JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FASCINERT AV KRAFTLINJER: Jeg kan stoppe opp og se på en av de større høyspennene og se på pilhøyda, og se om det stemmer og alt ser bra ut. Det er en fascinasjon, sier Terje Aasland.

FASCINERT AV KRAFTLINJER: Jeg kan stoppe opp og se på en av de større høyspennene og se på pilhøyda, og se om det stemmer og alt ser bra ut. Det er en fascinasjon, sier Terje Aasland.

Leif Martin Kirknes

Slik er den nye olje- og energiministeren, Terje Aasland

Statsminister Jonas Gahr Støre kaller Terje Aasland (57) en "gryteklar olje- og energiminister". Nå får den tidligere energimontøren sin hittil høyeste politiske oppgave.07.03.2022
14:58
15.03.2022 14:22

leif.kirknes@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

Gratulasjonene strømmet på til telemarkingen, som siden i fjor høst har ledet energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Først av gratulantene, mens det ennå bare var et rykte at han skulle tiltre, var leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

– Vi gratulerer Terje med jobben som olje- og energiminister. Som tidligere energimontør, tillitsvalgt i EL og IT og leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget kjenner han fornybarnæringen godt. Det er en styrke når han nå skal legge til rette for at Norge møter framtiden med god tilgang på fornybar kraft. Her ønsker vi å bidra og vi har store forventninger til regjeringen, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

– Samtidig ønsker vi å takke Marte Mjøs Persen for den jobben hun har gjort i Olje- og energidepartementet og ønske lykke til med nye viktige oppgaver. Vi setter vår lit til at hun opprettholder tempoet som Hadia Tajik har satt i arbeidet med å rydde opp i det norske arbeidslivet, sier Andersen.

PÅ SLOTTSPLASSEN: Den nye olje- og energiministeren, Terje Aasland (t.v.), på Slottsplassen i dag med statsminister Jonas Gahr Støre og Marthe Mjøs Persen, som går fra statsrådsposten Aasland overtar og til Arbeids- og sosialdepartementet.

PÅ SLOTTSPLASSEN: Den nye olje- og energiministeren, Terje Aasland (t.v.), på Slottsplassen i dag med statsminister Jonas Gahr Støre og Marthe Mjøs Persen, som går fra statsrådsposten Aasland overtar og til Arbeids- og sosialdepartementet.

Knut Viggen

Erfaren politiker

Også statsminister Jonas Gahr Støre er glad for valget av Aasland.

– Hans erfaring er et godt utgangspunkt for denne ministerposten, sa Støre på en pressekonferanse mandag.

– Jeg er veldig glad for å se Terje Aasland i regjeringen. Hans erfaring og forberedte utgangspunkt gjør at dette er et trygt og godt valg, sier Støre.

Han legger til at Aasland også har vært helt sentral på Stortinget i håndteringen av strømkrisen og for å få pakkene gjennom i Stortinget.

– Hans nære kontakt med industri, næringsliv, samfunnsliv har vært viktig for å forstå den utfordringen vi er i, og gir et solid utgangspunkt for å gå løs på jobben som olje- og energiminister, sier Støre.

Kraftnettet engasjerer

Terje Aasland har vært politiker på heltid siden 2005, da han ble valgt inn på Stortinget første gang, men har egentlig bare permisjon fra jobben som distriktssekretær for EL og IT Forbundet i Vestfold og Telemark.

Nettverk laget portrett på Terje Aasland før stortingsvalget i fjor høst. Før han ble gjenvalgt på Stortinget for fjerde gang.

Da fortalte han også om savnet han noen gang kan kjenne på fra tiden da han reiste rundt og vedlikeholdt kraftlinjer i Grenlandsområdet for Skiens Kommunale Kraftselskap (SKK), i dag kjent som Skagerak Energi.

– Å ja. Det gjør jeg. Spesielt når våren kommer, og snøsmeltinga er nesten ferdig, hele naturen sprudler. Det å være ute og bygge linjer, klatre i master, oppleve naturen og miljøet rundt, det er kjempeflott på den tiden. Og så er det sånn at fagutdanninga jeg har blir mer og mer betydningsfull i et framtidsperspektiv, ikke minst etter FNs siste klimarapport. Yrket er helt sentralt i å bygge ut fornybar energi, som trengs for elektrifisering av industri, samfunn generelt, transportsektoren og alt annet, sa han i intervjuet.

Synet av strømlinjer får det fortsatt til å bruse i blodet til Aasland.

– Jeg må si at kraftnettet engasjerer meg fremdeles. Jeg kan stoppe opp og se på en av de større høyspentledningene og se på pilhøyda, og se om det stemmer og alt ser bra ut. Det er en fascinasjon. Det fantastisk flotte med en kraftledning er at du vet det bor mennesker som har en inntekt og noe å leve av både i den ene og andre enden, sa han.

Familiekjær mann

Aasland måtte ta noen runder med seg selv og kona da han i sin tid ble spurt om å stille som fagbevegelsens kandidat til stortingsvalget i Telemark i 2005.

– Ja, jeg er familiekjær, og vil helst være hjemme hver eneste natt og sove hjemme. Men det å reise rundt og snakke med fagforeningskamerater, høre hva som er utfordringene deres, er vesentlig for meg. Det er kjempeviktig og en del av livet mitt. Jeg har sånn sett vokst opp i fagbevegelsen og har engasjementet mitt til politikken gjennom fagforeningen og fagbevegelsen. Men jeg drar hjem så fort jeg kan, og synes det også er viktig. Vi skal som politikere være hele mennesker. Det betyr at vi skal vite litt om hvordan det er ute på arbeidsplassene, men vi skal også vite hvordan det er å være familiefar hjemme, sier Aasland, som måtte prioritere bort sin forhenværende jakt-hobby for å få nok tid med familien etter at han ble valgt inn.

Distriktssekretær

Terje Aasland fortalte i intervjuet at han innimellom også tok seg i å savne EL og IT-miljøet.

– Jeg er fortsatt på permisjon, om enn kanskje ikke fra akkurat distriktsekretærollen. Men når jeg ikke lenger skal være på Stortinget, så er jeg forberedt på å gå tilbake til jobben min, og gleder meg til det. Jeg synes EL og IT Forbundet hadde et fantastisk spennende miljø, både faglig og politisk. Jeg savner mange ganger den gode, reelle diskusjonen som var der, sa Aasland.

– Du kom inn i lokalpolitikken via fagforeningen. Hvordan kom du inn i fagforeningen?

– Da jeg begynte å jobbe i SKK var det ganske naturlig at man skulle organisere seg, og var enda bedre hvis en også engasjerte seg. Jeg ble tidlig oppfordret til å engasjere meg. Jeg var nesten helt fersk lærling da jeg begynte å bli med på møter og fikk etter hvert roller.

SELFIE: På valgkamp med Ap-nestleder Bjørnar Skjæran i Skien før valget i fjor.

SELFIE: På valgkamp med Ap-nestleder Bjørnar Skjæran i Skien før valget i fjor.

Leif Martin Kirknes

Han trekker særlig fram Rolf Erling Andersen, leder i Grenland Everks Fagforening, NEKF avdeling 192 gjennom mange år, som personen som fikk Aasland inn i fagforeningsarbeidet. Andersen døde for kun kort tid siden. Han var en bauta, beskriver Aasland.

– Han sa «skal du ha enda større innflytelse som fagforeningsleder eller tillitsvalgt, så må du engasjere deg også politisk. Det er så mange av de avgjørelsene du jobber for rent faglig som avgjøres i politikken. Og da har du de to beina å stå på. Da får du en kraftfull påvirkningskraft.» Siden 1991, da jeg gikk inn i politikken, har jeg hatt med meg det i hodet, sier Aasland.

Industri

I tillegg til familien, politikken og høyspentlinjer, står også Skien, industrien og Telemark sentralt i hjertet til Aasland. Han har vokst opp i Skien, de første år i Skotfoss, en bydel i gamle Solum kommune som nå er en del av Skien.

– Jeg har identiteten min til Skotfoss, og har en veldig sterk tilknytning dit. Men jeg må si at hele Telemark er faktisk et Norge i miniatyr. En fantastisk kyst, byene imellom. Hardangervidda, fjellet, villreinen og skogene. Telemark er nok det som får hjertet til å banke ekstra. Jeg pleier å si at det fineste med å være i Oslo er når jeg er ferdig med jobben og setter meg i bilen og kjører til Telemark.

TELEMARKSENTUSIAST:- Jeg pleier å si at det fineste med å være i Oslo er når jeg er ferdig med jobben og setter meg i bilen og kjører til Telemark, sier Terje Aasland.

TELEMARKSENTUSIAST:- Jeg pleier å si at det fineste med å være i Oslo er når jeg er ferdig med jobben og setter meg i bilen og kjører til Telemark, sier Terje Aasland.

Leif Martin Kirknes

– Og så banker hjertet for industrien? For mange år siden var det kampen for gassrør til Herøya, nå er kampen å få mer kraftledninger til Herøya?

– Industrien legger grunnlaget for livene våre. Herøya industripark og industriområdet her forteller om industrien som bygget Norge. Det starta på Notodden, Rjukan, så Herøya. Det som gjorde det her mulig, var for det første industritankegangen og teknologien, men også overføring av elektroner. Uten overføring av elektroner hadde aldri Herøya industripark eksistert. Det er en fantastisk fortelling om industrialiseringen av Norge, sa Aasland til Nettverk.

07.03.2022
14:58
15.03.2022 14:22Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene


Flere saker