JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EN AKTIV KRABAT: Bjørkli sparer tid på flyplassen. Møtene står i kø.

EN AKTIV KRABAT: Bjørkli sparer tid på flyplassen. Møtene står i kø.

Ole Palmstrøm

Farvel til fengsel

Avtroppende leder av Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli, er ikke helt sikker på om det er pensjonist han vil bli.07.10.2014
12:00
03.11.2015 10:11

yngvil@lomedia.no

Det menneskehøye buret som står utenfor inngangen til forvaringsavdelingen i Trondheim fengsel er en mellomstasjon for mat som skal inn til fangene. Ikke noe annet. Men det er et bilde på Geir Bjørklis store skuffelse: Visjoner fra politikere om mer meningsfulle dager for de domfelte, soningsinnhold som skal motivere til et normalt liv etterpå. Så blir det bare med snakket. Det blir stadig mer oppbevaring, «soningsmaskiner», med de konsekvensene det har, ikke bare for fangene, og samfunnet når de slipper ut igjen, men for dem som jobber i fengslene. Dette har Bjørkli kjempet for.

Liten i LO

I slutten av oktober går han av som leder i et av LOs minste forbund, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), etter åtte år. Lite, ja, men det organiserer de aller fleste av de ansatte i fengsler, friomsorgskontorer og overgangsboliger. Tillitsvalgt har han vært hver eneste dag siden 1978, da han ble klubbleder for NFF på Ila fengsel og sikringsanstalt, bare ett år inn i ansettelsen der.

Tilbake til Trondheim fengsel

Når vi møter ham, skal Bjørkli i et av de utallige møtene topptillitsvalgte går i, denne gangen i det sentrale arbeidsmiljøutvalget i kriminalomsorgen, som denne gangen er lagt til Trondheim fengsel der han var aspirant.

En av sakene på dagsordenen er vold og trusler mot fengselsansatte. NFF og fengselet reagerer på at politiet henlegger mange av de anmeldte voldssakene i region nord. Fengselsleder Egil Gabrielsen, med fortid i politiet, har tatt saken med politiet. Det ser ut til å ha virket. En ung mann venter nå på dom for drapsforsøk, men tiltalelista inkluderer også kasting av varm matolje mot en fengselsbetjent. (Selv ønsker mannen å bli dømt til tvungent psykisk helsevern.)

Fengselsvesenet heter kriminalomsorg i dag. Det er langt fra bare navnet som har forandret seg, mener Bjørkli.

– Det er en helt annen kultur enn før. Da var det konfrontasjon med fangene som gjaldt, ikke å snakke med dem. Systemet oppfordret ikke til det. Vi gjorde mange feil. Vi brukte altfor mye tvangsmidler, som sikkerhetscelle (isolat), mye mer enn nå.

Fengselsansatte snakker overraskende lite om den lave lønna de får, og veldig mye om fangenes situasjon. Dem er det veldig mange fengselsansatte som bryr seg om, frustrert over at de ikke får tatt seg mer av dem, snakket mer med dem. Den nøkkelraslende sadisten skal du lete lenge etter i norske fengsler.

Våre kompiser, sauene

Det var lastebilsjåfør, ikke fengselsbetjent han hadde tenkt til å bli, vokst opp i det fri, i ei bygd ved et vann. I Skogfjordvann på Ringvassøya i Troms bodde det 100 mennesker. Det var ikke strøm, ikke innlagt vann. De hadde sauer, geiter og kuer, som de andre familiene i bygda. Når foreldrene var i fjøset med parafinlampa, satt ungene i mørket inne. Foreldrene jobba hele tida. Når faren var til sjøs, gikk moren i fjøset og stelte dyra alene, og til skogs med sag og øks for å hogge ved. Faren var borte i måneder av gangen på fiske, og han jobba med veiarbeid, og rydda vei til strømlinjene. Det var ikke vei til bygda, og de måtte gå en mil for å komme til lokalbåten som gikk til Tromsø. Ungene gikk på ski og måkte og måkte for å holde skøytebanen fri på Skogfjordvannet. De dro på ørretfiske på fjellet og sov i lyngen om sommeren. Når de ble større, var det vanlig å begynne å gå på jakt. Han var blitt stor, 12 år, da faren ga ham hagle og fire patroner. Ut på jakt. Men unge Geir hadde ikke lyst til å skyte dyr.

– Jeg satt meg bak en busk, plasserte hagla mot ei bjørk, siktet på himmelen og fyrte av. Da jeg kom tilbake, sjekka han at jeg faktisk hadde brukt en patron.

Jakt, fiske og bærplukking var ikke på moro. Foreldrene sendte dem ut, av nødvendighet.

Om høsten skulle de slakte kompisene sine, sauene. Ungene satt på ei fiskekasse og holdt sauebeina fast under armene så de ikke kunne røre seg. Alle sauene hadde jo navn.

– Man skal ikke ta livet av noe som heter noe, mener Bjørkli.

Slakting og dreping var ikke for ham. Han kom inn på snekkerlinja på yrkesskolen. Det var ganske tilfeldig. Det var ikke så mange i Skogfjordvann på den tida som tenkte på muligheten av en akademisk utdannelse. Det gjaldt å komme seg inn i en fabrikk. Han liker fremdeles ikke å snekre og syns ikke han skulle gått den skolen. Ikke ble det rett heller, det han lagde.

Perler i Høyre

Han fikk seg så jobb i et firma som leverte mat til skipshandelen. Sjefen var en bra kar, men veldig høyremann. Han fikk med seg Geir på møte i partiet før kommunevalget i 1975. Der satt disponenter, direktører og fruer med perler i ørene, og snakket fint og om ting som ikke hørte hjemme i Geirs verden.

– Der og da bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle stemme på Høyre. Var det noe Nord-Norge ikke trengte så var det sjarmerende og veltalende høyrefolk. Det ironiske er at min far ble Høyre-mann. Han hadde startet en liten butikk, den første i bygda. Det var mange kunder, men de hadde ingen penger. Så brant butikken ned.

Geirs parti er og blir Arbeiderpartiet.

– Er det et arbeider-parti, med en mangemillionær som partileder?

– Det er ikke bakgrunn og utdannelse som er viktig, men hva jeg har til felles med partiet politisk, svarer Bjørkli.

Lojal som få altså, men det er vel ingen Geir Bjørkli er så sinna på som Arbeiderpartiets justispolitikere. Nå, i opposisjon, er det dem som ringer ham. Han trenger ikke lenger be om møter.

«Hvor var dere mens dere hadde mulighet til å gjøre noe», spør jeg dem.

– Hvis Ap skal bruke oss til å kritisere regjeringen, skal de vite at vi ikke er interessert i det.

Et selvmord

Kvelden før vi møtes har en mann tatt sitt liv i Bergen fengsel. Han hadde vært i luftegården, og greid å klatre opp på en mur. Han holdt armene stramt inntil kroppen, og lot seg falle ned. Han døde av skadene. Det var han som drepte tre mennesker på Valdres-ekspressen.

På sosiale medier hates denne mannen, også etter han tok sitt eget liv. Er det lov, det som skrives, lurer Geir. Mannen skulle overføres til psykiatrisk sykehus, igjen. Så rakk han å avslutte før han kom så langt.

Kampen for å få de alvorlig psykisk syke ut av fengsel og inn i sykehus, var det som virkelig fikk Geir Bjørkli til å la seg rekruttere til fagbevegelsen. Det og Høyre-møtet. Da det beryktede Reitegjerdet psykiatriske sykehus ble lagt ned i 1987, ble mange av pasientene, psykotiske, overført til Ila, der Geir jobbet. Det holdt på å rive både friske innsatte og ansatte i stykker. «Ingen i fengselsvesenet løftet en finger» før NFF-klubben på Ila gjorde noe.

Spiondømte Arne Treholt var den første innsatte noen sinne som var med på foreningsmøte i NFF. Sammen med fangene gikk NFF til politisk streik. I 1988 ble situasjonen så ille at NFF-foreningene gikk til inntaksstopp: Ingen nye innsatte kommer inn før de psykotiske er ute, krevde de.

Det førte til at de psykotiske fangene ble overført til psykiatriske institusjoner. Men dette var før psykiatrien var så nedbygd som den er i dag.

Nå er problemet igjen økende, forteller ansatte i fengslene. Men i et helt annet omfang enn før.

Pensjonist?

Han hører rykter om at det fins et liv utenfor kriminalomsorgen. Han kan gå av hvis han vil. Bare være sammen med barnebarna, kjøre motorsykkel med kameratene i Kjells Angels og Prison Riders, spille revy for svineavlslaget og hønsebøndene, få liv i traktoren på bruket i Trøgstad. Eller kanskje det blir mer snekring?

Det er snakk om å bygge hundehus, hvis samboeren får trumfet gjennom enda flere dyr enn de tre kattene (en av dem drektig) med elektroniske halslenker og hunden. Han er ikke veldig gira på noen av delene.

Eller blir det den innbringende konsulentbransjen som leverer til offentlige etater som Kriminalomsorgen, når de skal utrede og evaluere?

Han har jo nesten 40 år på baken i fengsel.

Geir Bjørkli (60):

Leder i Norske Fengsels- og Friomsorgsforbund

Går av som leder etter åtte år på NFF- landsmøtet i Tromsø helga 24. - 26. oktober

CV

Geir Bjørkli, født 1954, Skogfjordvann på Ringvassøy i Troms. Bor i Trøgstad med forloveden Sunniva Roumimper, tre katter og en hund.

Utdanning

Fagbrev som møbelsnekker i Tromsø.

Fengselsbetjent fra fengselsskolen i Oslo.

Yrkeserfaring

Hadde sin første jobb på en møbelfabrikk i Tromsø.

Var aspirant i Trondheim fengsel.

Begynte som fengselsbetjent på Ila fengsel og sikringsanstalt fra 1977.

Fengselsleder ved Indre Østfold
fengsel i 1999-2006.

Verv

Ble i 1978 leder for NFFs
lokale forening på Ila.

I 1985 ble han valgt til leder av NFFs Osloforening, ett verv han hadde
i fire år.

Valgt til forbundssekretær i
1994-1997.

Hovedverneombud for
Kriminalomsorgen 1997-1999.

Nestleder i NFF fra 1997-2001.

Medlem av NFFs landsstyre fra 2001.

Leder i NFF 2006-2014.

Har vært leder i Nesodden Arbeiderparti og Trøgstad Arbeiderparti.

07.10.2014
12:00
03.11.2015 10:11

Geir Bjørkli (60):

Leder i Norske Fengsels- og Friomsorgsforbund

Går av som leder etter åtte år på NFF- landsmøtet i Tromsø helga 24. - 26. oktober

CV

Geir Bjørkli, født 1954, Skogfjordvann på Ringvassøy i Troms. Bor i Trøgstad med forloveden Sunniva Roumimper, tre katter og en hund.

Utdanning

Fagbrev som møbelsnekker i Tromsø.

Fengselsbetjent fra fengselsskolen i Oslo.

Yrkeserfaring

Hadde sin første jobb på en møbelfabrikk i Tromsø.

Var aspirant i Trondheim fengsel.

Begynte som fengselsbetjent på Ila fengsel og sikringsanstalt fra 1977.

Fengselsleder ved Indre Østfold
fengsel i 1999-2006.

Verv

Ble i 1978 leder for NFFs
lokale forening på Ila.

I 1985 ble han valgt til leder av NFFs Osloforening, ett verv han hadde
i fire år.

Valgt til forbundssekretær i
1994-1997.

Hovedverneombud for
Kriminalomsorgen 1997-1999.

Nestleder i NFF fra 1997-2001.

Medlem av NFFs landsstyre fra 2001.

Leder i NFF 2006-2014.

Har vært leder i Nesodden Arbeiderparti og Trøgstad Arbeiderparti.
Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Eivind Senneset

Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av


Flere saker