JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Gaza

Teknologer i demo for Gaza

Bruken av KI-teknologi i krigføringen mot Gaza, opprører teknologer og ingeniører i Norge særskilt. Tirsdag gikk de ut i protest i Oslos gater.
UMENNESKELIG: Mange var møtt opp for å protestere mot krigføringen på Gaza og særlig bruk av umenneskeliggjort  teknologi og KI.

UMENNESKELIG: Mange var møtt opp for å protestere mot krigføringen på Gaza og særlig bruk av umenneskeliggjort teknologi og KI.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Teknologi som uten menneskelig innblanding bestemmer hvem som skal leve og hvem som skal dø er et iskaldt gufs, sa generalsekretærer Marianne Nilsen Surmair i Ingeniører Uten Grenser i sin appell.

Hun er en av initiativtakerne bak gårsdagens demonstrasjon på Eidsvolls plass i Oslo.

Tech-ansatte mener det har rådet for mye stillhet i teknologibransjen, rundt den pågående krigen på Gaza.

Det er bruken av teknologi og kunstig intelligens som opprører tech-ansatte i forbindelse med krigføringen i Gaza og det er spesielt informasjon om hvordan teknologi og kunstig intelligens (KI) benyttes av den israelske hæren.

– Vår oppfordring til ingeniører og teknologer er å bruke sin stemme, selv om det kanskje er lettere å la være, sa Marianne Nilsen Sturmair.

MOT KRIG: Ingeniører Uten Grenser, her ved generalsekretær Marianne Nilsen Sturmair, var en av initiativtagerne bak gårsdagens demonstrasjon på Eidsvolls plass i Oslo.

MOT KRIG: Ingeniører Uten Grenser, her ved generalsekretær Marianne Nilsen Sturmair, var en av initiativtagerne bak gårsdagens demonstrasjon på Eidsvolls plass i Oslo.

Knut Viggen

KI identifiserer angrepsmål

Ved bruk av KI-systemet Lavender, identifiserer det israelske forsvaret – IDF -potensielle mål basert på individers tilsynelatende tilknytning til Hamas. Opptil 37.000 individer har blitt identifisert som mål.

Et annet KI-system, kalt Where’s Daddy, varsler når en mistenkt palestiner – altså et identifisert mål – ankommer hjemmet sitt. Da bombes hele bygningen, uavhengig av om familien er hjemme eller ikke.

FAGFORBUND: En rekke organisasjoner hadde tilsluttet seg markeringen, blant dem EL og IT Forbundet og to lokale NTL-foreninger.

FAGFORBUND: En rekke organisasjoner hadde tilsluttet seg markeringen, blant dem EL og IT Forbundet og to lokale NTL-foreninger.

Knut Viggen

For få uker siden demonstrerte en rekke ansatte i Google i USA mot at selskapet deres bistår israelske myndigheter og den israelske hæren med identifisering og overvåking av palestinere. Over 50 Google-ansatte mistet jobben sin i etterkant av demonstrasjonen, og noen ble satt i varetekt.

– Deres protester var modige og et viktig bidrag til å vekke bransjen, påpekte Nilsen Surmair.

– En krig der alle taper

Hun mener det vi ser på Gaza nå er målrettet ødeleggelse av kritisk infrastruktur og en skremmende bruk av KI-teknologi i en krig hvor alle taper.

– Det er regler i krig, men vi kan ikke vente på jussen og det er heller ikke hjelpeorganisasjoner og politikere alene som må kreve stopp i israelsk krigføring. Vår oppfordring til ingeniører og teknologer er å bruke sin stemme, selv om det kanskje er lettere å la være, sa hun.

– Næringsliv og organisasjoner – bruk stemmen! Vi kan ikke akseptere drap på barn og sivile. Vi kan ikke akseptere at mennesker tørster, sulter og mangler helsehjelp. Vi må stå opp for folkeretten som skal beskytte oss alle. Bruk stemmen, våpenhvile nå, avsluttet Nilsen Surmair.

– Vi er nå nede på grunnfjellet av menneskerettighetsbrudd, sa Kristina Bolstad Picard.

– Vi er nå nede på grunnfjellet av menneskerettighetsbrudd, sa Kristina Bolstad Picard.

Knut Viggen

Kristina Bolstad Picard, en av initiativtakerne bak #ikkekontroversielt-kampanjen og lederopprop for menneskerettigheter mener vi må gjøre mer.

– Ingen som reagerer på det som skjer nå trenger å være en ekspert på Midtøsten, dette handler ikke om å ta et politisk standpunkt. Vi er nå nede på grunnfjellet av menneskerettighetsbrudd. Det er ikke politikk, det er juss og det er en stemme for menneskeverdet, sa Bolstad Picard.

EL og IT Forbundet er tilsluttet

Også Line Khateeb, leder for Palestinakomiteen i Norge, Marley Singarajah og Ellen-Marie Bjerknes Nygård i teknologirådgivningsselskapet Gnist og Asifa Malik, tech-influencer, bedre kjent som tech_malik92 på Instagram holdt appeller.

Blant organisasjoner og bedrifter som sluttet seg til markeringen var:

Ingeniører Uten Grenser, NTL, OsloMet, Handel og Kontor, Oda, Antirasistisk Senter, Foreningen Ikke Kontroversielt, Rom for sjelen AS, NTL, UiO, Gnist Consulting, Dråpen i Havet, Freegazabutikken, Norsk Studentorganisasjon, EL og IT Forbundet, Attac Norge – Faggruppa for demokratisk digitalisering og SHE Conference.

Knut Viggen

Knut Viggen

Knut Viggen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse