JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I MØTE: F.v. Kristine Beitland fra Næringslivets Sikkerhetsråd, Ingrid Finboe Svendsen fra Arbeidstilsynet, Odd Reidar Humlegård fra Politidirektoratet og Tor-Aksel Busch fra Riksadvokatembetet.

I MØTE: F.v. Kristine Beitland fra Næringslivets Sikkerhetsråd, Ingrid Finboe Svendsen fra Arbeidstilsynet, Odd Reidar Humlegård fra Politidirektoratet og Tor-Aksel Busch fra Riksadvokatembetet.

Leif Martin Kirknes

Vil kriminalitet i arbeidslivet til livs

Næringsliv, politi og kontrollorgan i historisk møte, skal samarbeide mot arbeidslivskriminalitet. Byggebransjen er i ferd med å gå «helt under radar», ifølge Næringslivets Sikkerhetsråd.28.01.2014
12:00

Leif.kirknes@lomedia.no

I dag var det møte om arbeidslivskriminalitet hos Kripos. Ifølge politimester Odd Reidar Humlegård er det første gang næringslivsorganisasjonene, kontrolletater, samt politi og påtalemyndighet har møttes på denne måten.

Alle er de enige i at arbeidslivskriminalitet er et stort problem. Nå skal de sammen ta rede på mer nøyaktig hvor stort det er, og på sikt hvordan de skal adressere problemet.

– For offentlig sektor er problemstillingene blant annet skatt og avgiftsunndragelser, samt begredelig arbeidsforhold som er langt under standarden vi forventer i det norske samfunnet. Men arbeidslivskriminalitet er også med på å underminere den seriøse delen av bransjen, oppsummerer politidirektøren.

Det er på tide å ta problemet på alvor, formaner Humlegård.

– Det er blant annet mennesker involvert som har kommet til Norge på ulovlig vis og som for lenge siden skulle forlatt landet, men som i stedet går inn som arbeidstakere i forskjellige bransjer. De betaler ikke skatt eller avgifter, de er ikke en del av et på noen som helst måte regulert arbeidsliv og de kan fordekkes som underleverandører eller småaktører.

Ansvar også for bestiller

Humlegård mener det er vanskelig for den gjengse nordmann å vite hvordan man skal forholde seg til et næringsliv der det fremstår som usikkert om dem som leverer tjenestene er her på lovlig vis eller ei.

– Det er et problem for hver enkelt av oss når vi skal prøve å finne noen til å pusse opp badet. Det er sannelig ikke lett å vite hvem man får i huset, hvor de kommer fra, om de har papirene i orden, om de bruker underleverandører der alt er i orden og at arbeidet blir bra utført håndverksmessig. Det er ofte vanskelig å følge det helt tilbake til kilden, og mange opplever å bli bedratt, sier Humlegård.

Problemet han henviser til er at du kan inngå kontrakt med en tilsynelatende helt legitim bedrift, men det er ikke dermed gitt at denne bedriftens underleverandører, eller for den saks skyld underleverandørens underleverandører, har rent mel i posen.

Truer legitime bedrifter

Ulovlig drift truer også legitime bedrifter, forklarer politidirektøren.

– I transportbransjen har du for eksempel ulovlig kabotasje, der det kjøres transportoppdrag i Norge så billig at de seriøse aktørene sier det rett og slett er vanskelig å overleve. Det blir lenge mellom de nye kontraktene. Det kommer folk kjørende fra utlandet, med utenlandske vogntog og helt andre lønninger, som omtrent bor i bilen og heller ikke forholder seg til kjøre- og hviletidsbestemmelsene. I et regnestykke der en ikke betaler moms, skatter, avgifter, gir lønninger som kanskje er en tredjedel av norsk standard, da konkurrerer man på andre betingelser.

Han oppfordrer innkjøpere, privat som i næringsliv og offentlige virksomheter, å være bevisste i valg av leverandører.

– Det er også et ansvar for den enkelte av oss som kjøper tjenester – det er ikke sikkert det som er billigst er best. Det kan ligge på individnivå å bidra til denne typen kriminalitet. Vi snakker ikke bare om svarte håndverkstjenester, men arbeidet kan være utført av håndverkere som lever under kår vi ikke vil vedkjenne oss i Norge og som da heller ikke gir tilbake til velferdssamfunnet vi er så glade i, sier Humlegård.

– Ikke minst er offentlig sektor en vesentlig aktør når det gjelder store bygg, og der bør en kunne gå helt ned i kontraktstakken, kanskje ha maks en eller to underleverandører, så man har kontroll på hvem som flislegger og gjør grunnarbeidet. Det er et betydelig lederansvar å vite at kontraktene man inngår leverer lovlig.

Under radar

Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), som representerte næringslivet på møtet, mener særlig byggebransjen er i ferd med å gå «helt under radar», mens transportbransjen også er i faresonen.

– Deler av bransjen er i ferd med å forsvinne når det gjelder det å drive lovlig. Også de seriøse byggherrene begynner å tenke at de kanskje må begrense seg til 2-3 byggherrer, bare for å ha kontroll, sier Kristine Beitland, daglig leder i NSR.

Hun er begeistret for møtet med myndighetene.

– Situasjonen er såpass vanskelig at vi føler at organisert kriminalitet begynner å få fotfeste. Vi må ha hjelp og trenger å komme i nærmere dialog og samarbeid. Vi er avhengig av hverandre for å stå mot det her.

Ikke effektivt alene

Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen stemmer i.

– Vi har i Arbeidstilsynet jobbet med problemstillingen siden 2004, og den her jobben klarer vi ikke effektivt nok alene.

Av konkrete ting ligger det i kortene at politi- og påtalemyndighet skal bli bedre på å følge opp når kontrollmyndighetene tar kontakt. Møtedelegatene ytrer også et ønske om å bli bedre på forebyggingsperspektivet, de fleste bedrifter i Norge er små- og mellomstore med litt over ti ansatte. Der kan ledelsen med fordel få nødvendig veiledning.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch er klar for å øke innsatsen på sin side.

– Arbeidslivskriminalitet har blitt et stort problem. Vi er nødt til å prioritere dette høyere. Det kommer et prioriteringsrundskriv i løpet av februar som vil gjenspeile dette. I løpet av året bør vi ha fullført etterforskning av noen større saker innenfor dette området, og håper det gir en god, preventiv effekt, sier Busch, som understreker at han det ikke bare er snakk om hvitsnippskriminalitet.

Neste møte mellom partene er anslått å havne i november.

Rapport tidligere i måneden

Tidligere denne måten lanserte Justisforbundet en rekke forslag om en lignende problemstilling, hvordan en skal forebygge økonomisk kriminalitet.

Les også: Slik vil de økonomi-snusk til livs

– Hvilke paralleller kan man dra mellom dagens møte og Juristforbundets rapport?

– Juristforbundets rapport var mer knyttet til ubalanse blant annet mellom kontrolletatene. Jeg er enig i diagnosen deres, og når det gjelder medisin har vi snakket om noe av det samme, økt samarbeid. Derimot er jeg uenig i forsalget om at kontrolletatene bør få etterforske og påtaleføre sine egne områder, sier Busch, som ellers ønsker velkommen økt adgang til å legge gebyrer, slik det ble diskutert under fremleggelsen av nevnte rapport.

– Justisdepartementet har arbeidet med et lovforslag om dette, men den har vært på vent i veldig lang tid.

I kjølvannet av nevnte rapport varslet også Skattedirektør Hans Christian Holte at det i løpet av våren vil bli rundt 5000 kontroller hos selskaper i restaurantbransjen, skjønnhetspleiebransjen og bilverkstedsbransjen, knyttet opp mot innsamlede personallister.

Situasjonen er såpass vanskelig at vi føler at organisert kriminalitet begynner å få fotfeste. Vi må ha hjelp og trenger å komme i nærmere dialog og samarbeid. Vi er avhengig av hverandre for å stå mot det her.

Kristine Beitland, NSR

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.01.2014
12:00Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

Håvard Sæbø

Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

Frykter AAP-kuttene har bidratt på selvmordsstatstikken – krever umiddelbar kartlegging

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Håvard Sæbø

Ansatte i oljeservice får ny lønn. Her er resultatet

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

Leif Martin Kirknes

Sandra (23) kan bli en av Norges mektigste kvinner

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Jan-Erik Østlie

Midt i streiken har to store vaktselskaper permittert sine hovedtillitsvalgte: – Rystende

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet mest fram på målinger i oktober

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?


Flere saker