JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SLIK SKAL DET FOREGÅ: Fagforeningene må fôre tillitsvalgte med info som de må fôre til medlemmene. Terje Olav Olsson har klokkertro på at hele medlemsmassen til LO blir med på å legge ned hammeren og stikksaga i to timer i januar.

SLIK SKAL DET FOREGÅ: Fagforeningene må fôre tillitsvalgte med info som de må fôre til medlemmene. Terje Olav Olsson har klokkertro på at hele medlemsmassen til LO blir med på å legge ned hammeren og stikksaga i to timer i januar.

Sissel M. Rasmussen

LO-sekretær tror alle medlemmene vil «legge ned hammeren» i protest

– Regjeringen vil ikke få fred om de ikke snur i arbeidsmiljølovssaken, varsler LO-sekretær Terje Olav Olsson. Han satser på at LO får absolutt alle medlemmene til «å legge ned hammeren» i to timer.09.02.2015
12:00
12.12.2014 13:36

Leif.kirknes@lomedia.no

«Mobiliser, mobiliser, mobiliser!», var budskapet da Terje Olav Olsson talte for rundt 100 tillitsvalgte i Stavanger for en uke siden.

I går vedtok LO-sekretariatet at de er klare for å streike i to timer på nyåret for å få regjeringen til å skrinlegge sitt forslag til ny arbeidsmiljølov.

Så, hvordan skal man egentlig mobilisere og aksjonere?

Olsson forteller at det er de tillitsvalgte som må stå for mobiliseringen.

– De tillitsvalgte er våre sersjanter. Det er de som må gjøre jobben for få mobilisert medlemsmassen. Det som er viktigst er at vi får ut forståelig og enkel informasjon om hva dette med midlertidighet innebærer, sier han.

– Må vekke folk

Han erkjenner at det nok er en hard kjerne i fagbevegelsen som har større oppmerksomhet rundt hva som er på gang, mens det ikke nødvendigvis er slik at alle medlemmer i ytterste ledd helt har oversikt og stålkontroll rundt hva de foreslåtte regelendringene kan forårsake.

– Vi må vekke medlemmene. Vi har det godt i Norge, og derfor er det litt vanskeligere å få i gang de politiske diskusjonene. Som regel må man merke det direkte på kroppen før man reagerer. Det er viktig at vi får frem budskapet og forklarer for medlemmene hva vi er i ferd med å gå inn i, sier Olsson.

Mobiliseringen i LO er for så vidt allerede i bevegelse med tanke på valgkampen i 2017. Mobiliserings-hjulene ruller via en arbeidsgruppe ledet av LOs Wegard Harsvik, der alle forbundene er representert.

Streiken man parallelt snakker om i forbindelse med forslagene fra arbeidsministeren ligger til planlegging hos dem. De vil ordne flyers og relevant materiell og er ellers rundt om på konferanser for å spre informasjon.

Det er via slike konferanser, ikke minst som den Olsson selv pratet på i Stavanger, at de når ut til «sersjantene» med budskapet, som de igjen skal nå ut til medlemmene med.

Alle må legge vekk hammeren

– Ok, så man er tillitsvalgt og jobber på en liten arbeidsplass i Distrikts-Norge og er klar for streik i januar. Hvor melder man seg frivillig?

– Vedtaket i går oppfordret LO-organiserte til politisk streik, og da vil vi ha med oss absolutt alle til å gå ut i streiken. Forbundene må sørge for at vi følger regelverket med vanlige varslinger, og det er også forbundets jobb å sørge for å få budskapet ut til den ytterste avkrok i Norge når datoen blir banket og alt er på plass.

– Og da, på det tidspunktet, skal absolutt alle legge ned hammeren?

– Alle skal legge ned hammeren da. Vi har hatt politiske streiker før, også i tider da jeg selv var tillitsvalgt, og det er de tillitsvalgte så må ta tak i dette direkte med medlemmene. Det må planlegges hvordan det skal gjennomføres og via dato og tidspunkt tilpasses så godt som mulig innenfor rammene en har. Så må man også ta hensyn til liv og helse og det som står i regelverket. Den enkelte tillitsvalgte på arbeidsplassen må legge til rette.

– Kommer alle til å legge ned hammeren, selv i den aller ytterste avkrok?

– Jeg tror hvert eneste medlem i LO vil se dette når vi får ut informasjonen. Jeg er overbevist om at dette blir en massiv markering, sier Olsson.

Han ser at det ikke er alle steder man kan gå i tog og demonstrere, men mener det er mulig å ha en politisk diskusjon i spisesalen eller forsamlingsrommet på mindre plasser. Selv er han fra indre Østfold, og da han var tillitsvalgt var det ikke slik at de dro helt til Oslo for å gå i tog. I stedet hadde de markering nettopp på arbeidsplassen.

– Det er opp til våre tillitsvalgte å legge til rette så medlemmene kommer. Lager du en god ramme, så kommer medlemmene. Men da må informasjon ut i god tid med tanke på mobilisering, mobilisering, mobilisering.

– To timer holder

– Det har vært ytret fra enkelte kretser, slik som EL & IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus, at streiken gjerne bør vare fire timer. Bør dere trappe opp timetallet?

– To timer er nok. Vår hensikt er en kraftfull markering mot regjeringen. Ut fra diskusjonen vi hadde i sekretariatet i går, er to timer nok til den markeringen. Når man går ut i slike store streiker vil ting stoppe, og vi vil helst ikke at det skal ramme og frustrere hele Norges befolkning. Målet er å markere motstand mot regjeringens forslag.

Selv har han vært med på tilsvarende aksjoner i få minutter. Poenget er markeringen i seg selv, mobiliseringen der ute med folk som sier at dette vil man ikke ha, mener Olsson, som også håper man får mobiliseringen til å holde seg til valgdagen 2017.

– To timer er mer enn nok til en markering. Da får folk tid til å legge ned hammeren og komme til samling. Vi håper å få til store markeringer med store samlinger i de store byene med appeller og gjerne tog.

– Ok, så har man streiket og markert, men regjeringen hamrer likevel de forslåtte endringene gjennom. Hva gjør man da?

– Vi kommer ikke til å la denne regjeringen sitte i fred, det kan vi garantere. Først blir det kraftfulle markeringer, og hvis det da blir sånn at regjeringen absolutt ikke snur og ikke tar hensyn til vår krav, får de ikke fred. Vi vil holde det meget varmt, innenfor lovens grenser, sier Olsson, som med det sagt er optimistisk på vegne av demokratiet:

– Per nå er alle arbeidstakerorganisasjonene på hugget, og det er over 50 prosent av befolkningen. Det bør regjeringen ta til ta med i betraktningen hvis de vil ha fred. Ellers kan dette bli en lang kamp.

Krever mer politisk streik

EL & IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus mener LO-streiken må vare minst fire timer.

LEIF MARTIN KIRKNES

Leif.kirknes@lomedia.no

Videre vil de at den politiske streiken mot foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven skal gjennomføres så snart som mulig, og helst i løpet av januar.

Det går det frem i en uttalelse fra representantskapsmøtet i EL & IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus. «Stop raseringen av arbeidsmiljøloven nå!», signerer leder Morten Svendsen.

Signaturen kom på arket 4. desember, men uttalelsene ble bestemt allerede 27. november. Det betyr at de var gira på streik allerede før LO kom med sitt streikevarsel. Uttalelsen ble sendt regjeringen, stortingspartiene og LO-ledelsen.

Forbundsstyremøtet i EL & IT går av stabelen i disse dager. Vår reporter på stedet rapporterer at stemningen er at om streiken er to eller fire timer ikke spiller noen avgjørende rolle, så lenge den er kraftfull. Det snakkes om viktigheten av å eventuelt koordinere med Unio og YS.

Les også:

FORSLAGET

Flere vil få fast jobb

Arbeidsminister Robert Eriksson overbevist: Flere vil ende opp i faste jobber hvis det blir lettere å ansette folk midlertidig

BAKGRUNN:

Dette er Eriksson-pakken

REAKSJONENE:

Både LO og YS vil streike mot regjeringen

NRK-ansatte kjøper ikke Erikssons argumenter

Eriksson måtte gjøre retrett for andre gang

YS lammer flytrafikken

LO-lederen i Oslo krever kraftfull markering

Hjelper ikke funksjonshemmede

Fagforbundet åpner for generalstreik

YS: Gjør arbeidslivet mer utrygt

Unio: Historisk tilbakeslag

- Arbeidsgiverne erstatter allerede fast ansatte med midlertidige

Lite konstruktivt med arbeidsplikt

Ap: Skaper usikkerhet

LO vil samle fagbevegelsen til kamp

KrF skeptisk, Venstre positiv

09.02.2015
12:00
12.12.2014 13:36Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten


Flere saker