JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

I år må lønna til telemontørene kraftig opp, mener EL og IT-klubb

Torsdag starter EL og IT-klubben i OneCo Networks forhandlingene med arbeidsgiver. Halvparten av medlemmene er lavtlønte.
Knut Hamletsen, Dag Nysæter og Are Bergli Heier er med i forhandlingsutvalget når OneCo Networks i dag starter opp andre del av Spekter-oppgjøret, de såkalte B-delsforhandlingene.

Knut Hamletsen, Dag Nysæter og Are Bergli Heier er med i forhandlingsutvalget når OneCo Networks i dag starter opp andre del av Spekter-oppgjøret, de såkalte B-delsforhandlingene.

Knut Viggen

OneCo Networks er med i Spekter-oppgjøret, der vi nå er kommet fram til de bedriftsvise forhandlingene, de såkalte B-delsforhandlingene.

OneCo Networks er en del av OneCo-konsernet, som er en av landets største elektroentreprenører. OneCo Networks ble etablert etter at OneCo kjøpte opp telekomselskapet Relacom i april 2019.

Men det er store lønnsforskjeller mellom elektrikerne i de andre delene av konsernet, og i all hovedsak telemontørene i OneCo Networks.

I snitt ligger telemontørene, som blant annet bygger fiber og bredbånd for store operatører som Telenor og Telia, 100.000 kroner under sine elektriker-kolleger i årslønn.

Historiske årsaker

Det er historiske årsaker til etterslepet. De siste årene før oppkjøpet slet Relacom med dårlig økonomi og det ga noen svært magre oppgjør.

Under meklingen i 2017/18 gikk for eksempel klubben med på å få bare 0,1 prosent i lønnsøkning eller 975 kroner, i et forsøk på å berge arbeidsplassene.

Oppkjøpet har vært gunstig for bedriften. Nå er økonomien god. I fjorårets oppgjør fikk EL og IT-medlemmene mer enn rammen i lønnstillegg. På toppen av dette fikk de en bonus på 10.000 kroner hver.

– Store forventninger

– Vi har store forventninger til dette oppgjøret. Halvparten av medlemmene våre er definert som lavtlønte i henhold til A-delsprotokollen til Spekter. Det er 32 prosent flere enn det som var tilfelle i 2021, forteller klubbleder Are Bergli Heier.

A-delsforhandlingene mellom LO Stat og Spekter, som ble ferdig tidlig i april, endte med et kronetillegg på 7.800 kroner, noe som utgjør fire kroner i lønnsøkning per time (1.950 timer). Det var i tråd med frontfaget.

Vinner mange jobber

B-delsforhandlingene på Spekter-området følger et fast mønster, og målet er at de skal være ferdige innen 13. mai. Første del av B-delsforhandlingene foregår uten assistanse fra forbund/LO Stat. Kommer ikke partene til enighet her, kan det bes om assistanse, fra sentralt hold. Hvis ikke det oppnås enighet innen fristen, går oppgjøret til mekling.

– Vi har avstått fra lønnstillegg fra bedriften da det var vanskelige tider. Nå går det bra og da forventer vi at etterslepet blir rettet opp, sier Dag Nysæter, som sitter i forhandlingsutvalget, sammen med Bergli Heier og Knut Hamletsen.

– Vi har en forholdsvis stor andel jobber for de store teleoperatørene og vi vinner en anselig mengde av de anbudene som legges ut, sier Knut Hamletsen.

Solide lønnskrav

Under klubbens årsmøte på Hamar i forrige uke ble det presentert solide lønnskrav fra de forskjellige avdelingene i den landsomfattende klubben, som ved årsskiftet telte 780 medlemmer. Det gjør den til en av de store i EL og IT-sammenheng.

– Vi kan ikke leve med at vi må nøye oss med ramma i år. Hvis du av forskjellige grunner må avstå lønn for å berge bedriften din, skal du kompenseres for det når det går bra igjen, mener Dag Nysæter og kollegene i forhandlingsutvalget.

Dette handler også om telekomfagets fremtid og rekrutteringen til faget, mener klubben.

– Vi kan ikke leve med at et yrket vårt blir et lavtlønnsyrke, så lønna må kraftig opp, sier klubbleder Are Bergli Heier.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse