JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreslår Statens lånekasse for strømsparing

Tre arbeidsgiverforeninger vil ha en statlig strømspareordning der deler av lånet gjøres om til et stipend når energisparingen er oppnådd.
SOLCELLER: Mange bedrifter og rpivatpersoner ønsker å investere i solcellepaneler, men det kan være en kostbar investering. Her fra et installasjonskurs for elektrikere i Malvik tidligere i sommer.

SOLCELLER: Mange bedrifter og rpivatpersoner ønsker å investere i solcellepaneler, men det kan være en kostbar investering. Her fra et installasjonskurs for elektrikere i Malvik tidligere i sommer.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Det er NHO-foreningen Nelfo, som organiserer blant annet installasjonsbedriftene, Elektroforeningen og Varmepumpeforeningen som sammen foreslår en ordning etter modell av Statens lånekasse.

De mener energieffektivisering er en del av svaret på hvordan forbrukere og bedrifter skal bruke mindre strøm og redusere strømregningen.

Bruker mer strøm

I bygg har energibruken gått feil vei i flere år. I 2015 var den på 79 TWh, mens den i fjor var steget til 82 TWh, skriver Nelfo på sin hjemmesode.

En terskel for mange, særlig i privatmarkedet og i bedriftene som allerede sliter med å betale høye strømregninger, er selve investeringskostnaden. For noen kan selv en varmepumpe være for mye som en engangsinvestering, selv om det lønner seg over tid. For andre er det investeringen i solcellepaneler som blir for høy.

– Vi mener at staten må bidra til å legge til rette for at alle som vil, husholdninger og bedrifter, kan få hjelp til å gjøre tiltak for å redusere egen strømregning og bidra til å bedre den nasjonale kraftbalansen, gjennom å etablere en statlig låneordning. En slik låneordning vil dermed gi de som investerer lavere strømregning, og samfunnet som hele tjener på at vi får mer kraft tilgjengelig, skriver Nelfo.

Lån blir til stipend

De ser for seg et system der man kan søke om lån til tiltak som har som formål å redusere behovet for å kjøpe energi i boliger og bygg. For at pengene skal omgjøres fra lån til stipend må søkeren dokumentere investeringer i energisparende tiltak, og at de har effekt. Hvor stor andel av lånet som ettergis, kan avgjøres av hvor stor energibesparelse som oppnås, foreslår foreningene.

Annonse
Annonse