JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SLIK SKAL DET FOREGÅ: Fagforeningene må fôre tillitsvalgte med info som de må fôre til medlemmene. Terje Olav Olsson har klokkertro på at hele medlemsmassen til LO blir med på å legge ned hammeren og stikksaga i to timer i januar.

SLIK SKAL DET FOREGÅ: Fagforeningene må fôre tillitsvalgte med info som de må fôre til medlemmene. Terje Olav Olsson har klokkertro på at hele medlemsmassen til LO blir med på å legge ned hammeren og stikksaga i to timer i januar.

Sissel M. Rasmussen

LO-sekretær tror alle medlemmene vil «legge ned hammeren» i protest

– Regjeringen vil ikke få fred om de ikke snur i arbeidsmiljølovssaken, varsler LO-sekretær Terje Olav Olsson. Han satser på at LO får absolutt alle medlemmene til «å legge ned hammeren» i to timer.09.02.2015
12:00
12.12.2014 13:36

Leif.kirknes@lomedia.no

«Mobiliser, mobiliser, mobiliser!», var budskapet da Terje Olav Olsson talte for rundt 100 tillitsvalgte i Stavanger for en uke siden.

I går vedtok LO-sekretariatet at de er klare for å streike i to timer på nyåret for å få regjeringen til å skrinlegge sitt forslag til ny arbeidsmiljølov.

Så, hvordan skal man egentlig mobilisere og aksjonere?

Olsson forteller at det er de tillitsvalgte som må stå for mobiliseringen.

– De tillitsvalgte er våre sersjanter. Det er de som må gjøre jobben for få mobilisert medlemsmassen. Det som er viktigst er at vi får ut forståelig og enkel informasjon om hva dette med midlertidighet innebærer, sier han.

– Må vekke folk

Han erkjenner at det nok er en hard kjerne i fagbevegelsen som har større oppmerksomhet rundt hva som er på gang, mens det ikke nødvendigvis er slik at alle medlemmer i ytterste ledd helt har oversikt og stålkontroll rundt hva de foreslåtte regelendringene kan forårsake.

– Vi må vekke medlemmene. Vi har det godt i Norge, og derfor er det litt vanskeligere å få i gang de politiske diskusjonene. Som regel må man merke det direkte på kroppen før man reagerer. Det er viktig at vi får frem budskapet og forklarer for medlemmene hva vi er i ferd med å gå inn i, sier Olsson.

Mobiliseringen i LO er for så vidt allerede i bevegelse med tanke på valgkampen i 2017. Mobiliserings-hjulene ruller via en arbeidsgruppe ledet av LOs Wegard Harsvik, der alle forbundene er representert.

Streiken man parallelt snakker om i forbindelse med forslagene fra arbeidsministeren ligger til planlegging hos dem. De vil ordne flyers og relevant materiell og er ellers rundt om på konferanser for å spre informasjon.

Det er via slike konferanser, ikke minst som den Olsson selv pratet på i Stavanger, at de når ut til «sersjantene» med budskapet, som de igjen skal nå ut til medlemmene med.

Alle må legge vekk hammeren

– Ok, så man er tillitsvalgt og jobber på en liten arbeidsplass i Distrikts-Norge og er klar for streik i januar. Hvor melder man seg frivillig?

– Vedtaket i går oppfordret LO-organiserte til politisk streik, og da vil vi ha med oss absolutt alle til å gå ut i streiken. Forbundene må sørge for at vi følger regelverket med vanlige varslinger, og det er også forbundets jobb å sørge for å få budskapet ut til den ytterste avkrok i Norge når datoen blir banket og alt er på plass.

– Og da, på det tidspunktet, skal absolutt alle legge ned hammeren?

– Alle skal legge ned hammeren da. Vi har hatt politiske streiker før, også i tider da jeg selv var tillitsvalgt, og det er de tillitsvalgte så må ta tak i dette direkte med medlemmene. Det må planlegges hvordan det skal gjennomføres og via dato og tidspunkt tilpasses så godt som mulig innenfor rammene en har. Så må man også ta hensyn til liv og helse og det som står i regelverket. Den enkelte tillitsvalgte på arbeidsplassen må legge til rette.

– Kommer alle til å legge ned hammeren, selv i den aller ytterste avkrok?

– Jeg tror hvert eneste medlem i LO vil se dette når vi får ut informasjonen. Jeg er overbevist om at dette blir en massiv markering, sier Olsson.

Han ser at det ikke er alle steder man kan gå i tog og demonstrere, men mener det er mulig å ha en politisk diskusjon i spisesalen eller forsamlingsrommet på mindre plasser. Selv er han fra indre Østfold, og da han var tillitsvalgt var det ikke slik at de dro helt til Oslo for å gå i tog. I stedet hadde de markering nettopp på arbeidsplassen.

– Det er opp til våre tillitsvalgte å legge til rette så medlemmene kommer. Lager du en god ramme, så kommer medlemmene. Men da må informasjon ut i god tid med tanke på mobilisering, mobilisering, mobilisering.

– To timer holder

– Det har vært ytret fra enkelte kretser, slik som EL & IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus, at streiken gjerne bør vare fire timer. Bør dere trappe opp timetallet?

– To timer er nok. Vår hensikt er en kraftfull markering mot regjeringen. Ut fra diskusjonen vi hadde i sekretariatet i går, er to timer nok til den markeringen. Når man går ut i slike store streiker vil ting stoppe, og vi vil helst ikke at det skal ramme og frustrere hele Norges befolkning. Målet er å markere motstand mot regjeringens forslag.

Selv har han vært med på tilsvarende aksjoner i få minutter. Poenget er markeringen i seg selv, mobiliseringen der ute med folk som sier at dette vil man ikke ha, mener Olsson, som også håper man får mobiliseringen til å holde seg til valgdagen 2017.

– To timer er mer enn nok til en markering. Da får folk tid til å legge ned hammeren og komme til samling. Vi håper å få til store markeringer med store samlinger i de store byene med appeller og gjerne tog.

– Ok, så har man streiket og markert, men regjeringen hamrer likevel de forslåtte endringene gjennom. Hva gjør man da?

– Vi kommer ikke til å la denne regjeringen sitte i fred, det kan vi garantere. Først blir det kraftfulle markeringer, og hvis det da blir sånn at regjeringen absolutt ikke snur og ikke tar hensyn til vår krav, får de ikke fred. Vi vil holde det meget varmt, innenfor lovens grenser, sier Olsson, som med det sagt er optimistisk på vegne av demokratiet:

– Per nå er alle arbeidstakerorganisasjonene på hugget, og det er over 50 prosent av befolkningen. Det bør regjeringen ta til ta med i betraktningen hvis de vil ha fred. Ellers kan dette bli en lang kamp.

Krever mer politisk streik

EL & IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus mener LO-streiken må vare minst fire timer.

LEIF MARTIN KIRKNES

Leif.kirknes@lomedia.no

Videre vil de at den politiske streiken mot foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven skal gjennomføres så snart som mulig, og helst i løpet av januar.

Det går det frem i en uttalelse fra representantskapsmøtet i EL & IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus. «Stop raseringen av arbeidsmiljøloven nå!», signerer leder Morten Svendsen.

Signaturen kom på arket 4. desember, men uttalelsene ble bestemt allerede 27. november. Det betyr at de var gira på streik allerede før LO kom med sitt streikevarsel. Uttalelsen ble sendt regjeringen, stortingspartiene og LO-ledelsen.

Forbundsstyremøtet i EL & IT går av stabelen i disse dager. Vår reporter på stedet rapporterer at stemningen er at om streiken er to eller fire timer ikke spiller noen avgjørende rolle, så lenge den er kraftfull. Det snakkes om viktigheten av å eventuelt koordinere med Unio og YS.

Les også:

FORSLAGET

Flere vil få fast jobb

Arbeidsminister Robert Eriksson overbevist: Flere vil ende opp i faste jobber hvis det blir lettere å ansette folk midlertidig

BAKGRUNN:

Dette er Eriksson-pakken

REAKSJONENE:

Både LO og YS vil streike mot regjeringen

NRK-ansatte kjøper ikke Erikssons argumenter

Eriksson måtte gjøre retrett for andre gang

YS lammer flytrafikken

LO-lederen i Oslo krever kraftfull markering

Hjelper ikke funksjonshemmede

Fagforbundet åpner for generalstreik

YS: Gjør arbeidslivet mer utrygt

Unio: Historisk tilbakeslag

- Arbeidsgiverne erstatter allerede fast ansatte med midlertidige

Lite konstruktivt med arbeidsplikt

Ap: Skaper usikkerhet

LO vil samle fagbevegelsen til kamp

KrF skeptisk, Venstre positiv

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.02.2015
12:00
12.12.2014 13:36Mest lest

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

Privat

Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Debatt

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Anna Granqvist

«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

Bjørn A. Grimstad

Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden


Flere saker