JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber om at vindturbinene på Fosen fjernes etter høyesterettsdom

Vindkraftverkene må rives og veiene må tilbakeføres til naturen. Det er den eneste mulige løsningen etter reindriftssamenes seier i Høyesterett, mener MDG.
(Illu.foto)

(Illu.foto)

Leif Martin Kirknes

Utbyggingen av vindkraftverkene på Storheia i Åfjord og Haraheia i Roan på Fosen krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27, slo Høyesterett fast i en dom 11. oktober.

– Så lenge turbinene, veiene og andre inngrep blir stående, er det en vedvarende krenkelse av samene på Fosen, sier fungerende partileder Kriss Rokkan Iversen i MDG til Adresseavisen.

– Turbinene må bort, og alle inngrepene i naturen må repareres. Det er det eneste naturlige etter en så tydelig dom i Høyesterett, sier hun.

Nå tar MDG saken opp i Stortinget og ber om en beklagelse fra de aktuelle statsrådene i Olje- og energidepartementet siden 2013.

– De må beklage offentlig all urett samene er påført på grunn av vindkraftutbyggingen på Storheia og i Roan på Fosen, sier Kriss Rokkan Iversen.

Storheia er landets største vindkraftverk med 80 turbiner, mens Roan også er blant landets største med 71 turbiner. Begge kraftverkene er lagt i områder der det i lange tider er drevet reindrift på Fosen.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Annonse
Annonse