JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VARSLER STORKONTROLL: Skatteetatens direktør, Hans Christian Holte, er på hugget i arbeidet mot svart økonomi.

VARSLER STORKONTROLL: Skatteetatens direktør, Hans Christian Holte, er på hugget i arbeidet mot svart økonomi.

Leif Martin Kirknes

Slik vil de økonomi-snusk til livs

Ny rapport med en rekke forslag for å stanse økonomisk kriminalitet. Etatene vil helst utdele bøter. Skatteetaten varsler storkontroll.10.01.2014
12:00
14.01.2014 09:21

Leif.kirknes@lomedia.no

– En av tingene vi mener fungerer mindre bra, er bekjempelse av økonomisk kriminalitet, sier Juristforbundets leder Curt Andre Lier.

En tverrfaglig arbeidsgruppe har i regi av forbundet i dag lansert en rapport om temaet. Lier understreker at dette ikke bare er snakk om klassisk «hvitsnippkriminalitet». Temaer som trygdemisbruk, hvitvasking og skatteunndragelser, deriblant inkludert svart arbeid, også er en del av problemstillingen.

Rapporten konkluderer med at risikoen er lav for å bli oppdaget, og konsekvensen er heller ikke nødvendigvis er veldig stor. Det er en ubalanse mellom hva kontrolletater som Skatteetaten, Tollvesenet og NAV bruker på å oppdage saker og hva påtalemyndighetene bruker på å følge det opp, ifølge Lier.

Konsekvensen, hevder rapporten, er at innrapporterte saker ofte henlegges. I tillegg viser det seg at det i stadig større grad er en sammenheng mellom økonomisk og organisert kriminalitet.

– Temaet er: kriminalitet lønner seg til de grader, sier Lier.

Mye snusk

Omfanget av økonomisk kriminalitet har i sin natur vist seg vanskelig å stadfeste, men en fersk rapport utarbeidet av Visa har anslått 420 milliarder kroner her til lands, som gjør at vi er på verstingtoppen i Vest-Europa. Tidligere anslag har ligget på rundt 150 milliarder, ifølge Aftenposten.

Skattedirektør Hans Christian Holte er forsiktig med å anslå en sum, men er helt klar på at det er et stort problem sett fra hans etat. Etter at han overtok direktørjobben etter Svein Kristensen for tre kvart år siden har svart økonomi og skattekriminalitet dominert hans agenda.

– Vi har valgt å være forsiktig med å gå ut med tall. Men det er snakk om milliarder av kroner, som er grunn nok til å ta dette alvorlig, sier han til Frifagbevegelse.no.

– Svart arbeid har negative konsekvenser. Det svekker den seriøse konkurransen, til fordel for en verden der arbeidstakeren rett og slett ikke i varetas. Med sosial dumping, eller skal vi si dårlig menneskebehandling.

I tillegg peker han på at svart arbeid undergraver velferdssystemet og tilliten til skattesystemet. Han har blant annet sett eksempler på selskaper som driver med fiktiv fakturering for å underslå eller tildekke svart arbeid.

Hos NAV ser de andre typer eksempler på snusk. Magne Fladby fra Kontroll-avdelingen forklarer:

– Vi ser at personer som driver selskap blir sykmeldte, men fortsetter å jobbe i firmaet. Vi ser arbeidstakere som blir permittert og går på dagpenger, som fortsetter å jobbe i firmaet. Lønna går til konene, som opparbeider seg rettigheter, som fødselspenger og pensjon.

– Blir henlagt

Juristforbundsrapporten hevder politiet ikke har kapasitet til å følge opp saker kontrolletater som Skatteetaten og NAV innrapporterer, og at disse ofte henlegges. Arbeidsgruppen bak rapporten lanserer en rekke forslag, deriblant bedre samarbeid mellom etatene og økt mulighet for å utdele bøter i mindre alvorlige saker, heller enn å politianmelde.

Politiet, ved avdelingsdirektør Knut Smedsrud, understreker at mange hos dem ikke kjenner seg igjen i den generelle beskrivelsen om at så mange saker feilaktig henlegges. Eneste unntaket er eventuelt Oslo.

– Oslo har mye de skal prioritere, og da er spørsmålet hva de skal prioritere. Sakstilfange til seksjonene er egentlig endeløst, så de må finne en naturlig balanse, sier han.

Vil ha snuske-pisk

Skatteetatens Holte understreker at etaen ikke hviler på laurbæra, og varsler storkontroll til våren. De har samlet inn en rekker personallister, og rundt 5000 kontroller vil finne sted hos selskaper i restaurantbransjen, skjønnhetspleiebransjen og bilverkstedbransjen i tiden fremover.

Ellers slår han et slag for holdningsskapende arbeid, og trekker frem Samarbeid mot svart økonomi som et godt fungerende eksempel. Samarbeidet er et spleiselag mellom etaten, KS, Unio, YS, LO og NHO. Tollvesenets direktør Bjørn Røse er derimot litt mer lunken til holdningsskapende arbeid som medisin.

– Ja, ja. For dem som står på vippen, kanskje det hjelper. For andre vil det ikke hjelpe. Det viktigste holdningsskapende arbeidet er at det er mange nok og gode nok kontroller, og at det er robust og rask sanksjonering.

Leder for Justiskomiteen Hadia Tajik (Ap), som også var tildelt taletid under rapportens fremleggelse, mener «holdningsarbeidet» må svi litt.

– Holdningsarbeidet handler om gode nok kontroller og at det får konsekvenser å drive økonomisk kriminalitet. Holdningsskapende arbeid handler om større spørsmål enn «billigere fliser på badet», ikke minst samfunnsøkonomisk.

«Fremoverlent» rapport

Blant de mer kontroversielle forslagene, foreslår arbeidsgruppen at kontrolletatene selv kan få være påtalemyndighet og drive med etterforskning. «Et av de mest sentrale temaene i debatten om kriminalitet bør være om samfunnet ville vært tjent med at også andre offentlige etater fikk status som rettshåndhevende myndigheter,» kan man lese.

Etter dagens presentasjon av rapporten synes det imidlertid lite trolig at Holte kommer til å avlytte telefonen din, at Fladby rappellerer seg ned fra helikoptre eller at du blir satt i Røses varetekt ved Svinesund.

Både Juristforbundet og de fleste øvrige til stede stiller seg ikke bak forslaget, det er såpass komplisert både prinsipielt og praktisk. Representant for arbeidsutvalget og leder i politijuristene, Sverre Joachim Wiese Bromander, erkjenner at de under utforming av rapporten har «tenkt utenfor boksen» og «forsøkt å provosere frem en debatt».

– Vi har holdt oss unna det enkleste av alt, å be om mer penger. Vi oppfatter oppdraget vårt som å tenke nytt og har forsøkt å være litt fremoverlente.

Røse mener svaret på gåten heller ligger begravet i Norsk utredning nr. 15 fra 2003, som kort oppsummert handler om å gi kontrolletatene adgang til å gi forenklede forelegg. NAVs Fladby ønsker seg også større mulighet for dette. Tajik understreker at det siden 2003 har kommet en rekke lover som åpner for «den type adgang».

Arbeidsgruppens fem forslag:

• Det etableres adgang til og et system for bedre informasjonsutveksling mellom etatene.

• Bistandsjurister fra skattekrimenhetene og NAV Kontroll utplasseres i alle Politiets økoenheter.

• NAV Kontroll får anledning til å ilegge betydelig straffesaksgebyr som alternativ for straffeforfølgning.

• Politiske myndigheter styrker innsatsen mot den svarte økonomien betydelig.

• Kontrolletatene får også ansvar for påtalemyndighet og etterforskning.

Svart arbeid har negative konsekvenser. Det svekker den seriøse konkurransen, til fordel for en verden der arbeidstakeren rett og slett ikke i varetas.

Skattedirektør Hans Christian Holte

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.01.2014
12:00
14.01.2014 09:21Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne


Flere saker