JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PLAKATER: Dinosaurene trodde de hadde god tid. Vi så hvordan det gikk. Nå er det oss voksne som er dinosaurer. La oss være smarte.

PLAKATER: Dinosaurene trodde de hadde god tid. Vi så hvordan det gikk. Nå er det oss voksne som er dinosaurer. La oss være smarte.

Leif Martin Kirknes

Klimademonstrasjon: Kidsa 1 – Voksne 0

REFLEKSJONER: Det var definitivt de unge som vant dagens klimastreik. Likevel er det de som risikerer å tape til slutt.22.03.2019
15:35
10.04.2019 20:37

leif.kirknes@lomedia.no

Kidsa, ass. I dag tok de meg. De klarte å vekke litt av hvert av følelser i en ellers sindig, avbalansert og kanskje også lettere avstumpet skikkelse, som for så vidt heier på klimaet og fremtiden og sånt, men likevel ikke er typen til å engasjere seg som en del av det offentlige ordskiftet. Et ordskifte for øvrig preget av mye drittslenging og lite konstruktiv prat.

ph

I dag har de unge streiket for klimaet rundt om i landet, og «grytebarna» fra Oslo og mange unge fra omliggende skoler i Akershus stilte seg opp foran Stortinget for å ytre sin bekymring for sin egen fremtid i en verden som er på vei til å gå dukken, et problem folk på min alder og i alle fall folk eldre enn meg kommer til å slippe forholde oss til fordi vi begynner å bli gamle og derfor etter hvert blir glemske og surrete og til slutt ender opp med å bli lagt i jorda.

Mens de som i dag sto foran Stortinget og andre steder i landet, det er de som arver problemene som har tårnet seg opp. Deres barn - og barnebarn igjen - er i hvert fall i trøbbel om utviklingen fortsetter fordi vi som er voksne ikke evner å ta ansvar som gagner fremtiden, også fremtiden som ikke blir vår.

Det er en reell risiko for at de postapokalyptiske filmer med vanntørste folk i slitte klær som vandrer evig langs øde motorveier mens de dytter på en handlevogn av skrot, slår til. Eller kanskje får vi en fremtid tilsvarende den Kevin Costner opplever i klassikeren Waterworld.

ph

Komplisert

Rett skal være rett. Dette er komplisert, på et globalt så vel som lokalt nivå. Selv er jeg født og oppvokst i Oslo sentrum og godt vant til å bruke buss og sykkel. Men jeg har vært i mange andre deler av landet og skjønner meget godt at ikke alle kan bruke buss og sykkel for å komme seg rundt. Busstilbudet er altfor dårlig altfor mange steder, for ikke å si ikke-eksisterende. Og det blir ofte altfor langt å sykle. Langs allerede livsfarlige fylkesveier.

Og så må jeg vel legge til at jeg også synder. Det er lett å ty til bil om jeg skal langt og fly om jeg skal veldig langt. Så også meg har kidsa god grunn til å være sinte på.

Samtidig tror jeg mange av de som bor i hovedstaden krisemaksimerer når de forteller om hvor vanskelig det er å få hverdagen til å gå opp uten bil. Hvis du vil at barnas barnebarn skal ha en fremtid, så klarer du, som er bosatt i Oslo og omegn, med all kollektivtrafikken som går på kryss og tvers her, å stå opp litt før eller gjøre noen andre grep som gjør at barna kommer i barnehage og du kommer på jobb. Det er ikke umulig.

Saken fortsetter under bildet.

MANGE: Tusenvis møtte opp foran Stortinget.

MANGE: Tusenvis møtte opp foran Stortinget.

Leif Martin Kirknes

Jeg pleier for eksempel å klø meg litt i hodet når jeg ser folk kjøre bil til Sognsvann FOR Å JOGGE. Og dem er det mange av. Hvis du derimot var en ekte viking-friskus kunne du fint klart å jogge til Sognsvann i stedet. Eller jogge der du bor.

Så føles det også som om debatten om bil-politikk i Oslo tilstøyes av rasende folk som slett ikke kjører bil i Oslo.

Jeg skulle ønske debatten var renere og mer konstruktiv, og i redelighetens navn skilte mellom lokal, regional og global argumentasjon.

Og gjerne at vi voksne ikke drev og kalte hverandre for ukvemsord i kampens hete. Skjerpings, dustemikkel.

ph

Ikke lett

Det finnes jo elbiler, men både mangelfullt ladenett på landsnivå og for så vidt ladeangst skaper trøbbel. Så må man lage strømmen, og det gjør vi bra her til lands. Men for å lage mer, må det gjøres naturinngrep. Det er heller ikke helt topp. Vi får i alle fall håpe den nærmeste fremtid bringer mer energieffektive hus så vi slipper å kaste bort strøm på oppvarming i dette kjølige landet.

Og så har vi olja, da. Som i realiteten er arbeidsplassen til mange mennesker. Og som Norge via stadig flere elektrifiserte plattformer lager på mer miljøvennlig vis sammenlignet med andre land. Men som i andre enden avgir like mye forurensning om det er bensin fra USA som om det er bensin foredlet via vannkraft. Samtidig som det uansett vil finnes land som bruker store mengder bensin og som derfor må kjøpe dette, så da er det jo i alle fall et plaster på såret om det er miljøvennlig produsert bensin, hvor enn forvirrende det begrepet høres ut.

Dette er også et spørsmål om pengeinntekter, samtidig som spørsmålet på andre siden er «hva skal du med penger når du ligger i grava?»

Så. «It’s complicated.» Men det mer definitivt opp til oss voksne å løse det. Vi som har stemmerett og som allerede har gått på skolen og blitt kloke og smarte. Vi må løse det. Enten det blir med eller uten olje, vindmøller og elbiler. Vi må bare fikse det.

ph

Ozonlaget

Nærværet av tusenvis av ropende, skrikende og tidvis hoppende kids foran Stortinget, gjorde meg først litt rørt, dernest fikk det meg til å føle meg litt upopulær som en voksen og med det en del av problemet. Jeg fikk dårlig samvittighet og skyldfølelse for eget mangelfullt engasjement av samme kaliber – og ble samtidig skikkelig glad, full av energi og med troa på fremtidige generasjoner nettopp på grunn av engasjementet fra de tusenvis av streikede og der stadig flere strømmet til. Man skulle nesten tro det var bakevjen til 17. mai-toget som fortløpende var på ferd opp Karl Johansgate.

Saken fortsetter under bildet.

YTRING: Plakater, dertil skrevet med godt språk, både de på norsk og de på engelsk.

YTRING: Plakater, dertil skrevet med godt språk, både de på norsk og de på engelsk.

Leif Martin Kirknes

Jeg tenkte tilbake til da jeg var på samme alder, på 90-tallet. Da skreik vi også ut om miljøproblemer, men vi skreik nok ikke like høyt og like imponerende. Den tiden var det ozonlaget som var den store snakkisen. Vi måtte alle kutte ned på bruken av spray, ble det sagt. Og så hadde vi en miljøorganisasjon kalt Blekkulf, der lærte å oppfordre til å ikke bruke klorbleket toalettpapir og ikke stå på tomgang med bilen.

Men jeg kan ikke erindre at vi sentrums-kidsa i Oslo stod utenfor Stortinget på denne måten, i denne mengden og med et like ektefølt engasjement. Vi tente lys utenfor slottet da Kong Olav døde i 91. Og så demonstrerte vi mot noe greier utenfor regjeringskvartalet noen år senere, der vi sa «Hernes må fjernes!» Det var vel sikkert noe med Reform ’94, men jeg var uansett mer med som en kulisse på den tiden.

ph

Elvestuen «choka»!

Derfor var det et flott syn å se så mange unge som har tatt et bevisst valg om å gå ut i streik og markere til støtte for klimaet utenfor Stortinget og rundt om i landet. De yngste må ha vært 4-5-6 år og i følge med foreldre, disse i likhet med svært mange andre med sin helt egen unike plakat. Det var også mulig å se en og annen lærer med plakater som støtte ungdommen.

Elevrådslederen i Oslo prøvde seg på å få dette til å bli et ekstraordinært elevrådsmøte for å sikre de oppmøtte gyldig fravær – vi får håpe det virket – og så kom klimaminister Ola Elvestuen opp på scenen for å motta et skriv med noen krav. Det var fascinerende å se den begavede politikeren «choke» som Eminem i filmen «The Eight Mile» da de unge åpenbart ønsket handling foran ord – et budskap som for øvrig også var å lese på noen plakater.

Saken fortsetter under bildet.

TALE: Ola Elvestuen sleit med å snakke gjennom de unges leven.

TALE: Ola Elvestuen sleit med å snakke gjennom de unges leven.

Leif Martin Kirknes

ph

Vakkert

Plakater var det for øvrig proppfullt av så langt øyet kunne se, alle med imponerende bra rettskrivning, uten at det hadde hatt noe å si om det var noe feil, men mine journalistøyne så i alle fall ingen. I selve Løvebakken stod Audun Lysbakken (SV) og Lars Haltbrekken (SV) og gliste bredt. Det samme gjorde også etter hvert Trine Skei Grande (V), Stefan Heggelund (H) og et par andre prominente politikere. Foran scenen stod demonstrasjonsvektere og forklarte på svært pedagogisk vis de aller minste, si 2. -3.-klassinger, hvordan parlamentarismen i Norge fungerer.

Det var vakkert! Og det kunne vel nesten gått an å kalle det «utetime» slik at disse elevene ikke blir belemret med «ugyldig fravær» for denne dagen. Norsk, engelsk og samfunnsfag i skjønn forening. Du skal være ganske skakkjørt i hodet og generelt dust om du mener denne demonstrasjonen burde føre til «Lite Godt» i oppførsel.

Saken fortsetter under bildet.

GLISTE: Flere Stortings-politikere likte engasjementet.

GLISTE: Flere Stortings-politikere likte engasjementet.

Leif Martin Kirknes

Heia rampete generasjon prestasjon!

Så til alle «haterne» som har disset kidsa i forkant av demonstrasjonen: skam på dere. Det mest sjokkerende er at det er voksne mennesker, noen dertil Stortings-representanter, som har gjort narr av engasjementet for klimaet. Det er bare å si «hæ». Jeg skulle ønske de var til stede og fikk oppleve dette «live».

Vi må hegne om engasjert ungdom. Det høres kanskje banalt ut, men husk at dette for en stor grad er snakk om «Generasjon Prestasjon». At de går ut i «ulovlig streik», det er sterkt.

Særlig burde alle med en fot innenfor fagbevegelsen se gleden av at «generasjon prestasjon» finner frem sin indre rampete pønker og skriker ut om det de mener er urett.

Dette er jo også de som skal kjempe for sine arbeiderrettigheter i fremtiden.

Terningkast 6.

Leif Martin Kirknes

REBELL: Vi må skjerpe oss, vi voksne.

REBELL: Vi må skjerpe oss, vi voksne.

Leif Martin Kirknes

OBSERVERER: Trine Skei Grande

OBSERVERER: Trine Skei Grande

Leif Martin Kirknes

Leif Martin Kirknes

Leif Martin Kirknes

HEST: Da politiet kom ridende på klimavennlig hest, ble dagen komplett.

HEST: Da politiet kom ridende på klimavennlig hest, ble dagen komplett.

Leif Martin Kirknes

Refleksjoner: Sikkerhetsutvalg peker på den nettoppkoblede leke-elefanten i rommet

Refleksjoner: Hjælp, robotane kjem!

22.03.2019
15:35
10.04.2019 20:37Mest lest

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.

TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.

Ole Palmstrøm

Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte

LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.

LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.

Jan-Erik Østlie

Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd

LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.

LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.

Håvard Sæbø

Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

Martin Guttormsen Slørdal

Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Per Flakstad

Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

André Kjernsli

Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen

Eirik Dahl Viggen

Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

Eirik Dahl Viggen

Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.

Per Flakstad

Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte

MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.

MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.

Arash Nejad

Meklingen for ansatte i staten er inne i siste fase – det kan bli streik tirsdag

Colourbox

Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik

Debatt

Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik

FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)

FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)

Morten Hansen

Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.

Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.

Jan-Erik Østlie

«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»

Alf Ragnar Olsen

Kravet fra staten overrasket NTL-lederen – men hun anbefaler resultatet


Flere saker