JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnefengselet ble stengt

20 kvinner soner i Norges største fengsel for menn

Kvinnene er plassert på Ullersmo fengsel, rett ved siden av over 200 mannlige innsatte på høysikkerhetsnivå.
BARE PÅ BESØK? Ullersmo fengsel har siden 27. februar huset ansatte og innsatte fra nedstengte Bredtveit fengsel.

BARE PÅ BESØK? Ullersmo fengsel har siden 27. februar huset ansatte og innsatte fra nedstengte Bredtveit fengsel.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Det har gått tre måneder siden innsatte og ansatte fra kvinnefengselet Bredtveit ble flyttet til Norges største mannsfengsel.

Kvinnefengselet ble vedtatt stengt, etter at bygningene ble vurdert som ikke trygge i tilfelle brann.

– Det kommer til å fungere, men det er ikke noe ønske om å drive kvinnefengsel i mannsfengselet permanent. Å komme hit var en redningsplanke. Men å unngå samsoning mellom kvinner og menn gir oss utfordringer som er vanskelige å håndtere på sikt, sier fungerende fengselsleder for Bredtveit, Levi Tyriberget.

De ansatte frykter at det vil ta lang tid før et nytt kvinnefengsel kommer på plass i Oslo.

– Uansett hva man lander på av løsninger, vil det ta lang tid. Vi skal sannsynligvis være her ganske mange flere år, sier Tyriberget.

Bakgrunn: Bredtveit fengsel stenges. Ansatte er i sjokk, forteller tillitsvalgt

Strengt skille

Bredtveit disponerer et eget fengselsbygg, Post 2, på avsperret område inne på Ullersmo.

For å kunne drive kvinnefengsel her, er det et absolutt krav at de to fangepopulasjonene aldri møtes. De kan ikke dele verksteder eller utearealer.

Isteden har Bredtveit egen hage og gartneri og egne, mindre arbeidssteder inne på sitt område. Bredtveit fikk nylig satt opp sin egen brakkerigg med skole, arbeidsteam og ressursteam.

– Lokalene er nyoppusset, men mindre enn det vi er vant til. Det gir mindre muligheter til å drive et bredt arbeids- og aktiviseringstilbud, sier Tyriberget.

– Å komme hit var en redningsplanke. Men å unngå samsoning mellom kvinner og menn gir oss utfordringer som er vanskelige å håndtere på sikt, Levi Tyriberget.

– Å komme hit var en redningsplanke. Men å unngå samsoning mellom kvinner og menn gir oss utfordringer som er vanskelige å håndtere på sikt, Levi Tyriberget.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte har stort sett blitt med på flyttelasset tre mil ut av hovedstaden, selv med økt reisetid og tilhørende kostnader. Det er utfordrende å rekruttere nye ansatte så tett på et mye større fengsel, ifølge Tyriberget.

Utålmodige vaktbikkjer

Likestillings og diskrimineringsombudet, Advokatforeningen og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) har tidligere uttrykt alvorlig bekymring over soningsforholdene slik de var i Bredtveit fengsel fram til flyttinga.

«Det er nå avgjørende å finne en permanent og god løsning hvor kvinners soningsforhold prioriteres, slik at de sikres likeverdige og forsvarlige soningsforhold», skriver direktør for NIM, Adele Matheson Mestad, i en e-post til NFF-magasinet.

Justis- og beredskapsdepartementet svarer NFF-magasinet per e-post at Ullersmo ble valgt for å kunne ivareta kvinnene på en forsvarlig måte, inkludert aktivisering og et godt helsetilbud.

Men det er ikke en egnet løsning på lang sikt, understreker de. Statsbygg og KDI skal derfor utrede framtidig lokalisering.

I mars leverte Statsbygg og KDI sin generelle statusrapport om fengslenes bygningsmasse. Her anbefales Bredtveit erstattet med et nytt nasjonalt senter for straffegjennomføring for kvinner med 50 plasser på høy og 20 plasser på lav sikkerhet. På samme tomta som før.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse