JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nettselskap ber folk være forberedt på at strømmen kan bli borte

Advarer trøndere mot mange strømbrudd på grunn av ekstremværet Ingunn.
Tensio er Norges nest største nettselskap med 270.000 kunder.

Tensio er Norges nest største nettselskap med 270.000 kunder.

NTB

nettverk@lomedia.no

Tensio er landets nest største nettselskap med 270.000 kunder og regionalt ansvar for strømforsyningen til en halv million mennesker i Trøndelag.

På selskapets hjemmeside er det nå lagt ut melding om at samtlige innbyggere i Trøndelag må være forberedt på at de kan oppleve strømbrudd i løpet av det neste døgnet.

Denne meldingen vil bli oppdatert med kart over blant annet strømstans så lenge uværet varer.

Sist i 2022

Tensio skriver at hvis det blir mange feil så må det påregnes at disse feilene kan bli langvarige, det vil si alt i fra noen timer til flere døgn.

Ved forrige større uvær i Trøndelag, i januar 2022, fikk de aller fleste strømmen tilbake raskere enn 6-12 timer, men det var også flere tusen kunder som måtte vente i opptil to døgn før strømmen kom tilbake.

Tensio gjør alle nødvendige forberedelser og kan på kort tid mobilisere et stort antall beredskapspersonell over hele fylket, men skriver at de samtidig må ta hensyn til både egne mannskapers og omgivelsenes sikkerhet ved skal gjøre feilretting.

Det betyr at de i mange tilfeller må vente på dagslys eller til været løyer før de kommer seg ut i terrenget for å rette feil.

– Det vil kunne oppstå situasjoner der vi av sikkerhetsmessige årsaker må holde igjen våre mannskaper, skriver selskapet.

Luftlinjer mest utsatt

Ved uvær av typen sterk vind og ekstreme vindkast er det strømlinjer som går i lufta som er mest utsatt. Det er typisk for de fleste steder i Trøndelag utenfor bysentraene/sentrumsområder. I byene/sentrumsområder er det mye av strømforsyningen som går i kabler gravd ned under bakken, og de er skjermet fra vinden.

Men også strømforsyningen til byene/sentrumsområder er avhengig av luftlinjer som går inn til byene/sentrumsområdene. Disse luftlinjene vil i en situasjon med ekstreme vindkast nå være mer utsatt enn normalt.

Vei, handel og mobilnett

Tensio råder samtlige innbyggere i Trøndelag til å være forberedt på at strømmen kan bli borte over lengre tid. Langvarig bortfall av strømmen kan videre bidra til stengte tuneller, stengte butikker og utfall i mobilnettet.

Ved ekstraordinære utfordringer i regionen, typisk for å håndtere de samlede samfunnsvirkningene av et ekstremvær, vil Tensio være i løpende kontakt med Statsforvalteren i Trøndelag som er et bindeledd mellom kommuner i Trøndelag og alle relevante beredskapsaktører.

Statsforvalteren i Trøndelag vil i slike tilfeller bidra til å koordinere kommuner og beredskapsaktører, inkludert Tensio, slik at innsatsen til enhver tid målrettes dit den er viktigst.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse