JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BLIR SYKERE: – Noen av de innsatte på denne avdelingen oppfatter vi som så psykisk syke eller ustabile at de ikke kan sitte i åpnere avdelinger. Her blir de for det meste sittende innelåst 23 timer i døgnet. Det gjør ikke syke folk friskere, sier fengselsbetjent Arild Andersen (t.v.). Han har ¿jobbet i Bergen fengsel i 25 år. Sammen med fengselsbetjenten Maja Lidtun gjør han seg her klar til å hente en innsatt fra sikkerhetscelle og ut til lufting.

BLIR SYKERE: – Noen av de innsatte på denne avdelingen oppfatter vi som så psykisk syke eller ustabile at de ikke kan sitte i åpnere avdelinger. Her blir de for det meste sittende innelåst 23 timer i døgnet. Det gjør ikke syke folk friskere, sier fengselsbetjent Arild Andersen (t.v.). Han har ¿jobbet i Bergen fengsel i 25 år. Sammen med fengselsbetjenten Maja Lidtun gjør han seg her klar til å hente en innsatt fra sikkerhetscelle og ut til lufting.

Christopher Olssøn

Bergen fengsels vanskeligste år

Én sinnslidende og voldelig fange skal på lufting. Da tar fire fengselsbetjenter på seg stikksikre vester.11.11.2014
12:00
03.11.2015 10:11

yngvil@lomedia.no

christopher@littleimagebank.com

I den ene av to sikkerhetsceller i den restriktive avdelingen A vest i Bergen fengsel, sitter en mann som dagen før, påført håndjern, likevel greide å slå en betjent i ansiktet gjennom luka. Det gikk relativt bra med betjenten denne gangen, for det var ingen fulltreffer. Noen dager før det igjen, hadde han slått en annen betjent. Situasjonen tærer på dem som jobber her.

Det siste året har det til enhver tid vært rundt ti «ustabile» innsatte og cirka tre med alvorlige sinnslidelser, ifølge fengselsledelsen. De krever mye av fengselets allerede knappe ressurser. Det går igjen utover andre innsatte, som også sliter, men mer i det stille med for eksempel angst og depresjon. Når de blir nedprioritert kan det føre til at de utvikler tyngre psykiatriske lidelser, påpeker helseavdelingen.

Forstår han hvor han er?

Når en av disse sinnslidende innsatte nå skal ut på lufting, alene, tar fire fengselsbetjenter på seg stikksikre vester. Et skjold står klart til bruk ved siden av døra. Det går greit denne gangen. Mannen går kjappe runder i den lille luftegården. Han holdes for tiden i isolasjon fordi han har vært voldelig mot fengselsbetjentene. De er usikre på om han i det hele tatt forstår at han soner fengselsstraff.

Det er han i så fall ikke alene om, mener Morten Aksdal, regionleder for NFF på Vestlandet, og som har permisjon fra jobben som vaktsjef i avdelingen. Aksdal påpeker at det i seg selv er et overgrep og et brudd på straffegjennomføringsloven.

– Han hører ikke hjemme på sikkerhetscellen, og ikke i et fengsel, sier Aksdal om mannen som er psykisk syk. Aksdal er, som han han sier, «forbannet».

– Når sikkerhetscelle blir brukt mot personer som er psykisk syke for å holde ro, orden og sikkerhet, er det i grenseland for hvordan straffegjennomføringsloven kan brukes. Det er et dilemma når vedkommende innsatt skulle vært ivaretatt i psykiatrien og under regler og lover som gjelder der. Likevel kan det forsvares, fordi det blir gjort for å hindre at den innsatte gjør alvorlig skade på seg selv eller for å avverge alvorlig skade på ansatte eller andre innsatte, mener han.

Sikkerhetscellene i Bergen fengsel ble brukt 49 ganger i fjor. Det er en stor økning sammenlignet med 2012, og en uønsket utvikling, rapporterte inspektør Kennet Vestheim Johansen i kriminalomsorgen region vest til Kriminalomsorgsdirektoratet. Det er få personer som har mange opphold. Hittil i år er sikkerhetscellene brukt 31 ganger.

De syke blir sykere

Arild Andersen, fengselsbetjent, er bekymret. For de syke innsatte, og for seg og sine kolleger. Hittil i år er det rapportert inn 15 tilfeller av vold mot ansatte: Slag mot kropp og ansikt, spark mot kropp, og spytting. Videre elleve tilfeller av trusler, opplyser fengselsledelsen. De ansatte i avdeling A føler de lever i en kriseboble. Det er utmattende.

– Noen av de innsatte på denne avdelingen oppfatter vi som så psykisk syke eller ustabile at de ikke kan sitte i åpnere avdelinger. Her blir de for det meste sittende innelåst 23 timer i døgnet. Det gjør ikke syke folk friskere, sier fengselsbetjent Arild Andersen. Han har jobbet i Bergen fengsel i 25 år.

Ifølge Bergen fengsels nettside, har fengselets helseavdeling laboratorium, legekontor, tannlegekontor, psykologkontor, og rom til fysioterapi. Den er bemannet av helsepersonell (sykepleiere og hjelpepleiere) fra klokka 7:30 - 22 på hverdager og 9-17 i helger og høytidsdager. Avdelingen er ubemannet om natten. Helseavdelingen kan dermed ikke betjene innsatte som har døgnkontinuerlig behov for tilsyn.

– De prøver å ta flest mulig i behandling, men behovet er stort og ventetiden lang. Derfor er det fengselsbetjentene som må ta seg av dem, sier fengselsbetjent Arild Andersen.

«Later som» de er syke

Helseavdelingen henviser til psykiatrisk institusjon, men både fengselsbetjenter og fengselsledelsen opplever at innsatte som faktisk får plass, ofte kommer fort tilbake igjen til fengselet, for fort.

Mannen som var tiltalt for å ha drept tre mennesker på Valdres-ekspressen i fjor, ble flyttet mellom fengsel og psykiatrisk sykehus etter at han ble pågrepet. I september tok han livet sitt i Bergen fengsel. I november tok kriminalomsorgen selvkritikk etter dødsfallet, som skjedde mens mannen var i luftegården med tre fengselsbetjenter og to psykologer, ifølge NRK.

Fungerende assisterende fengselsleder Rune Greve mer enn antyder at det skjer at fengselets vurdering av innsatte ikke samsvarer med psykiatriske institusjoners vurderinger:

– En person som smører seg og cella inn med avføring, er ikke han syk? De kaller det instrumentelt, at han later som, sier Greve.

Han sier fengselet svært ofte har en innsatt de mener faktisk hører hjemme på sykehus.

Bergen fengsel har ikke en skjermet avdeling for dem som sliter aller mest, med styrket bemanning og mulighet til mer tid ute av cella. Fengselet planla en egen boenhet med seks plasser for de mest sårbare, men den havarerte før den kom i gang. Pengene strakk ikke til.

Fraværende kommunikasjon

Mannen som er i luftegården snakker ikke norsk, i likhet med mange andre utenlandske innsatte i fengslene. Av de tre sinnslidende som har brukt vold mot ansatte i Bergen fengsel nå, snakker bare den ene norsk. Det er som oftest bare i de formelle sammenhengene at det blir bestilt tolk, men det er i fengselsavdelingen han er hver dag, hele døgnet. Andelen utenlandske innsatte fyker i været, men myndighetene setter ikke av egne tolkebudsjetter til fengslene. Det som i utgangspunktet er en bagatell, blir til et stort problem, når de eneste menneskene den innsatte møter ikke forstår et kvekk av det han sier.

– Jeg tror ikke de føler at vi tar vare på dem. De velger ofte å lufte alene. Vi kan jo ikke snakke sammen. Når de ikke snakker et språk vi kan, får vi heller ikke vite hva de vil, sier fengselsbetjent Maja Lidtun.

Smilet blekner

Den unge fengselsbetjenten føler ofte at hun kommer til kort.

– På vakt i helgen spurte en innsatt meg om jeg kunne komme bort og spille kort og snakke litt med ham før rettssaken hans. Han grudde seg veldig til den. Men jeg fikk ikke tid. Den samtalen hadde vært viktig for ham, sier Lidtun.

Hun har bare jobbet ett år i avdeling A, i det kanskje vanskeligste året i fengselets historie og kjenner at energinivået synker.

– Vi er slitne, vi løper veldig mye, det er av og på med vesten, Lidtun.

Jobben blir tøffere og tøffere, men det blir ikke flere til å dele byrden.

Les også:

For psyk for fengsel: I snart 30 år har norske myndigheter utredet tilbudet til de alvorlig psykisk syke, ekstremt voldelige og mest sårbare fangene. Ingenting har skjedd.

Ned trappa til kjelleren: Bli med inn i sikkerhetscellen i Oslo fengsel, trolig det nærmeste man kommer et offentlig fangehull i Norge.

De tenker sitt der hjemme: – De skjønner på meg hjemme når det har skjedd noe på jobben, sier en fengselsbetjent. Drapstrusler er helt vanlig del av arbeidsdagen på i avdeling G på Ila.

Les også:

Sinnslidende dømt for vold og trusler mot fengselsbetjenter

Tenk deg at du blir innlagt på sykehus med en alvorlig diagnose, men på grunn av ressursmangel er det ikke leger og sykepleiere som behandler deg, men ufaglærte.

Fengselsbetjent Arild Andersen om psykisk syke i fengsel

11.11.2014
12:00
03.11.2015 10:11Mest lest

TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.

TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.

Ole Palmstrøm

Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte

LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.

LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.

Jan-Erik Østlie

Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd

VIRKET INTERESSANT: Denne annonsen vekket interesse hos Carina Gundersen. Men etter hvert som kommunikasjonen med utleieren skred fram, ble hun mer og mer skeptisk.

VIRKET INTERESSANT: Denne annonsen vekket interesse hos Carina Gundersen. Men etter hvert som kommunikasjonen med utleieren skred fram, ble hun mer og mer skeptisk.

Privat/skjermgrabb fra facebook-annonse

Carina fant drømmeleiligheten på Facebook, men så ba utleier om noe som fikk henne til å tvile

LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.

LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.

Håvard Sæbø

Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

Martin Guttormsen Slørdal

Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Per Flakstad

Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

André Kjernsli

Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen

Eirik Dahl Viggen

Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

Eirik Dahl Viggen

Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare

Didrik Gjerde

Hvem må «betale» for gratis frakt? – Disse folkene kjører for knapper og glansbilder

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.

Per Flakstad

Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte

Colourbox

Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik

Debatt

Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik

FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)

FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)

Morten Hansen

Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.

Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.

Jan-Erik Østlie

«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»

Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.

Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.

Helge Rønning Birkelund

Renholderne må få jobbe samtidig som folk flest, ønsker Ap-politiker

Alf Ragnar Olsen

Kravet fra staten overrasket NTL-lederen – men hun anbefaler resultatet


Flere saker