JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Partileder i Rødt: – Havvind er et luftslott

De aller fleste partier ser havvind som en viktig del av løsningen på klimakrisen. Rødt er i mot havvind
Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror ikke at havvind er løsningen på å kutte de norske utslippene med 55 prosent innen 2030, slik regjeringen har satt som mål.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror ikke at havvind er løsningen på å kutte de norske utslippene med 55 prosent innen 2030, slik regjeringen har satt som mål.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

Havvind har vært et gjennomgangstema for politikerne som har besøkt EL og IT Forbundets landsmøte. Men det sto ikke et ord om havvind i Rødt-leder Bjørnar Moxnes’ manus da han holdt sitt innlegg.

Rødt har et landsmøtevedtak om at de er imot havvind. Om en måned har partiet landsmøte, og da ligger det et forslag fra programkomitéen på bordet som endrer dette standpunktet. Men det vil ikke bli noe enstemmig vedtak. Et mindretall i programkomitéen er fortsatt imot havvind.

Luftslott

Hva mener du?

– Jeg lever godt med begge vedtakene, svarer Moxnes på FriFagbevegelses spørsmål.

– Havvind er et luftslott i forhold til å nå klimamålet om å redusere de norske utslippene med 55 prosent innen 2030, sier Rødt-lederen.

Han tror ikke det er mulig å få bygd ut disse prosjektene så raskt at det vil være nok kraft til å kutte utslippene med så mye.

Lavt hengende frukt

Moxnes mener at det er flere lavt hengende frukter å plukke. For eksempel å stanse elektrifiseringen av sokkelen.

– Nå har regjeringen endelig sendt noen signaler om at de vil se på disse prosjektene på nytt. Selve utbyggingen vil koste 15 milliarder kroner og vil ikke gi reduserte utslipp av klimagasser globalt.

Begrunnelsen for et nei til havvind er at en bør utrede konsekvensene før en setter i gang med utbyggingen.

Samme feil flere ganger

– Erfaringene fra vindkraft på land viser at det kan være grunn til å tenke seg om flere ganger, så en ikke gjør de samme feilene en gang til. Det er bare en idiot som gjør den samme feilen gang på gang, og venter at resultatet blir annerledes.

– Rødt mener ikke at havvind er djevelens verk, vi må bare utrede hva som er konsekvensene for miljøet og naturen, sier Moxnes.

Nasjonal styring

Han mener også at det er flere ting som må avklares, ikke minst eierskap.

– Skal vi sende enda mer profitt til skatteparadis slik det har blitt med vindkraftprosjektene på land? Skal det være nasjonal styring dette her, spør Moxnes og utfordrer regjeringa på disse spørsmålene.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse