JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

Norske byggeplasser kan bli tømt for utenlandske arbeidere

Bygge- og anleggsbransjen baserer seg på tilreisende arbeidskraft. Nå stanser flyene og arbeidere blir satt i karantene
Forbundsleder Jan Olav Andersen på PNN tidligere denne uka.

Forbundsleder Jan Olav Andersen på PNN tidligere denne uka.

Leif Martin Kirknes

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Norsk byggebransje blir hardt rammet av tiltakene mot korona-smitte.

Leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet tror norske bygge- og anleggsplasser etterhvert vil kunne bli tømt for utenlandske arbeidere.

– Etterhvert vil karantenebestemmelsene føre til at mange av dem ikke kommer seg på jobb og da kan vi også få permitteringer, sier han.

Smittevern

Utenlandske arbeidere på rotasjonsordninger blir hardt rammet av de nye smittevernstiltakene.

Norsk byggebransje har i økende grad blitt avhengig av pendlere fra Øst-Europa.

Denne pendlingen vil ta slutt, fordi flyene slutter å gå og de som reiser inn til Norge blir satt i karantene

Nasjonalmuseet

På Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum (PNN) i Oslo går arbeidet nærmest som normalt i dag, men allerede over helgen kan situasjonen bli utfordrende. Mellom 350 og 400 arbeidere jobber på prosjektet, de aller fleste på rotasjonsordninger. Arbeidsstokken kommer fra et tyvetalls land, mange av dem rammes av de nye tiltakene. De blir enten satt i karantene, eller kommer seg rett og slett ikke avgårde på grunn av kansellerte fly.

Steinar Støre, prosjektdirektør for Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum i Statsbygg, sier de har iverksatt en rekke smittevernstiltak de siste dagene. Blant annet spres lunsjpausene utover dagen og ansamlinger med folk unngås.

Blir satt i karantene

Prosjektet har allerede opplevd at folk er blitt rammet av smittevernstiltak. Seks italienske arbeidere ble satt i karantene for en tid tilbake, de første av dem er allerede ute av karantenen.

Meldingen om at alle utenlandske arbeidere skal settes i karantene vil etterhvert få konsekvenser for byggeprosjektet.

- Vi får nå løpende meldinger fra våre entreprenører. Fredag er normalt en rolig dag, men vi er forberedt på at det kan bli lavere aktivitet til uka. De som har reist hjem kommer ikke tilbake og de som skal hit på mandag må i karantene. Likevel, vi regner foreløpig ikke med at vi må stenge ned, forteller Støre. Uansett vil de følge helsemyndighetenes bestemmelser og de rådene de kommer med.

- Vi ønsker ikke å presse noen, sier Støre.

Får leveranser

Prosjekt Nye Nasjonalmuseet mottar leveranser av materialer fra både Tyskland, Østerrike og Italia. Det er ikke kommet meldinger om stans av disse leveransene. Utfordringen er når vogntogene skal inn i Norge. Hva vil skje når sjåførene blir stoppet på grensen?

Venter på regjeringen

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, sier de foreløpig ikke har mottatt meldinger om permitteringer blant sine medlemmer. Men det har vært en god del spørsmål fra tillitsvalgte, rundt permitteringsregler.

Forbundet venter på beskjed fra regjeringen i løpet av dagen om blant annet endringer i permitteringsreglene.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse