Møllerundall hos meklingsmannen. Det er det tredje møtet hos mekleren, men det første etter at selskapets ti medlemmer i EL og IT gikk ut i streik 10. november fordi selskapets Trondheim-avdeling ikke ønsker å gå med på alle vilkårene som kreves for å få tariffavtale.

Helt konkret står den store disputten rundt AFP, som Kaba i Trondheim har ytret ønske om å ikke ha med. Det har falt i dårlig jord hos Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag som har flere tusen montør-medlemmer på samme avtale, og som vanligvis uten store problemer inngår 5-6 nye avtaler årlig.

Leder i fagforeningen, Eystein Garberg, er skeptisk til om dagens møte bærer frukter.

– Jeg vet ikke hva som skjer på møtet. Vi vet at bedriften kommer med et tilbud, men har ingen forventning om å lande i dag, sier han til Nettverk.

– Streikebryteri

Ut fra tipsinnboksen til oss i media og fagforeningens Facebook-side kan det se ut til at det pågår harde kamper mellom EL og IT og Kaba på byggeplassene. Beskyldningene om streikebryteri tilsynelatende hagler fra fagforeningen.

– Er det slik at det pågår mye dere anser som streikebryteri?

– Det er en kamp hver eneste dag. Det er en katt og mus-lek. Bedriften bruker folk uten arbeidsklær og verneutstyr, samt uten profilering på bilene, for å lure seg forbi streikevaktene. Det skjer konfrontasjoner hver dag, sier Garberg.

Amper stemning

Han sier Kaba Møllerundall har et så godt samarbeid med entreprenørene at hvis de ser bort i fem minutter klarer entreprenørene å snike inn montører. Det skjer daglig, ifølge Garberg.

– Det er amper stemning hver eneste dag med konfrontasjon mellom streikende og byggeledelse, sier han.

– Det har blitt hevdet fra Kaba Møllerundall at det de drive med ikke er streikebryteri?

– De påstår allting og vi er ikke enige. De sier jo hva som helst til entreprenørene, at «dette er helt greit», og entreprenørene tror på det. Det er helt uaktuelt for oss å stå og se på at uorganiserte gjør ferdig jobbene, sier Garberg.

– Vi kan ikke sitte på kontoret fordi de streiker

Kaba Møllerundall i Trondheim mener EL og IT oppfører seg særdeles ufint i konflikten.

KABA: Bilde fra Trondheims-kontoret. Streiken pågår kun i Trondheims-avdelingen.

KABA: Bilde fra Trondheims-kontoret. Streiken pågår kun i Trondheims-avdelingen.

Leif Martin Kirknes

– Jeg vet ikke hvordan meklingen går i dag, men håper at vi kommer til en løsning. Vi kan ikke ha det sånn «texas» som det er i dag, det er jo fullstendig ute av kontroll alt det EL og IT Forbundet foretar seg, sier Arne Myklebost, avdelingsleder ved Kaba Møllerundall i Trondheim.

Skuffet

Han forteller at de har to anmeldelser hos politiet i konflikten, det ene etter at den andre parten av konflikten brøyt seg inn på en byggeplass på Lade og den andre etter at en uorganisert ansatt ble avbildet og navngitt og kalt «en ufyselig fyr».

– Sånn opptrer vi ikke i dag. Vi lever ikke på 1800-tallet. Jeg er skuffet over oppførselen. Jeg har jobbet i bransjen i 50 år og sett streikevakter før, men aldri sett en slik oppførsel. Det har vært direkte mobbing av en av våre ansatte, som også har følt seg truet, sier Myklebost.

– Må få jobbe

Han mener pensjonsordningen de har i dag er bedre enn AFP. Av Kaba Mølleundalls stab i Norge utgjør de streikende montørene 3,7 prosent. Resten er fornøyd med pensjonsordningen de har i dag, hevder Myklebost.

– Dere blir beskyld for streikebryteri?

– Vi driver ikke med streikebryteri. Vi har lov til å jobbe. Vi kan ikke sitte på kontoret og si at våre uorganiserte ikke få jobbe fordi resten av montørene er i streik, sier Myklebost.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse