JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Zenobia vant stipend på 25.000 kroner – nå vil hun hjelpe andre lærlinger

Zenobia Haugen (20) er årets vinner av Håndverksdatas lærlingstipend, og elektrikerlærlingen fra Caverion Bodø deler gjerne kunnskapen med andre.
Zenobia hadde en drøm om å bli fotograf da hun var i begynnelsen av tenårene. Nå tar hun istedet bilder til to egne Instagram-kontoer og bruker foto som en del av læringsprosessen i elektrofaget.

Zenobia hadde en drøm om å bli fotograf da hun var i begynnelsen av tenårene. Nå tar hun istedet bilder til to egne Instagram-kontoer og bruker foto som en del av læringsprosessen i elektrofaget.

Zenobia Haugen

knut.viggen@lomedia.no

Nesten 100 lærlinger fra hele landet ble nominert av sine bedriftsledere. Fem sto igjen i finalen i juni og helt til topps gikk Zenobia.

Hun er både stolt og glad over å ha blitt valgt som mottaker av stipendet. Og pengene kommer godt med. Hun vil satse mer på podkasten hun driver som talerør for andre som har opplevd seksuell trakassering eller uønsket oppmerksomhet på og utenfor arbeid. Hun mener dette kan være hennes bidrag til å få til endringer som gjør at flere jenter søker seg til bygg- og anleggsbransjen. I tillegg skal hun kjøpe verktøy og resten går inn på sparekonto.

Var litt forberedt

For tiden jobber Zenobia på et prosjekt på Sør-Arnøy utenfor Bodø, det skal hun også gjøre denne uka før hun går ut i en liten sommerferie.

Da hun ble bedt om å møte med ledelsen i forrige uke fikk hun beskjed om å møte litt før avtalt tid.

– Da ringte det ei lita bjelle, forklarer hun. For Zenobia visste at hun var en av finalistene.

– Jeg var litt forberedt da jeg runda hjørnet og det dukket opp sjekk og blomster, men ble veldig glad, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STIPEND: Markedssjef i Håndverksdata, Christer Lysfjord, overrekker Zenobia Haugen sjekken på 25.000 kroner som vinneren av Håndverksdatas lærlingstipend.

STIPEND: Markedssjef i Håndverksdata, Christer Lysfjord, overrekker Zenobia Haugen sjekken på 25.000 kroner som vinneren av Håndverksdatas lærlingstipend.

Håndverksdata

Zenobia utmerket seg spesielt blant finalistene av to grunner. Hun er alltid sulten på å lære og hun deler kunnskapen hun tilegner seg med andre.

Fagansvarlig er imponert

Johanne Sørensen er elektriker og faglig ansvarlig for lærlingene i Caverion Bodø.

– Ingenting går forbi Zenobia, hun vil forstå alt, sier Sørensen, som nominerte Zenobia først og fremst på grunn av hennes genuine interesse for faget.

Hver dag tar Zenobia bilder og skriver logg over det hun har lært. Hun tar også bilder hvis det er noe hun ikke forstår og stiller spørsmål om det hun lurer på. Sørensen bruker den samme loggen til å svare på spørsmålene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Zenobia Haugen

Hun tar også ansvar for å følge opp lærlinger som har kommet kortere i løpet enn henne selv.

– Hun lærer bort det hun kan, tar godt vare på andre og passer på, sier Johanne Sørensen.

Allsidig yrke

Zenobia Haugen er opprinnelig fra Mo i Rana, men flyttet til Bodø da hun fikk lærlingplass hos Caverion.

Egentlig var drømmen til Zenobia å bli fotograf. Elektriker var langt fra hennes tanker da hun gikk på ungdomsskolen.

– Jeg svarte læreren min en gang, "hva skal jeg med Ohms lov? Jeg vet jo hva jeg skal bli".

Men så ble det likevel elektro.

Hun er fortsatt veldig glad i å ta bilder, men elektrofaget har førsteprioritet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ JOBB: Zenobia i bilen på vei til jobb.

PÅ JOBB: Zenobia i bilen på vei til jobb.

Zenobia Haugen

– Det er et veldig allsidig yrke. Ingen dager er helt like. Det er gøy å lære nye ting og føle at du mestrer det, sier hun.

Zenobia er snart inne i sitt siste halvår som lærling og planen er at hun skal ta fagprøven i mars. Og hun vil gjerne fortsette i Caverion hvis hun kan.

Viktige verdier

Zenobia Haugen var en av de fem finalistene blant nesten hundre nominerte. Finalistene gjorde seg alle bemerket blant annet ved å inneha faglig kompetanse, lærevillighet, dedikasjon og pålitelighet i jobben.

– Håndverksdata setter faglig kompetanse i sentrum, samtidig som personlige egenskaper også er viktig, sier markedssjef Christer Lysfjord i Håndverksdata.

Han får støtte fra jurymedlem og fagsjef for utdanning i Nelfo, Svein Harald Larsen:

– Hvis en lærling jobber litt hardere eller litt smartere enn de andre over tid, så vil lærlingen raskt skille seg ut i en slik konkurranse, sier han.

Ansvarlig for partnerstøtte i Ahlsell, Terje Bergersen, mener alle finalistene var gode representanter.

– Egentlig kunne alle vunnet. Fellesnevneren er at hele gjengen er lærevillige, interesserte og talentfulle, sier han.

Her er Fagjuryens begrunnelse:

Zenobia Haugen mottar Håndverksdatas lærlingstipend 2021 på grunn av sin faglige nysgjerrighet og vilje til å dele kunnskap med sine kolleger. Hun ivrer etter å lære så mye som mulig på så kort tid som mulig, men også etter å dele det hun kan.

Ved å dele kunnskapen med de andre lærlingene viser Zenobia seg som en god lagspiller som løfter hele laget. Gjennom sin væremåte viser hun at hun forstår at arbeidet gjøres best hvis alle kan så mye som mulig. Ved å styrke alle rundt seg blir totalen større enn summen av den enkelte arbeider. Juryen ønsker å belønne Zenobia fordi hun ikke har spisse albuer i jobben, men bruker sin kunnskap til å hjelpe andre. Dette gjør henne til et godt forbilde for andre lærlinger.

Juryen ønsker også å trekke frem Caverion AS som lærebedrift.

Caverion

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse