JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer opptrapping av streiken i IKT-bransjen

Det bekrefter EL og IT Forbundet. De ber motparten Abelia ta en ekstra runde på bakrommet.
Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Geir Aasen, mener det er på tide å vurdere opptrapping av IKT-streiken.

Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Geir Aasen, mener det er på tide å vurdere opptrapping av IKT-streiken.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

Nå er 318 LO-organiserte i IKT-bransjen i streik, og ifølge de sentrale og lokale tillitsvalgte er streikeviljen midt i fellesferien stor.

Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Geir Aasen, mener det er på tide å vurdere opptrapping.

Makt bak krava

For mange medlemmer, men også lokale tillitsvalgte i IKT-bransjen er dette første gang de streiker. Men Aasen og Bildøy sier det er godt stemning blant de streikende LO-medlemmene.

– Vi har fått tilbakemelding om at mange av de streikende synes det er godt å kjenne på at vi setter makt bak kravene. Og mange mener at våre krav om et lønnstillegg som sikrer økt kjøpekraft, heving av minstelønna og et mer forutsigbart lønnssystem og bedre rettigheter ved beredskapsvakter er bare rett og rimelig, sier Aasen. Noe nestleder Morten Bildøy nikker til.

– I dyrtid og med høye levekostnader så forstår alle at det ikke er lett å leve av en lønn på 358.000 kroner i året.

Stor streikevilje

De sentrale tillitsvalgte forteller at det er stor aktivitet og positiv stemning blant de streikende i Oslo, Trondheim og Sandefjord etter at forhandlingsutvalget valgte å bryte meklingen med Abelia.

– Vi ber ikke om mye. Bare om at det skal være ordnede og anstendige arbeidsforhold i Abelia-bedriftene. Slik at vi slipper å se fattige arbeidere, som vi har sett i andre land. Arbeidstakere skal slippe å ta flere jobber for å klare seg, sier Bildøy.

– Vi forventer at Abelia kan gå en runde til på bakrommet og spørre seg selv om de faktisk ønsker at deres bedrifter skal godta at de har dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn andre i IKT bransjen. Det handler også om at det skal være rom for familie og fritid, legger Aasen til. Og viser til at beredskapsvakter slik de er i dag legger beslag på medlemmenes fritid.

– Vi krever forutsigbarhet og rettferdig kompensasjon for slike vakter, sier han.

Fotball, musikk og streikemarkeringer i Oslo

Tillitsvalgt i Telia, Merethe Øverland Shukla, bekrefter det er svært god streikevilje i hovedstaden. Hun har også fått telefoner der folk ber om å få bli med i streiken.

– Folk er villige til å kjempe for en anstendig lønn og rettferdige arbeidsforhold. Hos oss har streikende medlemmene spilt fotball og musikk for å holde opp humøret midt i streiken.

– Selv en av kommunikasjonslederne i Telia kom og heiet på oss og bad oss om å stå på krava, røper hun.

Det virker som det er mye sympati både fra ledere og ansatte i bedriftene som er tatt ut. Selv om det er midt i ferien er folk positive, sier hun.

Øverland Shukla gleder seg til torsdagens streikemøte -og markering utenfor Abelia på Majorstua fredag formiddag. Hun venter på klarsignal fra lederne om de skal trappe opp.

– Blir det opptrapping har vi mange medlemmer som er klare for å kjempe for IKT-overenskomsten, legger Merethe Øverland Shukla til. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse