JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nelfo: – Kraftløs ENØK-satsing fra regjeringen

Elektronæringen er skuffet over regjeringens handlingsplan for energieffektivisering, som ble lagt frem torsdag 5. oktober. – Dette er et dokument uten mål, nye ambisjoner og virkemidler, sier Tore Strandskog i Nelfo.

nettverk@lomedia.no

– Vi trenger en plan B, er den umiddelbare reaksjonen til Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i NHO-foreningen Nelfo.

– Regjeringen har nå lagt frem et dokument uten mål, uten nye ambisjoner og en tilnærmet symbolsk justering av virkemiddelbruken. Det var ikke dette et samlet arbeidsliv så for seg når vi for to uker siden la frem våre omforente anbefalinger til mål og virkemidler for energieffektivisering i Norge.

Strandskog refererer til NHO og LOs felles rapport Kraftløftet: Nasjonal strategi for energieffektivisering og lokal solkraft, som inneholder konkrete og omforente anbefalinger til mål og virkemidler. Blant annet ble det der foreslått mål om at energibruk i bygg ikke skal overstige 69 TWh, og det ble også forslått målorienterte virkemidler for både bygnings- og industrisektoren. 35 miljø-, forbruker-, og interesseorganisasjoner har i ettertid sendt brev til OED der de støtter opp om Kraftløftets anbefalinger.

I regjeringens handlingsplan foreslås det at NVE skal utrede et mål om 10 TWh strømsparing i bygg. Forslag til endrede rammebetingelser inkluderer en utredning av endrede energikrav i TEK, økt støtte til Husbanken for energieffektivisering i kommunale bygg, 180 millioner ekstra til Enova, samt strengere krav til energieffektivisering i statlige byggeprosjekter. Offentlig forvaltning skal også styrkes gjennom økte midler til NVE, DiBK og Husbanken.

Nelfo mener at regjeringen må gå i dialog med alle berørte interesser, slik at ambisjonene kan oppjusteres.

– Det er noen positive forslag i handlingsplanen, men samfunnsengasjementet rundt energieffektivisering er åpenbart langt større enn det regjeringen har innsett. Gjennom den kommende dialogen med et samlet arbeidsliv, miljøvernorganisasjoner og forbrukerinteresser, har vi et håp om at regjeringen til slutt vil stille seg bak et ambisiøst mål for energieffektivisering og en bred satsning på energieffektivisering i bygg i kommende statsbudsjett, avslutter han.

Kilde: Nelfo

Warning
Annonse
Annonse