JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nelfo vil skjerpe kravene til lærlinger i offentlige kontrakter.

Arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo støtter regjeringens krav om lærlinger i offentlige kontrakter, men mener de skulle ha gått enda lenger.
Ove Guttormsen er administrerende direktør i Nelfo.

Ove Guttormsen er administrerende direktør i Nelfo.

Knut Viggen

nettverk@lomedia.no

– Regjeringens skjerping av kravene til lærlinger når det offentlige kjøper inn tjenester er i tråd med det Nelfo har sagt tidligere, men vi mener de burde stilt enda strengere krav, sier Ove Guttormsen i Nelfo.

Staten kjøper varer og tjenester for rundt 740 milliarder kroner i året, og har dermed stor innkjøpsmakt. Regjeringen vil nå innføre krav om at minst ti prosent og alltid minst en person av de som deltar i arbeidet med å oppfylle kontrakten, skal være en lærling, når det er et særlig behov for læreplasser i lærefaget.

– Dette er et fornuftig krav som Nelfo støtter, men vi mener regjeringen burde gått lenger. Som vi har skrevet i vårt høringssvar i forbindelse med Norgesmodellen, mener vi at det også må komme krav om lærlinger for alle relevante fag i prosjektene, og at en minste andel av arbeidstimene skal utføres av lærlinger. Dette savner vi fra regjeringen, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo i en pressemelding.

– Med de nye reglene vil vi tydeliggjøre at kravet til bruk av lærling ikke kan løses ved at en lærling kun er innom en kort tid i oppdraget, sier kunnskapsminister Tonje Brenna, hogså hun i en pressemelding.

LES: Regjeringen vil skjerpe kravene til bruk av lærlinger i offentlige oppdrag

I høringssvaret fra 2022 gir Nelfo følgende innspill til regjeringen:

Nelfo ber om en kraftigere lærlingeklausul i anskaffelsesregelverket. I dagens forskrift stilles krav til at en eller flere lærlinger skal delta i arbeidet med å oppfylle kontrakten. Og kravet gjelder først når oppdraget er over terskelverdier og har varighet over tre måneder. Det er for svakt. Det må fremover gis fortrinn til bedriftene som tar samfunnsansvar og rekrutterer kvalitativt gjennom å lære opp lærlinger. Vi mener at offentlige oppdragsgivere innen bygg og anlegg skal kreve lærlinger for alle relevante fag i prosjektene, og at en minste andel av arbeidstimene skal utføres av lærlinger.

Annonse
Annonse