JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I MØTE: F.v. Kristine Beitland fra Næringslivets Sikkerhetsråd, Ingrid Finboe Svendsen fra Arbeidstilsynet, Odd Reidar Humlegård fra Politidirektoratet og Tor-Aksel Busch fra Riksadvokatembetet.

I MØTE: F.v. Kristine Beitland fra Næringslivets Sikkerhetsråd, Ingrid Finboe Svendsen fra Arbeidstilsynet, Odd Reidar Humlegård fra Politidirektoratet og Tor-Aksel Busch fra Riksadvokatembetet.

Leif Martin Kirknes

Vil kriminalitet i arbeidslivet til livs

Næringsliv, politi og kontrollorgan i historisk møte, skal samarbeide mot arbeidslivskriminalitet. Byggebransjen er i ferd med å gå «helt under radar», ifølge Næringslivets Sikkerhetsråd.28.01.2014
12:00

Leif.kirknes@lomedia.no

I dag var det møte om arbeidslivskriminalitet hos Kripos. Ifølge politimester Odd Reidar Humlegård er det første gang næringslivsorganisasjonene, kontrolletater, samt politi og påtalemyndighet har møttes på denne måten.

Alle er de enige i at arbeidslivskriminalitet er et stort problem. Nå skal de sammen ta rede på mer nøyaktig hvor stort det er, og på sikt hvordan de skal adressere problemet.

– For offentlig sektor er problemstillingene blant annet skatt og avgiftsunndragelser, samt begredelig arbeidsforhold som er langt under standarden vi forventer i det norske samfunnet. Men arbeidslivskriminalitet er også med på å underminere den seriøse delen av bransjen, oppsummerer politidirektøren.

Det er på tide å ta problemet på alvor, formaner Humlegård.

– Det er blant annet mennesker involvert som har kommet til Norge på ulovlig vis og som for lenge siden skulle forlatt landet, men som i stedet går inn som arbeidstakere i forskjellige bransjer. De betaler ikke skatt eller avgifter, de er ikke en del av et på noen som helst måte regulert arbeidsliv og de kan fordekkes som underleverandører eller småaktører.

Ansvar også for bestiller

Humlegård mener det er vanskelig for den gjengse nordmann å vite hvordan man skal forholde seg til et næringsliv der det fremstår som usikkert om dem som leverer tjenestene er her på lovlig vis eller ei.

– Det er et problem for hver enkelt av oss når vi skal prøve å finne noen til å pusse opp badet. Det er sannelig ikke lett å vite hvem man får i huset, hvor de kommer fra, om de har papirene i orden, om de bruker underleverandører der alt er i orden og at arbeidet blir bra utført håndverksmessig. Det er ofte vanskelig å følge det helt tilbake til kilden, og mange opplever å bli bedratt, sier Humlegård.

Problemet han henviser til er at du kan inngå kontrakt med en tilsynelatende helt legitim bedrift, men det er ikke dermed gitt at denne bedriftens underleverandører, eller for den saks skyld underleverandørens underleverandører, har rent mel i posen.

Truer legitime bedrifter

Ulovlig drift truer også legitime bedrifter, forklarer politidirektøren.

– I transportbransjen har du for eksempel ulovlig kabotasje, der det kjøres transportoppdrag i Norge så billig at de seriøse aktørene sier det rett og slett er vanskelig å overleve. Det blir lenge mellom de nye kontraktene. Det kommer folk kjørende fra utlandet, med utenlandske vogntog og helt andre lønninger, som omtrent bor i bilen og heller ikke forholder seg til kjøre- og hviletidsbestemmelsene. I et regnestykke der en ikke betaler moms, skatter, avgifter, gir lønninger som kanskje er en tredjedel av norsk standard, da konkurrerer man på andre betingelser.

Han oppfordrer innkjøpere, privat som i næringsliv og offentlige virksomheter, å være bevisste i valg av leverandører.

– Det er også et ansvar for den enkelte av oss som kjøper tjenester – det er ikke sikkert det som er billigst er best. Det kan ligge på individnivå å bidra til denne typen kriminalitet. Vi snakker ikke bare om svarte håndverkstjenester, men arbeidet kan være utført av håndverkere som lever under kår vi ikke vil vedkjenne oss i Norge og som da heller ikke gir tilbake til velferdssamfunnet vi er så glade i, sier Humlegård.

– Ikke minst er offentlig sektor en vesentlig aktør når det gjelder store bygg, og der bør en kunne gå helt ned i kontraktstakken, kanskje ha maks en eller to underleverandører, så man har kontroll på hvem som flislegger og gjør grunnarbeidet. Det er et betydelig lederansvar å vite at kontraktene man inngår leverer lovlig.

Under radar

Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), som representerte næringslivet på møtet, mener særlig byggebransjen er i ferd med å gå «helt under radar», mens transportbransjen også er i faresonen.

– Deler av bransjen er i ferd med å forsvinne når det gjelder det å drive lovlig. Også de seriøse byggherrene begynner å tenke at de kanskje må begrense seg til 2-3 byggherrer, bare for å ha kontroll, sier Kristine Beitland, daglig leder i NSR.

Hun er begeistret for møtet med myndighetene.

– Situasjonen er såpass vanskelig at vi føler at organisert kriminalitet begynner å få fotfeste. Vi må ha hjelp og trenger å komme i nærmere dialog og samarbeid. Vi er avhengig av hverandre for å stå mot det her.

Ikke effektivt alene

Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen stemmer i.

– Vi har i Arbeidstilsynet jobbet med problemstillingen siden 2004, og den her jobben klarer vi ikke effektivt nok alene.

Av konkrete ting ligger det i kortene at politi- og påtalemyndighet skal bli bedre på å følge opp når kontrollmyndighetene tar kontakt. Møtedelegatene ytrer også et ønske om å bli bedre på forebyggingsperspektivet, de fleste bedrifter i Norge er små- og mellomstore med litt over ti ansatte. Der kan ledelsen med fordel få nødvendig veiledning.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch er klar for å øke innsatsen på sin side.

– Arbeidslivskriminalitet har blitt et stort problem. Vi er nødt til å prioritere dette høyere. Det kommer et prioriteringsrundskriv i løpet av februar som vil gjenspeile dette. I løpet av året bør vi ha fullført etterforskning av noen større saker innenfor dette området, og håper det gir en god, preventiv effekt, sier Busch, som understreker at han det ikke bare er snakk om hvitsnippskriminalitet.

Neste møte mellom partene er anslått å havne i november.

Rapport tidligere i måneden

Tidligere denne måten lanserte Justisforbundet en rekke forslag om en lignende problemstilling, hvordan en skal forebygge økonomisk kriminalitet.

Les også: Slik vil de økonomi-snusk til livs

– Hvilke paralleller kan man dra mellom dagens møte og Juristforbundets rapport?

– Juristforbundets rapport var mer knyttet til ubalanse blant annet mellom kontrolletatene. Jeg er enig i diagnosen deres, og når det gjelder medisin har vi snakket om noe av det samme, økt samarbeid. Derimot er jeg uenig i forsalget om at kontrolletatene bør få etterforske og påtaleføre sine egne områder, sier Busch, som ellers ønsker velkommen økt adgang til å legge gebyrer, slik det ble diskutert under fremleggelsen av nevnte rapport.

– Justisdepartementet har arbeidet med et lovforslag om dette, men den har vært på vent i veldig lang tid.

I kjølvannet av nevnte rapport varslet også Skattedirektør Hans Christian Holte at det i løpet av våren vil bli rundt 5000 kontroller hos selskaper i restaurantbransjen, skjønnhetspleiebransjen og bilverkstedsbransjen, knyttet opp mot innsamlede personallister.

Situasjonen er såpass vanskelig at vi føler at organisert kriminalitet begynner å få fotfeste. Vi må ha hjelp og trenger å komme i nærmere dialog og samarbeid. Vi er avhengig av hverandre for å stå mot det her.

Kristine Beitland, NSR

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.01.2014
12:00Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år: – Ingen må tro at det er stas å ha «fri» og få utbetalinger fra Nav

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Ole Martin Wold

Inger og Jon Rune kunne tjent opptil 40.000 kroner mer i staten

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå