JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Transportarbeiderforbundet ut i sympatistreik for Kaba-ansatte

Norsk Transportarbeiderforbund tar ut sine medlemmer i sympatistreik fra 30. desember. Dermed rammes vareleveransene til Kaba Møllerundall AS over hele landet.
FRA FANE TIL SYMPATI: 29. november ble det holdt fanemarkering til støtte for de streikende i Kaba Møllerundall AS  utenfor bedriftens hovedkontor i Drammen. Nå blir det sympatistreik.

FRA FANE TIL SYMPATI: 29. november ble det holdt fanemarkering til støtte for de streikende i Kaba Møllerundall AS utenfor bedriftens hovedkontor i Drammen. Nå blir det sympatistreik.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Siden 10. november har ti montører i Kaba Møllerundall vært i streik. De ønsket seg tariffavtale, men etter to runder hos Riksmekleren var det fremdeles ikke enighet blant partene. Dermed var det duket for den første streiken siden stiftelsen i 1901 for i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (ETF).

Det har vært arrangert fanemarkeringer både i Trondheim, i Åfjord og i Drammen, men uten at arbeidsgiveren har kommet de streikende i møte.

Sympatiaksjon

Nå vil Norsk Transportarbeiderforbund gi sin støtte til streiken gjennom en begrenset sympatiaksjon.

9. desember møttes representanter for LO og arbeidsgiverorganisasjonen NHO til forhandlingsmøte angående varsel om en betinget sympatiaksjon til støtte for krav om opprettelse av tariffavtale ved Kaba Møllerundall, avd. Trondheim. Til stede var både leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, samt Transportarbeiderforbundets leder, Lars Johnsen. Resultatet av møtet er at det nå blir sympatistreik fra og med 30. desember. Varselet omfatter Post Nords anlegg på Alfaset i Oslo, og er en målrettet streik mot vareleveransene til Kaba Møllerunndall AS.

NTF nølte ikke

Støtten mottas med takk av ETF.

– NTF har nok av egne konflikter, men nølte ikke da vi spurte dem om hjelp, skriver foreningen på sin egen FB-side.

Under fanemarkeringen i Drammen 29. november tok LOs nestleder, Tor Arne Solbakken, til orde for å få flere til å kreve tariffavtale i Kaba. Det er få selskap som setter seg på bakbeina blant de 800 tariffavtalene LO inngår årlig, ifølge ham.

– Hvis Kaba frykter at tariffavtale i Trondheim vil utløse krav om tariffavtale andre steder i landet, gjør de rett i det. Jeg oppfordrer alle ansatte i andre avdelinger i Kaba til å organisere seg, kreve tariffavtale og støtte oppunder sine kollegaer i Trondheim, sa han.

Mer effektiv

EL og IT Forbundet varslet at de heller ikke tenkte å la konflikten forbigå i stillhet.

– Vi vurderer forløpende både i egne rekke og med andre forbund hvordan vi kan gjøre streiken mer effektiv gjennom å bruke sympatistreik, som vi har adgang til gitt at vi følger noen bestemte rutiner knyttet til varsling, sier han.

Det er ikke ofte det blir streik for å opprette tariffavtale, ifølge Andersen, som mener tariffavtale og de rammene for samarbeid mellom arbeidstaker, arbeidsgiver og myndigheter det fører meg seg, er noe av det som har gjort Norge til et bra land å drive næringsvirksomhet i.

Streiken har nå vart i over en måned og fagforeningen jobber utrettelig både for å holde motet oppe blant de streikende og dra rundt og henstille entreprenører og byggherrer om å ikke støtte opp om streikebrytere. Senest fredag ble både fagforeningens leder og de streikende nektet adgang til et leilighetsprosjektet i Lade Allé, av utbygger.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse