JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Slik vil EL og IT Forbundet skape arbeidsplasser i en bransje i krise

Byggenæringen er inne i sitt svakeste år siden finanskrisen. Nå har 35 organisasjoner gått sammen om råd til politikerne om hvordan man kan unngå oppsigelser og permitteringer.
Solcellepaneler installeres på taket på dette bolighuset i Trondheim i 2016. (arkivfoto)

Solcellepaneler installeres på taket på dette bolighuset i Trondheim i 2016. (arkivfoto)

TrønderEnergi

knut.viggen@lomedia.no

Organisasjonene, som spenner fra Natur og Ungdom og Fremtiden i våre hender til EL og IT Forbundet, Nelfo og NHO Byggenæringen har denne uken gått sammen om et felles brev som er sendt til seks departementer og fire stortingskomiteer der det bes om at trykket på satsingen på energieffektivisering og lokal energiproduksjon i bygg styrkes.

Byggenæringen, som er Norges største fastlands- og distriktsnæring og som omsetter for over 500 milliarder kroner årlig, opplever nå et av de svakeste årene for boligbygging siden finanskrisen. Mange prosjekter er lagt på is eller er kansellert, og næringen er inne i en periode med oppsigelser og permitteringer.

EL og IT Forbundet er i likhet med sin arbeidslivs-motpart Nelfo særlig opptatt av at regjeringen viderefører støtten til energieffektivisering og solstrøm, der de har brorparten av sine medlemmer.

I innspillet fremheves fire tiltak:

• Økonomiske virkemidler i 2025 må være minst på samme nivå som 2024

• Enova må i avtale for 2025–28 gis et energimål. Nasjonale mål for energieffektivisering og solkraft må legges til grunn for økonomiske virkemidler i Enova

• Nye programmer gjennom Enova for borettslag/sameier og yrkesbygg må sikres en varighet og finansiering fram til 2030

• Etablering av nye programmer i Enova for eneboliger og småhus som omfatter modne og velprøvde energitiltak

I tillegg ber organisasjonene om en satsing rettet mot offentlige bygg som kan komme gjennom Husbanken og annen budsjettering, utenfor Enovas ordninger.

I statsbudsjettet for 2024 er det satt av mellom 3 og 4 milliarder kroner i statlige økonomiske virkemidler til energieffektivisering og egenproduksjon gjennom Enova, Husbanken og Innovasjon Norge sine budsjetter.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse